Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya "Örgütün Musul'a kimyasal silah getirdiğine dair bazı iddialar var"

        Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Başika Cephesi Peşmerge Komutanı Hamid Efendi, "Irak ordusunda görev yapan askerler dahil olmak üzere hiçbir Şii, Peşmerge cephelerine yaklaşmayacak." dedi.

        Terör örgütü DEAŞ'ın elinde tuttuğu Musul kent merkezine 20 kilometre mesafedeki Peşmerge cephesinde AA muhabirine açıklamalarda bulunan Efendi, Erbil ile Bağdat arasında Musul operasyonu konusunda varılan anlaşmaya göre Irak askerlerinin, kentin doğu ve kuzey bölgelerindeki Peşmerge cephelerini kullanacaklarını belirtti.

        Efendi, orduya bağlı askeri birliklerin Peşmerge yetkilileri tarafından belirlenen bölgelere zırhlı araç ve mühimmat sevkiyatı yaptığını ifade etti.

        Anlaşma şartlarının Musul kent merkezinin hassasiyetleri göz önünde bulundurularak hazırlandığına dikkati çeken Efendi şunları söyledi:

        "Kentteki sivillerin tepkisini çekmeyecek, sorunsuz güvenlik güçlerinin merkeze (Musul) girmesine karar verildi. Irak ordusunda görev yapan askerler dahil olmak üzere hiçbir Şii, Peşmerge cephelerine yaklaşmayacak."

        Efendi, bölgedeki hassasiyetlerin farkında olmalarından dolayı herhangi bir çatışma veya sürtüşmenin yaşanmaması için Peşmerge güçlerinin bile kente girmeyeceğini vurguladı.

        KİMYASAL SİLAH İDDİASI

        Peşmerge Komutanı Efendi, terör örgütü DEAŞ'ın Suriye'de Beşşar Esed rejiminden ele geçirdiği bazı kimyasal silahları Musul'a taşıdığı iddialarına da değindi.

        Efendi, "Örgütün Musul'a kimyasal silah getirdiğine dair bazı iddialar var. Bu ihtimali göz önünde bulundurarak tedbirlerimizi aldık. En ön cephelerdeki Peşmergelere gaz maskesi ve gerekli diğer teçhizatları dağıttık." diye konuştu.

        Efendi ayrıca, Musul'u kurtarma operasyonunun başlamasıyla çok sayıda sivilin Peşmerge cephelerine doğru akın edebileceğini tahmin ettiklerini, böyle bir durumda söz konusu sivillerin karşılanması için tüm cephelerin gerisinde geçici kamplar kurmaya başladıklarını aktardı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ