Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Musul'un kader toplantıları

        1-FRANSA-IRAK BAŞKANLIĞINDA MUSUL TOPLANTISI

        Bu kritik toplantıların ilki, bugün Fransa’da gerçekleşecek. Paris’te yapılacak uluslararası toplantıda, Musul operasyonu ve Musul’un demografik ve siyasi geleceği ele alınacak. Toplantıya Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault ile Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi başkanlık edecek. Toplantı bakanlar düzeyinde olacak. Toplantıya ABD, Suudi Arabistan, Katar, Fransa, Almanya başta olmak üzere 20’ye yakın ülke katılacak. Toplantıda Türkiye’yi Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ümit Yalçın temsil edecek. Toplantıya, Şii milisler üzerinden Musul’u yeniden şekillendirmesi tehdidi nedeniyle İran davet edilmedi.

        2- CARTER İLE KIRMIZI GÜNDEM

        Ekim’de ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Ankara’ya gelerek Savunma Bakanı Fikri Işık ile görüşecek. Gündemde, Türkiye’nin Musul operasyonuna vereceği hava desteğinin koşulları, Ankara-Bağdat hattındaki Başika gerilimi, Türkiye’nin ÖSO ile yürüteceği El Bab operasyonu ve Menbiç’teki 200 YPG-PYD unsurunun çekilmemesi gibi kritik konular bulunuyor.

        3- SAVUNMA BAKANLARI KRİZ SENARYOLARINI GÖRÜŞECEK

        Gelecek hafta ise 2 kritik uluslararası toplantı var. Bunlardan ilki, 25 Ekim’de yine Paris’te gerçekleşecek. Musul’da uluslararası koalisyona destek veren ülkelerin savunma bakanları bir araya gelecek. Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian’ın ev sahipliğinde yapılacak toplantıya, 15’e yakın ülke katılacak. Toplantıda Türkiye’yi Bakan Işık temsil edecek. Savunma bakanları toplantısında, Musul operasyonu çerçevesinde koalisyonun gerçekleştireceği hava operasyonları ve bunun koordinasyonu ele alınacak. Kriz senaryolarının da masaya yatırılacağı toplantıda, koalisyonun eğit-donat çalışmaları ve gelecekteki ihtiyaçlar da değerlendirilecek.

        4- NATO BRÜKSEL TOPLANTISI

        Paris toplantısının ardından, 26-27 Ekim’de NATO Savunma Bakanları Toplantısı Brüksel’de yapılacak. Toplantıda NATO sınırlarının ve Türkiye sınırının güvenliği için değerlendirmelerin yanı sıra Suriye krizi görüşülecek.

        BAHAR BAKIR/ANKARA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ