Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu "Suriye'de ateşkes sona erdi"

        Suriye muhalefetinden bir yetkili, ülkedeki ateşkesin 'pratikte başarısızlığa uğradığını ve sona erdiğini' söyledi.

        Reuters'a açıklamada bulunan yetkili, Halep'in doğusuna insani yardımın ulaşacağına dair 'umutları olmadığını' da sözlerine ekledi.

        Merkezi Halep'te olan Fastakim adlı muhalif grubun lideri Zekeriya Malahlifji, "Bence ateşkes sonuçta hiçbir işe yaramadı ve sona erdi" dedi.

        Malahlifji, teorik olarak anlaşmayı kurtarmak için yapılacak herhangi bir şey olup olmadığını zamanın göstereceğini söyledi.

        Doğu Halep'e yardım malzemesi ulaşıp ulaşmayacağı yolunda bir soruya da Malahifji, "Hiçbir umut yok. Günlerdir geciktiriliyor. Her gün bir bahane bulunuyor. Şu anda yardımın ulaştırılması için hiçbir umut yok" dedi.

        Gaziantep'ten telefonla Reuters'in sorularını yanıtlayan Malahlifji, muhaliflerinyeni bir askeri harekata hazırlandıklarını da söyledi.

        Bu arada bir Birleşmiş Milletler yetkilisi yedi gün süreli ateşkesin sona ermesine rağmen doğu Halep'te yaşayan on binlerce insanı besleyecek gıda malzemesi yüklü 20 TIR'dan oluşan insani yardım konvoyunun sınırı geçmek için hâlâ Türkiye'de beklediğini belirtti.

        BM İnsani Yardım Müsteşarı Stephen O'Brien yaptığı yazılı açıklamada, "Bir BM konvoyunun hâlâ Türkiye'den Suriye'ye geçememiş ve doğu Halep'e salimen varamamış olması bana büyük acı veriyor" dedi. O'Brian, 20 kamyonluk iki konvoyun 185,000 kişiyi bir ay süreyle besleyecek miktarda un ve diğer gıda malzemesi taşmasının planlanmış olduğunu kaydetti.

        ESED'DEN 254 KEZ ATEŞKES İHLALİ

        Suriye’de ABD ve Rusya öncülüğünde geçen hafta başlayan ve rejimin de uymayı taahhüt ettiği ateşkes, Beşşar Esed yönetimi tarafından 34 bölgede 254 kez ihlal edildi.

        Suriyeli muhaliflerin çatı kuruluşu Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), ABD ve Rusya arasındaki müzakereler sonucu geçen pazartesi akşamı başlatılan ateşkes ihallerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

        Rusya’nın arabulucuğuyla Esed rejiminin de uyacağını ilan ettiği ateşkes sürecinde, SMDK açıklamasına göre, rejim bir hafta içerisinde çoğu sivilleri hedef alan yüzlerce saldırı düzenledi.

        Saldırılar, Halep, İdlib, Humus, Şam, Dera ve Kunaytra illerinde toplam 34 bölgede yoğunlaştı.

        Geçen pazartesinden bu yana 254 kez saldırarak ateşkes ihlali yapan rejim, savaş uçakları, topçu birlikleri ve varil bombası atan helikopterler kullandı.

        Rejimin yüzlerce kez ihlal ettiği ateşkes sırasında, Dera’da 10, Humus ve İdlib’de 4’er, Halep’te 1 olmak üzere toplam 19 sivil hayatını kaybetti. Onlarca sivilin de yaralandığı yerleşim yerlerinde halkın insani yardım bekleyişi ise sürüyor.

        Ancak Esed rejimi, ABD ve Rusya’nın ilan ettiği ateşkes çerçevesinde, çatışmalardan etkilenen sivillere ulaştırılması gereken insani yardımları engellemeye devam ediyor.

        İnsani yardımların bir bölümünü götürmek üzere Hatay’ın Cilvegözü sınır kapısından Suriye’ye çıkış yapan tırlar Suriye tarafındaki Bab ul-Hava kapısı ile aradaki aktarma alanında 5 gündür bekliyor. Birleşmiş Milletler yetkilileri, Esed rejiminin, şoförlerin can güvenliğine dair gerekli teminatları vermediğini bildirdi.

        ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, dün, ateşkesin etkin şekilde uygulanamaması ve insani yardımların yerlerine ulaştırılamaması konusunda Esed rejimini sorumlu tuttu ve rejime ateşkes konusunda "yeterli baskıyı yapmadığı" gerekçesiyle de Rusya'yı eleştirmişti.

        HABERTURK.COM/AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ