Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ruanda'daki FETÖ'ye ait okul Türkiye'ye devredilecek

        Ruanda'nın Türkiye Büyükelçisi Wiliians Nkurunziza, ülkedeki FETÖ yapılanmasına ait okulun devri konusunda Türk ve Ruanda makamlarının istişare halinde olduğunu söyledi.

        Büyükelçi Nkurunziza, Ankara'da Türk basın mensuplarıyla bir araya geldi. Ruanda'nın ekonomik ve siyasi yapısını anlatan Nkurunziza, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için gösterdikleri çabayı dile getirdi.

        Darbe girişimini kınadıklarını ve demokratik bir Türkiye’den yana olduklarını söyleyen Nkurunziza, Ruanda’da FETÖ yapılanmasına ait bir okul bulunduğunu ve iki ülke makamlarının, okulun geleceği konusunda istişare halinde olduklarını ifade etti.

        Okulun, Türkiye'de kurulan vakfa (Maarif Vakfı) veya Ruanda’daki makamlara devredileceğini ifade eden büyükelçi Nkurunziza, bu konu hakkındaki görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

        Türk yatırımcılara ülkesindeki fırsatları anlatmak için birçok ilde temaslarda bulunduğunu belirten Nkurunziza, Afrika’nın büyük bir heyecanla Türkiye’yi tanımak istediğini vurguladı.

        Nkurunziza, Türk hükümetinin Afrika’da ciddi boyutlara ulaşan yatırımlarını artık Ruanda’ya da yansıtmak istediklerini ifade etti.

        İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin henüz düşük seviyelerde seyrettiğine işaret eden Nkurunziza, Ruanda’nın hem istikrar hem de yatırımcılara sunduğu teşvik paketiyle Türk işadamları için iyi bir fırsat olduğunu dile getirdi.

        Ruanda'nın, Afrika’daki en kolay iş yapılabilen ülkelerden biri olduğunu söyleyen Nkurunziza, iki ülke arasındaki üst düzey ziyaretlerin ticari hayata da yansımasını beklediğini belirtti.

        "SOYKIRIM SONRASINDA HALK BİRBİRİNE TUTUNDU"

        Nkurunziza, Ruanda’da 1994 yılında yaşanan soykırım sonrasında bütün sistemin değiştiğini ve ülkeyi baştan inşa ettiklerini anlatarak, bazı çevrelerin o tarihlerde Ruanda’nın bir daha ayağa kalkamayacağını düşündüğünü ifade etti.

        Soykırımın, arkasında binlerce yetimi ve milyonlarca mülteciyi bıraktığını hatırlatan Nkurunziza, "Uluslararası çevrelerin soykırım sonrasında harcadığı kaynaklar zamanında soykırımı durdurmak için kullanılsaydı yaklaşık 1 milyon insanın hayatı kurtulabilirdi." dedi.

        Ruanda olmadan Afrika’da barıştan söz edilemeyeceğine vurgu yapan Nkurunziza, ülkenin son 20 yıl içerisinde ekonomisiyle ve istikrarıyla Afrika’da özel bir statüye sahip olduğunu kaydetti.

        Nkurunziza, soykırım sonrasında halkın birbirine tutunduğunu ve Devlet Başkanı Paul Kagame'nin, "Büyük düşünün” çağrısına kulak verdiğini belirterek, Ruanda'nın, kadınların istihdamı ve siyasi hayattaki rolleri konusunda Afrika'nın önde gelen ülkelerinden olduğunu hatırlattı.

        Büyükelçi Nkurunziza, son yıllarda ülkedeki fakirliğin ciddi bir düşüş kaydettiğine değinerek, Ruanda’nın dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri olduğunu sözlerine ekledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ