Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya SON DAKİKA DEPREMLER! İtalya'da 6.2 büyüklüğünde deprem

        İtalya, Avrupa’nın yakın tarihinin en büyük depremlerinden birine en az 247kurban verdi, 400'ün üzerinde kişi ise yaralandı. Ülkenin orta kesiminde, başkent Roma’ya sadece 110 kilometre uzaklıkta TSİ 04.30’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, büyük yıkıma yol açtı. Merkez üssü Norcia olan deprem, kuzeydeki Trino’dan güneydeki Napoli’ye kadar ülkenin büyük bölümünde hissedildi. Yaklaşık 20 saniye süren depreme dair bilanço her geçen dakika ağırlaşırken, sarsıntı en çok Accumoli, Amatrice, Pecara de Tronto ve Arquata del Tronto kasabaları ve köylerinde yıkıma yol açtı. Amatrice Belediye Başkanı Sergio Pirozzi, “Kasabamın yarısı artık yok” dedi.

        ENKAZI ELLERIYLE KALDIRDILAR

        Deprem, İtalyanları uykuda yakaladı. Kurtarma ekipleri, enkaz altında kalan yüzlerce kişiye depremden 3.5 saat sonra ulaştı. Felaket bölgesindeki yerleşim yerlerinden geçen yolların depremde zarar görmesi, ekiplerin ulaşmasını geciktirdi. Halk çoğu zaman enkazı elleriyle kaldırmaya çalıştı. Gün ışıdıktan sonra arama-kurtarma çalışmalarına ordu birlikleri de katıldı. Radyo ve televizyonlardan kan bağışı anonsları yapıldı. Gün boyunca enkazın altında kalanlar kurtarılmaya çalışıldı. 50 yaşlarındaki bir erkek, enkazın altında 9.5 saat kaldıktan sonra kurtarılabildi.

        Dün akşam felaket bölgesini ziyaret eden ve Rieti’deki kriz yönetim merkezinde açıklamalarda bulunan İtalya Başbakanı Matteo Renzi, “Bugün olanlar, çok hazin. Şu ana kadar 120 kişi hayatını kaybetti ve bu nihai bilanço değil” diye konuştu. Renzi’nin açıklamasının üzerinden çok geçmeden ölü sayısı 247’ye ulaşırken yaralı sayısı ise 270 olarak açıklandı.

        Renzi, cenazelerin teşhisi konusunda sıkıntılar yaşandığını, bunları aşmak için çalıştıklarını kaydetti. Renzi, “Acımasız bir zaman ama İtalya bir aile gibi kenetlendi” ifadesini kullandı.

        ANNEANNE TORUNLARINI KURTARDI

        Arquata del Tronto’da kurtarma çalışmaları sırasında 18 aylık bir bebeğin enkazdan sağ çıkması, büyük sevinç yarattı. 9 aylık bir kız bebek ise depremin en genç kurbanı oldu. Aynı bölgede, sarsıntı başladığında hızlı davranan bir anneanne, 4 ve 7 yaşındaki torunlarını kurtardı.

        ‘DANTE’NİN CEHENNEMİ GİBİ’

        Amatrice’de bir görgü tanığı, gördüklerini İtalyan şair Dante’nin epik şiiri İlahi Komedya’da tasvir ettiği ‘cehennem’e benzetti. Görgü tanığı, “Sallantı başlayınca kendimizi meydana attık. Ortalık Dante’nin cehennemine benziyordu. Ayakta tek bina kalmamıştı” dedi.

        İTALYA BEŞİK GİBİ

        Avrasya plakasının hareketli faylarının üzerinde bulunan İtalya’da sık sık can kaybının yaşandığı depremler meydana geliyor.

        İşte son depremlerdeki kayıplar:

        -Friuli, 1976: 976 ölü

        -Napoli, 1980: 2 bin 735 ölü

        -Sicilya, 1990: 13 ölü

        -Assisi, 1997: 11 ölü

        -Campobasso, 2002: 30 ölü

        -L’Aquila, 2009: 308 ölü

        -Modena, 2012: 10 ölü

        SİSMOLOGLARI HAPSE ATTILAR

        Depremler ülkesi İtalya, sismologlarını hapse atarak da tarihe geçti. İtalya’da 2009’da 308 kişinin hayatını kaybettiği deprem öncesinde riski hafife alarak kasıtsız adam öldürmekle suçlanan 7 uzmana 2012’de 6’şar yıl hapis cezası verildi.

        Savcılık, tümü Yüksek Riskler Komitesi üyesi olan 7 sanığın, L’Aquila depreminden haftalar önce meydana gelen küçük sarsıntıları değerlendirmek ve kasaba halkını yeterli biçimde uyarmak konusunda başarısız olduğunu öne sürmüştü.

        KULE AYAKTA KALDI SAATİ DURDU

        Amatrice’de 13’üncü yüzyıldan kalma saat kulesi, ayakta kalan nadir yapılar arasındaydı. Ancak kulenin saati bozuldu ve deprem saatinde takılı kaldı.

        GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ