Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Cumhurbaşkanı Erdoğan: ABD, FETÖ liderini tutuklamalı bize iade etmeli

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Reuters'e verdiği röportajda, Washington yönetiminin FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'i ABD'de tutmak için "hiçbir bahanesi" bulunmadığını belirterek "Eğer ABD bizim stratejik ortağımız ve NATO müttefikimiz ise, Gülen gibi bir teröristin örgüt yönetmesine izin vermemeli" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, OHAL süresinin de uzatılabileceğini söyledi.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan 71'inci Birleşmiş Milletler Zirvesi'ne katılmak için dün New York'a gitti. Burada bir dizi temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı, Reuters'e de önemli açıklamalar yaptı.

        YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

        Birleşmiş Milletler 71. Genel Kurul Çalışmaları'na katılmak için New York'ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kaldığı otel çevresinde olağanüstü güvenlik önlemleri alındığı dikkat çekti. Geçtiğimiz yıllardaki uygulamaların aksine, Erdoğan ve beraberindeki heyetin kaldığı otelin bulunduğu sokak, resmi ve yetkili araçlar dışında trafiğe kapatıldı. Başka bir yeni uygulama olarak da Erdoğan'ın kaldığı otelin kapısına bir x ray cihaz yerleştirildi ve otele giriş yapan herkes didik didik arandı. Amerikan Gizli Servisi, aramalarda zaman zaman K9 köpekleri de kullandı.

        Öte yandan ABD'nin araç tahsisi yerine Erdoğan'ın Türkiye'de kullandığı makam araçları da New York'a getirildi.

        Pazartesi günü öğlenden sonra New York'a inen Erdoğan, otele girişinde toplanan bir grup Türk'ün tezahüratları ile karşılandı. Otel içinde Erdoğan'ı karşılamak için bekleyen kişiler ise, Gizli Servis'in, Erdoğan'ın otele gireceği kapıyı son anda değiştirmesi nedeniyle Erdoğan'la görüşemedi. Gizli Servis, bekleyen kişilerin Erdoğan'ın otele girişini bile görmemeleri için, ortada bulunan koridoru örtüyle kapattı.

        KATAR EMİRİYLE GÖRÜŞTÜ

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, otele gelişinden kısa bir süre sonra, temaslarına başladı ve ilk olarak otelde Katar Emiri Şeyh Temim Bin Hamed Al Sani ile ikili görüşme gerçekleştirdi.

        "FETÖ LİDERİ TUTUKLANMALI, TÜRKİYE'YE İADE EDİLMELİ

        Erdoğan ayrıca Reuters ajansına mülakat verdi.Erdoğan burada yaptığı açıklamalarda, ABD'nin Gülen'i barındırmaması, Gülen'in tüm etkinliklerinin dünya çapında yasaklanması gerektiğini söyledi. Erdoğan, Washington yönetiminin Gülen'i ABD'de tutmak için "hiçbir bahanesi" bulunmadığını belirterek "Eğer ABD bizim stratejik ortağımız ve NATO müttefikimiz ise, Gülen gibi bir teröristin örgüt yönetmesine izin vermemeli" diye konuştu.

        OHAL UZATILACAK MI?

        Darbe girişiminin ardından ilan edilen 3 aylık Olağanüstü Hal'in uzatılabileceğini de dile getiren Erdoğan, "Bu üç ay, bir ay ya da daha uzun olabilir. Gülen'in adamları her yere sızdılar. Bu darbecileri belirleyip tutuklamayı sürdüreceğiz. Olağanüstü Hal'in uzatılması bu sürece yardım edecek" dedi.

        Erdoğan, yaptığı açıklamalarda Avrupa Birliği (AB) konusuna da değinerek, "Türkiye, AB üyeliği süreci konusunda verdiği verdiği sözleri tuttu. Bu iki yönlü bir yol. Türkiye'nin girişimlerine karşın, AB üstüne düşen görevleri yerine getirmekte başarısız oldu. AB'nin bu süreç konusunda dürüst olmasını istiyoruz" dedi.

        Suriye konusuna da değinen Erdoğan, Suriye'de Beşar Esed'n yönetimden gitmemesi durumunda, uzun süreli bir barış sağlanamayacağını söyledi. DAEŞve YPG'nin temel iki tehdit olduğunu da vurgulayan Erdoğan, Türkiye'nin Rakka'ya bir müdahale konusunda tek başına davranmayacağını, ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri ile işbirliği yapacağını belirtti. Beşar Esed'ın, geçiş sürecinde bulunmaması gerektiğini de vurgulayan Erdoğan, Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini, uluslararası toplumun Esed'ı içermeyen bir çözüm bulması gerektiğini söyledi.

        SETA TOPLANTISINA KATILDI

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, kaldığı otelden yürüyerek SETA (Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları) Vakfı'nın Saint Regis Hotel'indeki toplantısına gitti. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıya, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da katıldı.

        GÜNDEMİ YOĞUN

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün BM Genel Merkezi'nde, Genel Sekreter Ban Ki Moon'nun heyet başkanları ve eşleri onuruna vereceği resepsiyona katılacak. Daha sonra Sürdürebilir Kalkınma Hedefleri ve 2030 Kalkınma Gündemi'nin birinci yıldönümü ile ilgili bir etkinliğe katılması beklenen Erdoğan, Genel Kurul Görüşmeleri 71. Dönem Açılış Oturumu'da yer alacak. Bazı ikili görüşmelerde de bulunması öngörülen Erdoğan'ın yerel saatle 13:15-14:30 arasında (TSİ 20:15-21:30) BM Genel Kurulu'na hitap edecek.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ