Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Irak ordusuna bağlı güçler Musul'un güneyinde ilerliyor

        Terör örgütü DEAŞ, insansız hava araçlarına (İHA) yüklediği bombalarla Irak'taki Peşmerge güçlerine saldırmaya devam ediyor.

        DEAŞ militanları, Musul kentinin doğusunda yer alan Hazır bölgesindeki "Zerdık Dağı'nın" yamacında yer alan Basırgan köyünden havalandırdığı İHA ile Peşmerge güçlerine saldırdı. İHA'ya yerleştirilen bombaların Peşmergelerin üzerinde patlatılması sonucu bir Suriyeli Peşmerge yaralandı.

        Peşmergeler, DEAŞ tarafından havalandırılan İHA'ların ilk önce uluslararası koalisyon güçlerine ait olduğunu zannettiklerini belirtti.

        DEAŞ'ın geçen hafta Musul'un güneyindeki Mahmur ilçesinde İHA'larla Peşmerge'ye yönelik füzenlediği saldırıda iki Peşmerge hayatını kaybetmiş, iki Fransız askeri ağır yaralanmıştı.

        ABD Savunma Bakanlığı, terör örgütünün geçtiğimiz aylarda sadece istihbarat amaçlı kullandığı insansız hava araçlarıyla mücadele için ek bütçe ayıracağını açıklamıştı.

        IRAK ORDUSU MUSUL'UN GÜNEYİNDE İLERLİYOR

        Irak ordusuna bağlı askeri güçler, terör örgütü DEAŞ'ın elinde tuttuğu Musul'un güneyinde ilerleme kaydediyor.

        Ninova Ortak Operasyonlar Komutanlığında görevli Albay Muhammed El Cuburi, "Irak askerleri, Musul'un güneyinde yer alan Nemrud kasabasını geri aldı." ifadelerini kullandı.

        Ordu güçlerinin Musul'un güneyinde yer alan başka bir kasabaya yöneldiği bilgisini veren Cuburi, "Nemrud kasabası etrafında çatışmalar devam ediyor. Güçlerimiz Hemam Elil kasabasını almak için ilerliyor." dedi.

        352 KM TOPRAK PARÇASI DEAŞ'TAN ALINDI

        Irak Federal Polis Teşkilatı Başkanı Raid Cevdet, yaptığı yazılı açıklamada, polis güçlerinin iki gündür süren operasyonlar çerçevesinde Musul'un güneyinde 352 kilometrekare toprağı DEAŞ'tan geri aldığını belirtti.

        Şii milis gücü Haşdi Şabi lideri Hadi Amiri de Şii milislerin Musul kent merkezine girmeyeceğini belirtti. Amiri, kent merkezine sadece ordu ve polis güçlerinin gireceğini söyledi.

        Sünni lider ve eski Başbakan Yardımcısı Salih Mutlak da yaptığı televizyon konuşmasında, Musul halkına "DEAŞ'a karşı ayaklan" çağrısı yaptı.

        Ülke parlamentosunda el-Arabiye Grubunun da lideri olan Mutlak, "Musul'da abluka altında bulunan sivillere insan hakları prensiplerine göre davranılması gerekir." diyerek, ülkedeki siyasi ihtilafların bir kenara bırakılıp ordunun DEAŞ'a karşı desteklenmesini istedi. (AA)

        HEMDANİYE İLÇESİ GERİ ALINDI

        Irak ordusuna bağlı güvenlik güçleri Guver bölgesinden Musul yakınındaki Hemdaniye ilçe merkezine girdi.

        İlçe merkezinde güvenlik güçleri ve militanlar arasında yoğun çatışmalar sürerken, bölgeden yoğun duman yükseliyor.

        Çoğunluğu Hristiyanların yaşadığı ve Musul kent merkezine yaklaşık 10 kilometre mesafede yer alan Hemdaniye ilçesi 2 buçuk yıldan uzun bir süredir DEAŞ'ın elindeydi.

        Söz konusu ilçede yaşayan Hristiyanlar, daha önce bölgeyi terk etmişti.

        20 YERLEŞİM BİRİMİ TEMİZLENDİ

        Irak Ordusunun Musul operasyonu kapsamında Musul kent merkezine 10 kilometre kadar yaklaştığı belirtildi. Musul'un güney ve doğusunda dünden beri başlayan operasyon kapsamında 20 yerleşim biriminin DEAŞ'tan temizlendiği belirtildi.

        Peşmerge yetkilileri, Musul operasyonun başlaması ile Musul'da elektrik ve suyun kesildiğini ve temel ihtiyaç maddeleri konusunda sıkıntılar çekildiğini de söyledi.

        PEŞMERGE GÜÇLERİ 12 KÖYÜ KONTROL ALTINA ALDI

        Peşmerge, Musul operasyonunun devam ettiği güneydoğu ve doğu cephelerinde DEAŞ'ın elindeki köyleri kurtarmaya devam ediyor.

        Kentin Hazır bölgesinde üç koldan dün sabah saatlerinde saldırıya geçen Peşmerge güçleri şu ana kadar Balawat, Şehid Subhi, Kehari, Nayif, Bazxure, Bazketın, Şaquli, Keberli, Şeyh Amır, Bedeni Buçuk, Bedeni Mezın ve Hırabe Sultan köylerinin denetimini ele aldı.

        IRAK GENELKURMAY BAŞKANI ERBİL'DE

        Öte yandan Irak resmi televizyonu, Irak Genelkurmay Başkanı Osman El Ganimi ve Savunma Bakanlığından bir heyetin Musulu kurtarma operasyonunu takip etmek için Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin Erbil kentine geldiğini bildirdi.

        KİMYASAL SİLAH ENDİŞESİ

        Uluslararası Göç Örgütü (IOM) çatışmalarda DEAŞ'ın kimyasal silah kullanabileceği endişesiyle gaz maskesi siparişi verdiğini açıkladı.

        IOM Irak Saha Şefi Thomas Weiss DEAŞ militanlarının Musul'da yerleşim alanlarında konuşlandırıldığını belirterek binlerce sivilin insani kalkan olarak kullanılmalarından endişe ettiklerini açıkladı.

        Diğer yandan Kızıl Haç yetkilileri de kimyasal silah kullanımından etkilenebilecek sivillerin tedavisinde kullanılmak üzere Musul dışındaki hastanelere gerekli araçların gönderilmesi ve personelin eğitilmesi amacıyla hazırlıklarını tamamladıklarını açıkladılar.

        AA/DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ