Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Güney Sudan'da eski muhaliften "silahlanma" tehdidi

        Güney Sudan'da yönetim karşıtı eski silahlı muhaliflerden Demokratik Hareket Başkan Yardımcısı General Halid Boutros, hükümetin yapılan anlaşmaya uymadığı gerekçesiyle silahlı mücadele başlatacaklarını duyurdu.

        Hükümetle daha önce yapılan müzakerelerde Demokratik Hareket'i temsil eden heyetin başkanlık görevini de yürüten Boutros, yayımladığı yazılı açıklamada, 2014 yılında hükümetle yapılan anlaşmanın uygulanmadığını, hükümete karşı silahlanacaklarını ve isyan edeceklerini ifade etti.

        Anlaşmanın başarısızlıkla sonuçlanmasından Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit'i sorumlu tutan Boutros, uzun süre beklediklerine ancak bir sonuç alamadıklarına işaret ederek, hareketin bazı yetkilileriyle hükümete karşı silahlanma kararı aldıklarını ifade etti.

        Hükümet karşıtı bazı silahlı gruplarla görüştüklerini ve silahlı mücadeleyle hükümeti düşürmeyi planladıklarını aktaran Boutros, açıklamasında, "Hükümet yapılan anlaşmaya uymadı. Bizi çatışmaya zorladılar. Halkı bu rejimden kurtarmak için diğer silahlı gruplarla da istişare edeceğiz." ifadesine yer verdi.

        Güney Sudan'ın Congley eyaletinde 2010'dan bu yana hükümet güçleriyle çatışan Demokratik Hareketi'nin lideri Yau Yau ile hükümet arasında 2014'te ateşkes anlaşması imzalanmıştı.

        Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da 9 Mayıs 2014'te Güney Sudan hükümetiyle Yau Yau arasında BM gözetiminde imzalanan barış anlaşması kapsamında Yau Yau, aynı yılın temmuz ayında Pibor bölgesi başkanlığına atanmıştı.

        Güney Sudan 2011'de bağımsızlığını ilan etmeden önce Sudan ordusunda eski bir albay olan Murle kabilesinden Yau Yau, 2010 yılında yapılan seçimde milletvekilliği kazanamaması üzerine iktidar partisini seçime hile karıştırmakla suçlayarak silahlı mücadele başlatmıştı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ