Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu ABD'den Rusya'ya sert tepki: İş birliğimizi gözden geçireceğiz

        ABD yönetimi, Halep'te Suriye rejimine bağlı helikopterlerden insani yardım kafilesinin bombalanmasına tepki göstererek, "olaydan her halükarda Rusya'nın sorumlu olduğunu ve Washington'ın Moskova ile muhtemel iş birliğini yeniden gözden geçireceğini" açıkladı.

        ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Suriye'nin Halep kentinde insani yardım konvoyunun Esed rejimine bağlı helikopterlerden vurulmasıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

        Kirby, Washington yönetiminin insani yardım konvoyunun vurulmasına "sert tepki" gösterdiğini ifade ederek, "ABD, bugün Halep yakınlarında bir insani yardım konvoyunun bombalandığı yönündeki haberlerden dolayı öfkelidir." ifadesini kullandı.

        "KONVOYUN GİDECEĞİ YER BİLİNMESİNE RAĞMEN BOMBALANDI"

        Moskova'yı bir haftadan fazla süredir insani yardımların yerlerine ulaştırılması konusunda üzerine düşeni yapmaya davet ettiklerini hatırlatan Kirby, "Aynı şekilde bir haftadan fazla bir süredir Suriye rejimi, Birleşmiş Milletler (BM) konvoylarının söz konusu yerlere ulaşımını engellemektedir." değerlendirmesinde bulundu.

        Kirby, konvoyun gideceği yerin Suriye rejimi ve Rusya tarafından bilindiğini savunarak, buna rağmen Suriyelilere yardım götüren görevlilerin öldürüldüğünü ifade etti.

        Bu konuyu doğrudan Rusya ile görüşeceklerini aktaran Kirby, "Çatışmaların durdurulması anlaşmasının çok kötü bir şekilde ihlali sonrasında Rusya ile gelecekteki muhtemel iş birliğimizi yeniden değerlendireceğiz." ifadesine yer verdi.

        "HER HALÜKARDA RUSYA BU İŞTEN SORUMLUDUR"

        Washington'da görev yapan gazetecilerin sorularına telekonferans yoluyla yanıt veren iki üst düzey Dışişleri Bakanlığı yetkilisi de Sözcü Kirby'nin değindiği konularda Rusya ile ilgili sert ifadeler kullandı.

        Öncelikle yardım konvoyunda hayatını kaybeden görevlilere başsağlığı dileyen yetkililerden biri, saldırıyı düzenleme ihtimali olan iki unsurun olduğuna dikkat çekerek, "Her halükarda Rusya bu işten sorumludur ve bu saldırının nasıl meydana geldiğiyle ilgili hangi bilgiye ulaşırsak bunları dile getireceğiz." dedi.

        Aynı yetkili, Suriye'de barış ihtimalinin mümkün olup olmaması noktasında Rusya'nın ciddiyetini göstermesi gerektiğine dikkati çekerek, ateşkes anlaşması sürecine bağlılık göstermenin Rusya'nın yükümlülüğünde bulunduğunu belirtti.

        Suriye'de ateşkesin "kurtarılıp kurtarılamayacağını bilmediklerini" kaydeden diğer yetkili ise "Suriye halkının ayrım gözetmeksizin bombalanmadığı bir gün, onlar için güzel bir gün olacaktır." değerlendirmesini yaptı.

        Bu yetkili, mevcut şartlar altında Rusya ile "Ortak Uygulama Merkezi" gibi bir fikrin hayata geçmesinin mümkün olmadığını sözlerine ekledi.

        Suriye rejimine bağlı helikopterlerin, Halep'te muhaliflerin kontrolündeki batı kırsalına giden insani yardım kafilesine varil bombasıyla düzenlediği saldırıda 12 kişi hayatını kaybetmiş, 20 kamyon da yanmıştı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ