Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Alman bakan Roth'tan İncirlik açıklaması

        AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Almanya'nın Avrupa'dan sorumlu devlet Bakanı Michael Roth ile yaptığı görüşmenin ardından ortak basın açıklamasında bulundu.

        Roth, Almanya'nın İncirlik'ten geri çekileceği iddialarına ilişkin, "Bizler tabii ki ülkelerimiz arasında işbirliği sadece İncirlikle kısıtlı değildir: NATO ittifakı çerçevesinde de ittifakımız sürmektedir. Önümüzdeki haftalarda da Almanya'nın İncirlik'teki mevcudiyeti devam edecektir. Bu konuda görüşmeler halindeyiz: Konu Federal Alman Meclisi milletvekillerinin İncirlik'teki askerlerini ziyaret etmesi. Bu konuda olumlu sonuç elde edeceğimiz konusunda ümitliyim." dedi.

        "VİZE SERBESTİSİ İÇİN NET TARİH VERİLMELİ"

        Çelik, "Göç krizinin ortaya çıkardığı krizler ve tehditler karşısında daha çok işbirliği yapmanın önemi açıktır çünkü bu kriz AB tarihinin de gördüğü en büyük krizlerden biridir. Türkiye milyonlarca mülteciyi evinde barındırarak vazifesini yapmıştır. Ancak hala birçok AB ülkesi, 200-300 kişiyi ülkesinden barındırmak için referandum yapmaktan bahsetmektedir." diye konuştu.

        Vize serbestisine dair açıklamada bulunan Çelik, "Sayın Merkel'in de açıkladığı gibi göç krizi konusunda Türkiye ve AB'nin ortaya çıkardığı işbirliği çok büyük bir çözüm ortaya koymuştur. Eğer vize serbestisi konusunda net bir tarih verilmezse, yeni mekanizmaları, örneğin Geri Kabul Anlaşması'nı yürürlüğe koymak gibi konuları kesinlikle hayata geçirmeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

        Çelik sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye hem bölgenin güvenliği açısından tüm dünyanın uğraştığı DAEŞ'le ciddi bir mücadele yürütmektedir. Ulusal güvenliğimizi için attığımız bu adımlar AB'nin ve küresel güvenlik için de gereklidir. DAEŞ terör örgütüdür insanlığın gördüğü en karanlık örgütlerden biridir. Bu örgütün bertaraf edilmesi Türkiye'nin öncelikleri arasındadır.

        TÜRKİYE GÜVENLİĞİNİ KORUYACAK GÜCE SAHİPTİR

        "AB çevrelerinde bu mücadeleye olumlu destek gelmiştir. Türkiye'nin meşru müdafaa hakkını kullandığını, bunun herhangi bir şekilde kimsenin iç işlerine müdahale olmadığını açık ve net bir şekilde söylüyoruz. Sınırımızın dışından, DAEŞ ve diğer terör örgütleri tarafından topraklarımıza bomba düşmektedir, vatandaşlarımız hayatını kaybetmektedir. Türkiye egemen bir devlet olarak güvenliğini koruyacak güce sahiptir."

        PYD'NİN DAEŞ'E KARŞI SAVAŞTIĞI YALANI ÇÖKMÜŞTÜR

        "Son bir dünyada revaçta olan çok büyük bir yalan da bu operasyonla çökmüştür: PYD'nin DAEŞ'e karşı savaştığı yalanı. Türkiye ÖSO'yla birlikte DAEŞ'e karşı mücadelede verirken, Türkiye'nin müdahalesine sadece PYD'den ses yükseliyor. Bu da gösteriyor ki PYD'nin DAEŞ'le mücadelesi gibi bir şey söz konusu değil. Bu bir prensip değil taktik yaklaşımdır. Türkiye'nin içinde de HDP'den buna itiraz yükseliyor. Türkiye'nin DAEŞ'Le mücadelesinden PYD'nin ve HDP'nin bu kadar rahatsız olması bir gerçeği daha ortaya çıkarmıştır. DAEŞ'e karşı olmaları ilkelerle ilgili bir yaklaşım değildir. Tamamen Suriye toprakları içinde fiili durumlar oluşturmakla ilgili taktik bir yaklaşımdır. PYD'nin DAEŞ'e karşı mücadele ettiği yalanı da böylece çökmüştür."

        DAEŞ terör örgütüne karşı mücadele eden ülkelerin, PKK terör örgütünün sergilerini açmaları, ona çadır açtırmaları terörle mücadele konusunda çifte standart ortaya çıkarır. Bütün bu örgütlerden daha tehlikeli olan örgüt FETÖ'dür. FETÖ'nün herhangi bir kurumunun veya liderinin AB'deki dost ülkede barınmaması gerekmektedir.

        ROTH: TÜRK HALKI CESUR BİR ŞEKİLDE DARBE GİRİŞİMİNE KARŞI KOYMUŞTUR

        Alman bakan Roth'un açıklamalarından satır başları ise şu şekilde;

        "Geri püskürtülen darbe girişimi son derece hazin ve büyük bir olay oldu. Sadece Türkiye için değil tüm AB ülkeleri için de böyle oldu. Almanya darbe girişiminin ardından derhal çok açık şekilde görüşünü bildirip en sert şekilde kınadı. Aynı zamanda şunu da vurgulamak gerekiyor ki hiçbir zaman gelişimler askeri darbelerle yapılmaz, demokratik seçimlerle olur. Hukuk yoluyla güçlü olunması gerekir."

        "Türk halkı cesur bir şekilde bu darbe girişimine karşı koymuştur. Ve bunu partiler üstü gerçekleştirmiştir. Hayatını kaybedenler için büyük üzüntü duyuyoruz ve taziyelerimizi ifade ediyoruz.

        Tarihinizde gerçekten son derece zor bir kesit yaşanmıştır. Bu Avrupa için de söz konusu. Bu nedenle ziyaretimiz bu çerçevede gerçekleştiriyorum: Ülkede gelişmeler ne seviyede, insanların duyguları nedir bunları öğrenmek istiyorum."

        "DOSTLUĞUMUZ BİZİM İÇİN ARMAĞANDIR"

        "Sayın mevkidaşım bir kez daha size en içten teşekkürlerimi ifade etmek isterim: Az önce ülkelerimiz arasındaki yoğun dostluğa atıfta bulunmuştunuz. Bu bizim için armağandır. Bu hediyeyi korumak ve geleceği taşımak yükümlülüğümüz vardır. Birbirimiz hakkında değil birlikte konuşalım deyimini hatırlatmak istiyorum. Almanya'da 3 milyonu aşkın Türk kökenli vatandaş yaşamaktadır. Bu nedenle ilişkilerimize en yakın karşılıklı açık şekilde konuşarak gerçekleştirmemiz gerekiyor."

        "TÜRKİYE ÇOK ŞEY BAŞARDI"

        "Az önceki konuşmanızda yine aynı şekilde mülteci sorununa atıf yapmış ve büyük bir mücadele verdiğinizi söylemiştiniz. Gerçekten de bu bağlamda Türkiye 3 milyonun üzerinde mülteciye kucak açtı. Minnettarız. Partner olarak biz de destek vermek istiyoruz: Hem ikili ilişkilerde hem de AB tarafından her türlü desteği vermeye hazırız. Ama bunları da yaparak insani standartlarımızı da gerçekleştirmiş oluruz. Türkiye çok şey başardı."

        "AB MÜZAKERELERİNE İTİRAZ EDENLERİ KABUL ETMİYORUM"

        "AB ve Türkiye'de mülteci konusuna ilişkin çok iyi bir işbirliği bulunuyor: Çok sayıda maddeler üzerinde anlaşmaya vardık. Şimdi bu anlaşmayı adım adım gerçekleştirip işbirliğinde bulunmamız gerekiyor. Her iki tarafın da taahhütleri var. Almanya da bu taahhütlerin farkında ve yerine getireceğini ifade ediyor. Şimdi bunları uygulamaya dökmeliyiz."

        "Ziyaretim vesilesiyle çok sayıda insanla karşılaştım. Bütün görmüş olduğum insanlar bakışlarını Avrupa'ya doğrultmuş durumda. Onlar da Avrupa ile aynı değerleri paylaşmak istiyorlar. Ben de kendimi bu insanlara karşı yükümlü hissediyorum: Onları hayal kırıklığına uğratmamalıyız. Bu nedenle de AB müzakerelerini sürdürmeliyiz: Buna itiraz edenleri de ben kabul etmiyorum."

        ALMANYA'NIN İNCİRLİK'TEN GERİ ÇEKİLECEĞİ İDDİALARI

        "Bizler tabii ki ülkelerimiz arasında işbirliği sadece İncirlikle kısıtlı değildir: NATO ittifakı çerçevesinde de ittifakımız sürmektedir. Önümüzdeki haftalarda da Almanya'nın İncirlik'teki mevcudiyeti devam edecektir. Bu konuda görüşmeler halindeyiz: Konu Federal Alman Meclisi milletvekillerinin İncirlik'teki askerlerini ziyaret etmesi. Bu konuda olumlu sonuç elde edeceğimiz konusunda ümitliyim."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ