Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Taliban'ın ele geçirdiği Kunduz'da operasyonlar sürüyor

        Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz kentinin pazartesi günü Taliban militanları tarafından yeniden ele geçirilmesinin ardından başlatılan NATO destekli operasyonlar devam ediyor.

        Afganistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Devlet Veziri, Taliban'ı ülkenin kuzeyindeki stratejik öneme sahip Kunduz'dan püskürtmek için başlatılan operasyonların kentin farklı noktalarında sürdüğünü belirtti.

        Veziri, 5 gündür devam eden çatışmalarda 5 güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiğini, 13'ünün de yaralandığını söyledi.

        Operasyonda, aralarında Taliban'ın kuzeydoğu bölge komutanının da bulunduğu yüzlerce militanın öldüğünü ifade eden Veziri, yüzlerce militanın da yaralandığını dile getirdi.

        Veziri, çatışmalar nedeniyle sivil kayıp olup olmadığının henüz bilinmediğini kaydetti.

        "TALİBAN SİVİLLERİN EVLERİNE SIĞINDI"

        Sözcü Veziri, beş gündür süren çatışmalar sonucu örgüt kontrolündeki çoğu bölgenin geri alındığını belirtti.

        Taliban militanları sivillerin evlerine sığındığı için operasyonun yavaş ilerlediğini aktaran Veziri, sivillerin can güvenliği için operasyonun dikkatli yürütüldüğünü bildirdi.

        Operasyona NATO kuvvetlerinin de havadan destek verdiğini bildiren Veziri, ''Kunduz'a saldıran örgüt yöneticilerinin birçoğu yabancılardan oluşmaktadır.'' dedi.

        SU SIKINTISI YAŞANIYOR

        Kentin büyük kısmında çatışmalar nedeniyle su borularının patlamasıyla su kesintisi yaşanırken halk ekmek bulmakta zorlanıyor.

        Kunduz sakini Muhammad Rafi, AA'ya yaptığı açıklamada, ''Bölgemizde açık dükkan yok, açık olanlarda da her şeyin fiyatı iki katına çıkartılmış. Yoksul insanlar evlerinde aç oturuyor, böyle giderse insanlık faciası yaşanabilir.'' diye konuştu.

        Muhammad Rafi, kentin çoğu bölgesinde halen Taliban'ın hakim olduğunu, gece gündür silah sesleri duyduklarını ve korkudan rahat uyuyamadıklarını söyledi.

        HALK EVLERİNİ TERK EDİYOR

        Kunduz'da devam eden çatışmalar nedeniyle on binlerce kişinin evlerini terk ederek komşu kentlere sığındığı belirtildi.

        Tahar Valiliği Sözcüsü Sünnetullah Timur, Kunduz'daki çatışmalardan kaçarak Tahar vilayetine gelen sığınmacı sayısının 40 bini geçtiğini söyledi.

        Kamplara sığmayan sığınmacıları okullara ve parklara yerleştirildiğini anlatan Timur, yardım kuruluşlarından bu konuda destek beklediklerini açıkladı.

        Diğer yandan, Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahit, Kunduz'un çoğu bölgesinin ellerinde olduğunu, NATO'nun kentteki sivilleri havadan vurduğunu iddia etti.

        Taliban örgütü, geçen sene de Kunduz'u kısa süreliğine ele geçirmiş ancak NATO destekli hükümet güçleri kenti birkaç gün içinde geri almıştı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ