Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Çavuşoğlu: Malezya'da 3 FETÖ üyesi teslim alındı

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, FETÖ'nün darbe girişimine yönelik soruşturmalar kapsamında Malezya'nın 3 kişiyi Türkiye'ye teslim ettiğini belirterek "O gün Bangkok'a gittiğimiz zaman iş forumuna bir tanesi sızmış, bizim uyarımız üzerine dışarıya attılar. Her yere böyle sızmaya çalışan bir örgüt ama bunlarla bizim mücadelemiz içeride ve dışarıda sonuna kadar devam edecek. Hiç peşlerini bırakmayacağız." dedi.

        Bakan Çavuşoğlu, Antalya'da katıldığı bir açılış töreninin ardından gazetecilerin soruları üzerine, FETÖ'nün yaklaşık 170 ülkede yapılandığını ve her yerde aynı taktikleri uyguladığını, okullarda eğittikleri çocukları daha sonra devlet yapılarının içerisine sızdırdığını anlattı.

        FETÖ'nün bazen Türkiye'de bazen ABD'de burslu okutarak, döndükten sonra bu çocukları iyi yerlere yerleştirdiklerini aktaran Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

        "Asker, polis, bürokrasi içine yerleştiriliyor. Bazı ülkelerde öyle iyi yapılanmışlar ki yönetimi adeta sarmışlar. O ülkeler için adım atmak bile zor hale gelmiş ama bu darbe girişiminden sonra bu terör örgütünün gerçek yüzünü herkes daha iyi anlamaya başladı. Kendileri bize geliyorlar, Afrika ülkelerinden gelenler var, böyle endişe içinde gelenler var. Diğer yine Asya ülkelerinden de öyle. Türkiye ile bu konuda yakın işbirliği içinde olan çok sayıda dost ve kardeş ülke var. Hepsine çok teşekkür ediyoruz."

        Bu konuda çalışma yapan Malezya, Pakistan, Somali, Latin Amerika gibi dost ülkeler olduğunu belirten Çavuşoğlu, şunları söyledi:

        "Gine gibi ülkeler... Daha geçen gün Dışişleri Bakanı ile görüştüm, şimdi Maarif Vakfımızı oraya gönderiyoruz. Okulların kapatılması, devrolması ve orada bulunan FETÖ'cülerin bize iadesiyle ilgili... Birçok ülkede bu çalışmalar var. Bizim ilgili kurumlarımızla yakın temas içindeler ya da bizden rica ediyorlar. Biz ilgili kurumlarımıza söylüyoruz. İçişleri Bakanlığımız, istihbaratımız hemen temasa geçiyorlar. Geçen hafta Malezya Başbakanıyla Tayland'da, Bangkok'ta görüştüğümüzde, Asya Diyalog Toplantısında, üç kişiyi vereceklerini söylediler. Ben de döndükten sonra Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, ilgili kurumlarımıza bilgi verdim. Karşılıklı temaslar sonucunda dün gece üç kişiyi, teslim ettiler. O gün Bangkok'a gittiğimiz zaman iş forumuna bir tanesi sızmış, bizim uyarımız üzerine dışarıya attılar. Her yere böyle sızmaya çalışan bir örgüt ama bunlarla bizim mücadelemiz içeride ve dışarıda sonuna kadar devam edecek. Hiç peşlerini bırakmayacağız."

        Çavuşoğlu, millete bu acıyı yaşatanların, tanklarla F-16'larla helikopterlerle saldırılanların, 241 vatandaşı öldüren ve 2 bin 190 vatandaşı yaralayan hainlerin her yerde Türkiye aleyhine çalıştığını ifade etti.

        FETÖ'nün, PKK ve diğer örgütlerle işbirliği içinde olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Biz de onların peşini bırakmayacağız ve bunun hesabını içeride ve dışarıda soracağız. Dün akşam bize teslim edilen üç kişi de bu kapsamda teslim edilmiştir. Birçok ülkeyle bu çalışmalarımız devam ediyor." dedi.

        LOZAN

        Lozan'da gerçekleştirilecek toplantıya ilişkin de Çavuşoğlu, Lozan konusunun Suriye'de ateşkesin sağlanması ve insani yardımların ulaştırılması olduğunu dile getirerek şöyle konuştu:

        "Biz uluslararası Suriye destek grubu olarak, yaklaşık önce 20 ülkeydik, şimdi 25'e çıktı. Sürekli sulandırılıyor zaten, birçok karar aldık. Bunun eş başkanlığını yapan ABD ile Rusya anlaşmaya vardı, biz de destekledik. Somut önerilerimizi her zaman masaya koyduk. Ateşkes nasıl sağlanır, çatışmalar nasıl durdurulur, insani yardımlar nasıl buraya ulaştırılır ve siyasi dönüşüm nasıl olur, siyasi çözüm konusunda ne düşünülür? Ama maalesef bugüne kadar hep havanda su dövüyoruz. Varılan anlaşmalar ya da ortaya çıkan kararlar uygulanmıyor. DEAŞ'a karşı da 65 ülkeyiz, üç senedir mücadele ediyoruz güya, hep farklı görüşler, farklı hesaplar..."

        "DEAŞ'EA KARŞI DA ETKİLİ MÜCADELE YOK"

        DEAŞ'a karşı da etkili mücadele olmadığına işaret eden Çavuşoğlu, "İşte bizim en son karada başlattığımız mücadele en etkin mücadele oldu. Kısa süre içerisinde sağlanan başarı da ortada. Şimdi Lozan'da biz Türkiye olarak bu sefer görüşmelerin anlamlı görüşme olmasını istiyoruz. Yani sonuç odaklı ve ondan sonra uygulanmasını istiyoruz. Bunu Amerikalılara da Ruslara da söyledik." dedi.

        Çavuşoğlu, dün Riyad'da, Lozan'daki toplantıya katılacak Suudi Arabistan ve Katar'ın dışişleri bakanları ile de üçlü bir toplantı yaptıklarını ve değerlendirmede bulunduklarını bildirdi.

        Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

        "Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile İstanbul'a geldikleri zaman orada ikili görüşme konusunda eğer zaman olursa teyitleştik. John Kerry ile aynı şekilde görüşeceğiz. İran ile son zamanlarda üç defa görüştük, sırf bu konu üzerinde görüştük. Ama maalesef bugüne kadar netice yok artık netice alalım. Burada insanlar açlıktan ölmesin. Rejim bunlardan memnun olabilir ama insani dramlar var. İnsanlık suçuyla soruşturmalarla ilgili değişik ülkelerin girişimleri var. Biz de bunları destekliyoruz. Gerçekten soruşturulması, incelenmesi lazım. Suriye'de insanlık suçu işleniyor ama daha fazla insanın, masum insanın ölmemesi için havadan bombalamaların, kuşatma ve insanları açlığa terk ederek öldürme metotlarının artık durması gerekiyor. Yarın toplantının kapsamı bu olacak."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ