Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Sihlerden BM önünde "Pencap" eylemi

        ABD'de yaşayan bir grup Sih, New York'taki Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi önünde yaptıkları eylemde, BM Güvenlik Konseyine "Hindistan'ın Pencap'ı savaş alanına çevirmesinin önüne geçmesi" çağrısında bulundu.

        New York ve civarında yaşayan Sihler, "BM Güvenlik Konseyinin iki nükleer güce sahip Hindistan ve Pakistan arasında çıkabilecek savaşın engellenmesi için" BM önünde eylem yaptı.

        Hindistan ordusunun, Pakistan'a karşı son haftalarda askeri yığınak yaptığı ve bölgedeki sivil nüfusu tahliyeye zorladığı haberlerinin ardından gerçekleştirilen savaş karşıtı eylemde Sihler, "Hindistan'ın Pencap'ı işgaline son vermesini ve bu bölgede 2020 yılında referanduma gidilmesini" talep etti.

        Grubun taşıdığı dövizlerde, "2020 referandumunu destekle", "Hint işgalini sona erdir" ve "Pencap'ı kurtar" gibi ifadeler dikkati çekti.

        KEŞMİR VE PENCAP HALKLARI REFERANDUM İSTİYOR

        Eylemi düzenleyen Adalet İçin Sihler adlı insan hakları kuruluşunun hukuk ve siyaset danışmanı Gurpatwant S. Pannun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, savaşın çözüm olmadığını söyledi.

        Keşmir ve Pencap halklarının kaderlerini belirleme konusunda referandum istediğini ve Sihizm'in din olarak tanınmasını talep ettiklerini bildiren Pannun, "1947 yılından bu yana Hindistan, Pakistan'a karşı Sihlere büyük zararı olan şahin ve şovenist savaş politikalarını sürdürüyor." dedi.

        Sihizm'in dini merkezi Altın Tapınak'ın (Golden Temple) bulunduğu Pencap'ın, dünya genelinde 30 milyona yakın nüfusa sahip olan Sihler için çok özel bir yeri bulunuyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ