Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Fransa'daki burkini yasağı mahkemede

        Fransa İnsan Hakları Ligi ve Fransa İslamofobi ile Mücadele Kolektifi’nin temel hakları ihlal ederek ayrımcılığa yol açtığı gerekçesiyle yaptığı başvuruyu değerlendirecek olan mahkeme, dün bu gündemle toplandı.

        Pazartesi günü Nice kentinde bulunan Villeneuve-Loubet kasabasındaki yasaklara yönelik yapılan itirazları değerlendiren idari mahkeme, kararın “gerekli, uygun ve orantılı” olduğuna karar vermiş, kamu düzeninin bozulmasını engellemek için konulan bu yasakların hukuka aykırı olmadığına kanaat getirmişti.

        YASAĞIN HENÜZ YASAL BIR DAYANAĞI BULUNMUYOR

        2010 yılında Fransa, Avrupa’da kamusal alanlarda peçe ve burka giyinmeyi yasaklayan ilk ülke olmuştu. Bu yasağa uymayanların 150 Euro ceza ödemesini öngören yasa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşınmış ancak AİHM başvuruyu reddederek yasağı onaylamıştı.

        Yasa çerçevesinde şimdiye dek bin 500 ceza kesildi. Fransa 2004’te okullarda başörtüsü dahil dini sembolleri yasaklamıştı. Yasak henüz üniversiteleri kapsamıyor ancak bu yönde tartışmalar sürüyor. Burkini yasaklarının ise henüz yasal bir dayanağı bulunmuyor.

        ‘TESETTÜR MAYOSUPROVOKASYONDUR'

        Fransa’nın Cannes kentinde tesettür mayolu bir Müslüman’a mayosunun polis zoruyla çıkarılması ve para cezası kesilmesinin ardından tartışmalar büyüyor. Ülkede gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimine adaylığını koyan eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, pek çok yerleşim yerinde yasaklanan tesettür mayolarının giyilmesini “Radikal İslam’ı destekleyen provokasyon” olarak niteledi. Fransız Le Figaro Gazetesi’ne bir demeç veren Sarkozy, “Tesettür mayosunu giymek siyasi ve militanca bir hareket, bir provokasyondur” dedi.

        ‘ÖTEKILEŞTIRMEYEHIZMET ETMEMELI’

        Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, dün Nice’teki bir plajda bir kadının burkinisinin polis tarafından zorla çıkarttırılması görüntülerinin ardından Fransa İslam Konseyi yöneticileri ile bir araya geldi. Hem alınan kararlar hem de uygulamada kararlılık ve tarafsızlık olduğu kadar kardeşçe tutumun da gözetilmesi gerektiğini belirten Cazeneuve, “Bazı belediyelerin aldığı yasak kararları, ötekileştirmeye ve Fransızları birbirine düşürmeye hizmet etmemeli” diye konuştu. CFCM Başkanı Anouar Kbibech ise yasak kararları ve görüntülerden ‘derin üzüntü ve endişe duyduklarını’ aktardı.

        GAZETE HABERTÜRK - DIŞ HABERLER

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ