Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa BM'den Makedonya'ya sığınmacı eleştirisi

        Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin, Makedonyalı yetkililere ülkedeki sığınmacılara karşı uygulanan sistematik gözaltı ve zorla ülkeden uzaklaştırma politikasına son verme çağrısında bulundu.

        Zeyd, yaptığı yazılı açıklamada, Yüksek Komiserliğe bağlı BM yetkililerininin eylül başında Makedonya'yı ziyaret ettiğini hatırlatarak, özellikle Tabanovce kasabası ve Yunanistan sınırı yakınındaki Gevgeli kasabasında bulunan Vinojug kampındaki 80'i çocuk, 180 sığınmacının durumuna ilişkin endişe duyduğunu belirtti.

        Söz konusu sığınmacıların belirsizlik içinde yaşadıklarını ve 8 Mart'ta sınırın kapanması sonrası mahsur kaldıklarına işaret eden Zeyd, "Özellikle çocuklar mevzu olduğunda bu durum kabul edilemez" değerlendirmesinde bulundu.

        Zeyd, Makedonyalı yetkililere ülkedeki sığınmacılara karşı uygulanan sistematik gözaltı ve zorla ülkeden uzaklaştırma politikasına son verme çağrısında bulunarak, "(Makedonya) Hükümete uluslararası hukuku ihlal eden bu uygulamalara son verme çağrısında bulunuyorum" ifadesini kullandı.

        Öte yandan, Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, BM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, Makedonya'nın Avrupa güvenliğine önemli katkıda bulunmayı başardığını belirterek, "İlk göçmen akını, Avrupa kurumlarını, mekanizmalarını ve politikalarını aşındırdı. Makedonya, yasa dışı göçü engelleyerek, Avrupa güvenliğine önemli katkı sağlamayı başardı." yorumunda bulunmuştu.

        Avrupa'nın ikinci ve daha büyük bir akınla karşı karşıya olduğunu vurgulayan İvanov, "20 milyondan fazla Asya ve Afrikalı göçmen, Avrupa sınırlarının yakınında bulunuyor. Önümüzdeki yıllarda milyonlarca göçmen, Avrupa kıtasına ulaşmaya çalışacak." ifadelerini kullanmıştı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ