Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Trudeau: Türkiye ile bağımız ve müttefikliğimiz çok güçlü

        ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elizabeth Trudeau, ABD ile Türkiye arasında yeniden inşa edilmesi gereken bir ilişkinin söz konusu olmadığını belirterek, “Bizim Türkiye ile bağımız, NATO üzerinden müttefikliğimiz zaten çok güçlü.” dedi.

        Trudeau, günlük basın toplantısında terör örgütü PKK’nın Suriye’deki kolu PYD’nin Fırat nehrinin batısındaki varlığına ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Türkiye ziyaretine ilişkin soruları yanıtladı.

        ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Ankara ziyareti sırasında Kürt güçlerin Fırat’ın batısından çekilmemesi durumunda ABD’nin desteğini alamayacaklarını söylediğinin hatırlatılması üzerine Trudeau, Kürtlerin operasyonların ardından çekileceğine dair kendilerine söz verdiklerini hatırlattı.

        Trudeau, “Kürt komutanlar, DAEŞ’ten kurtardıkları alanları yerel halka bırakacaklarına dair söz verdiler. Onların bu sözlere bağlı kalmalarını bekliyoruz. DAEŞ’ten kurtarılan alanların kontrolü yerel halkta olmalı.” dedi.

        ABD Başkan Yardımcısı Biden’ın bugünkü ziyaretinin Ankara ile Washington arasında PYD güçlerine dair ihtilafı giderip gidermediğine yönelik bir soru üzerine Trudeau, “Başkan Yardımcısı Biden’ın ziyareti bizim Türkiye’yi sadece NATO’da önemli bir müttefik olarak gördüğümüzü değil aynı zamanda Türkiye’nin DAEŞ’e karşı verilen mücadelede önemli olduğunu çok iyi ortaya koyuyor.” diye konuştu.

        Trudeau, ABD’nin Türkiye ile ilişkilerini yeniden onarma çabasına yönelik söylemi kabul etmeyeceklerini vurgulayarak, “Yeniden inşa edilmesi gereken bir ilişki olduğunu kabul etmiyorum. Bizim Türkiye ile bağımız, NATO üzerinden müttefikliğimiz zaten çok güçlü.” ifadelerini kullandı.

        GÜLEN'İN İADESİ TALEBİ

        Trudeau, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen’in iade edilmesine yönelik soruları da yanıtladı.

        Suçluların iadesine ilişkin süreçlerin her daim zaman aldığına işaret eden Trudeau, Türk tarafının teslim ettiği materyalleri analiz etmeyi sürdürdüklerini belirtti.

        Trudeau, bu süreçte Türk muhataplarıyla çalışmayı sürdüreceklerini ifade etti.

        Aralarında iade anlaşması bulunan bir ülkenin bir kişinin iade edilmesi talebinde bulunduğunda, ABD’nin kendi yasaları gereği, bu kişiyi en azından gözaltına almak veya bu kişiye ülkeyi terk edemeyeceğini söylemek zorunda olup olmadıklarının sorulması üzerine Trudeau, “Bunun iade talebinin bir parçası olabileceğini düşünüyorum. Ancak bu konuda (Gülen'in iadesi) herhangi bir karar verilip verilmediğine dair bilgim yok.” değerlendirmesinde bulundu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ