Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Gönül Tol: Yeni ittifaklar ortaya çıkacak

        Gökhan TİMURHAN/ANKARA

        Gazze’ye yardım taşıyan Mavi Marmara gemisinin 31 Mayıs 2010’da İsrail komandolarınca basılıp 9 Türk vatandaşının öldürülmesinin ardından kopan Türkiye-İsrail ilişkilerini yeniden canlandıracak anlaşma önceki gece TBMM’de kabul edilerek yürürlüğe girdi.

        Anlaşmayı ve Türkiye’nin değişen Ortadoğu politikasını HABERTÜRK’e değerlendiren Washington Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü Türkiye Çalışmaları Merkezi’nin kurucusu ve direktörü Gönül Tol, Suriye meselesindeki gelişmelerin bölge ülkelerini pozisyonlarını gözden geçirmeye ittiğini söyledi.

        Rusya’nın Suriye’deki askeri varlığının dengeleri değiştirdiğinin altını çizen Tol, “Rusya’nın izleyeceği politikalar önümüzdeki dönemde Suriye’nin yönünü belirleyecek. Suriye’de olanlar sadece Türkiye’nin değil pek çok ülkenin ittifaklarını bozacak, yeni ittifaklar yaratacak ve yeni dış politika söylemleri ile politikalar doğuracak” dedi.

        İsrail ile ilişkilerin normalleşmesinin ardından Türkiye ile İsrail arasında Suriye hakkında istihbarat paylaşımı olabileceğini belirten Gönül Tol, “İngilizlerin dediği gibi dış politikada ebedi dostlar ya da düşmanlar yoktur, çıkarlar vardır. Bu nedenle dış politikada son zamanlarda yapılan revizyonu, özellikle Rusya, İsrail ve Suriye’de yapılması planlanan politika değişikliğini olumlu buluyorum” diye konuştu.

        Rusya ile normalleşme yönünde atılan adımların Türkiye’yi özellikle Suriye’de rahatlatacağını anlatan Tol, Türk-Rus yakınlaşmasının Suriye’de yaratacağı etkinin de Rusya’nın tavrına bağlı olduğunu kaydetti.

        İSRAİL ANLAŞMASI NE GETİRİYOR?

        -İsrail, Mavi Marmara’da yakınlarını kaybeden ailelere anlaşmanın yürürlüğe girmesinden sonra 25 gün içinde 20 milyon dolar tazminat ödeyecek.

        -Tazminatın tahsil edilmesinin ardından Mavi Marmara olayından sorumlu tutulan İsrail vatandaşlarına karşı açılan davalardan aileler feragat edecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ