Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Çavuşoğlu'ndan Yunanistan'a sürpriz ziyaret

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunan Mevkidaşı Nikos Kocias'ın daveti üzerine Yunanistan'a düzenlediği gayrıresmi ziyaret kapsamında Girit Adası'na gitti.

        Kocias, Çavuşoğlu'nu adanın turistik merkezlerinden Elounda'daki otelin girişinde karşıladı.

        Bir süre sohbet eden ikili, baş başa gerçekleşecek görüşmeleri için restoran kısmına geçti.

        "TÜRKİYE'NİN YAŞADIĞI TEHLİKEYİ YUNANİSTAN'DAN DAHA İYİ KİMSE ANLAYAMAZ"

        İki bakan, bir araya geldikten sonra basına açıklama yaptı.

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından Yunanistan'ın gösterdiği desteğe ilişkin, "Özellikle Avrupa’da, Türkiye’nin yaşadığı bu tehlikeyi Yunanistan ve Yunan halkından daha iyi kimse anlayamaz." dedi.

        Yüksek düzeyli stratejik işbirliği dahil iki ülke arasında birçok resmi mekanizma bulunduğunu belirten Çavuşoğlu, "Bütün gayretimiz Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkileri daha da güçlendirmek." diye konuştu.

        Çavuşoğlu, bu yılın başında Kocias'ı İstanbul'da bir akşam yemeğinde ağırlayarak gayriresmi görüşmelere başladıklarını anımsatarak bu vesileyle Girit'te bulunmaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi.

        FETÖ'nün darbe girişiminin ardından Yunanistan'ın gösterdiği desteğe dikkati çeken Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

        "Çok değerli dostum Nikos'ya, Başbakan Çipras’a ve Yunan halkına Türkiye’de yaşadığımız hain darbe girişiminden sonra bize, Türk hükümetine, demokrasimize ve Türk halkına verdikleri destek için çok teşekkür ediyorum. Yunanistan’ın gösterdiği bu dayanışma ve net tutum Türk halkını çok mutlu etmiştir. Esasen Türkiye’de herkes şunu söylüyor. Özellikle Avrupa’da, Türkiye’nin yaşadığı bu tehlikeyi Yunanistan ve Yunan halkından daha iyi kimse anlayamaz."

        Kıbrıs'ta devam eden müzakere sürecine değinen Çavuşoğlu, "Kıbrıs’ta devam eden müzakereleri, bir çözüm için ortaya konulan çabaları destekliyoruz. Umarım bu defa yakalanan çok iyi fırsatı adada yaşayan iki taraf iyi bir şekilde değerlendirir. Biz de Yunanistan ve Türkiye olarak kendilerine destek veririz." ifadesini kullandı.

        Kocias da bölgede gelişen olayları ve ikili ilişkileri görüşme fırsatı yakaladıklarını belirterek "Bu çerçevede ekonomi alanında, ulaştırma ve güven artırıcı önlemler hususunda ilişkilerimizi daha da geliştirmeyi karar verdik." dedi.

        Bakan Kocias, bugünkü görüşmenin iki ülkenin yanı sıra bölge için de önemli olduğunu ifade etti.

        Darbe girişimine de değinen Kocias, "Yunan halkının bu konuda Türkiye'ye desteğini kendisine ifade ettim." diye konuştu.

        Kocias ayrıca Çavuşoğlu ile Yunan mitolojisine göre Zeus'un doğduğu Diktaion Mağarası'na gideceklerini kaydetti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ