Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu SON DAKİKA! İsrail'in eski cumhurbaşkanı Şimon Peres hayatını kaybetti | Şimon Peres kimdir?

        Felç geçirmesi nedeniyle iki hafta önce hastaneye kaldırılan eski İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres hayatını kaybetti.

        İsrail'de 2007 ile 2014 yılları arasında cumhurbaşkanlığı görevini yürüten 93 yaşındaki Peres, 13 Eylül'de felç geçirmiş ve hastaneye kaldırılmıştı. Peres'in, tedavi amacıyla ilaçlarla uyutulduğu ve solunum cihazına bağlandığı belirtilmişti.

        2007 ve 2014 yılları arasında Cumhurbaşkanı olarak görev yapan Peres, on iki kez bakanlık yapmasının yanı sıra, Başbakan ve iki kez geçici olarak Başbakanlık görevi yaptı.

        Peres,1994 yılında Oslo Anlaşması'nın imzalanmasının ardından Nobel Barış Ödülü almıştı.

        ERDOĞAN'LA YAŞADIĞI DAVOS KRİZİ

        İsrail'de 7 yıl boyunca Cumhurbaşkanlığı yapan Peres, 2009 yılında İsviçre'de düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerilim yaşamıştı. Gazze ve Ortadoğu'da Barış konulu oturumda Peres'in sözlerinin ardından konuşma süresinin adil olmadığını belirten Erdoğan, daha sonra salonu terk etmişti.

        REUTERS

        ŞİMON PERES KİMDİR?

        İsrail'in 9. Cumhurbaşkanı olan Şimon Peres, 1923 yılında şu an Belarussınırları içerisinde bulunanVişnieva şehrindedünyaya gelmiştir. Peres, kariyeri boyunca üç kez başbakanlık yapmıştır. Bu görevlerden birisini, geçiş dönemi başbakanlığı olarak üstlenmiştir. 66 yıllık siyasi hayatı boyunca 12 kabinede görev alan Peres, 1959 yılında İsrail'in yasama organı olan Knesset'e seçilmiştir. 2007 yılında cumhurbaşkanı seçilerek bu görevden ayrılmıştır.

        Peres, kariyeri boyunca Knesset'te 5 farklı partide görev almış, Bağımsızlık Savaşı adını verdikleri süreçte diplomatik ve askeri görevlerde bulunmuştur. Şimon Peres 1994 yılında Yaser Arafat ve İzak Rabin ile birlikte barış sürecine girmek istemeleri nedeniyle Nobel Barış Ödülü'nü kazanmıştır. Peres, başbakanlıktan sonra cumhurbaşkanlığı görevine seçilen ilk politikacı olarak İsrail tarihine geçmiştir.

        NETANYAHU'DAN TAZİYE MESAJI

        İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, eski İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in hayatını kaybetmesi nedeniyle taziye mesajı yayınladı.

        Başbakanlık ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Netanayhu ve eşi Sara'nın, Peres'in ölümünden dolayı derin üzüntü duyduğu ifade edildi. Açıklamada, Natanyahu'nun Peres'in ölümü nedeniyle bugün kabineyi özel olarak toplayacağı ve bir açıklama yapacağı belirtildi.

        İsrail Genel Kurmay Başkanı Gadi Eisenkot da yayınladığı yazılı taziye mesajında, "İsrail, Peres'in hayatının uğraşıydı ve yürüttüğü her görevde devletin güvenliğini göz önünde bulundurdu." ifadesini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ