Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Musul halkı kentteki son durumu anlattı

        Irak'ta terör örgütü DEAŞ'ın elinde tuttuğu Musul kent merkezinde yaşayan siviller, militanların varlığının eskiye nazaran azaldığını ve kurtarma operasyonu sırasında sivillere zarar verilmesi endişesinin hakim olduğunu belirtiyor.

        AA muhabiri, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) merkezli ancak Musul için özel yayın yapan "El Ğad (Yarın) Radyosu'nun" canlı yayınına katılarak programa Musul kent merkezinden bağlanan vatandaşlarla konuştu.

        Radyo programına katılan ancak DEAŞ'ın korkusundan dolayı isimlerini açıklamayan Musul sakinleri, kent içerisinde günlük yaşam ve kısa bir süre önce başlatılan kurtarma operasyonu sonrasında kentteki izlenimlerini aktardı.

        Irak ordusu ve Peşmerge güçlerinin koordineli bir şekilde başlattığı "Musul'u kurtarma operasyonunun" başlaması haberini aldıkları zaman duygulandıklarını belirten Musullu bir kadın, DEAŞ'ın kent içerisindeki hareketliliğin eskiye göre azaldığını ifade etti.

        Kent merkezi içerisindeki "DEAŞ polisleri"ni de eskisi gibi cadde üzerinde göremediklerini aktaran Musullu kadın, "Bizim bölgede sadece birkaç tane Husba'yı (DEAŞ'ın polisi) görmek mümkün. Sokaktaki vatandaşların hepsi, militanların savaş cephesine gittiğini konuşuyor." dedi.

        "SİVİLLERE ZARAR VERİLMESİNDEN ENDİŞELİYİZ"

        Irak ordusunun operasyonu başlatmasından sonra halkın mutlu olmasına rağmen endişe ve kaygıların da gizlenmediğini aktaran katılımcı kadın,"Kenti kurtarmaya gelen güvenlik güçlerinin sivillere zarar vermesinden endişe ediliyor. Çatışma sırasında sivillerin ortada kalıp öldürülmesi kaygısı var. Lütfen kimse sivillere zarar vermesin." talebinde bulundu.

        "KENT MERKEZİNDE HAVA SALDIRILARI ARTTI"

        Radyo programına katılan bir başka Musullu kadın ise, kent içerisinde son durum hakkında şunları söyledi:

        "Ben Musul'un batı bölgesinde oturuyorum. Kurtarma operasyonunun başlamasından sonra kent merkezine hava saldırıları yoğunluk kazandı. İnsanlar çok şiddetli bir savaşın çıkmasından korktuğu için marketlere gidip, gıda ve ekmek stoğu yapıyor. DEAŞ, Musul halkına Haşdi Vatani (Ninova Muhafızları) ve ordu güçlerinin sivillere zarar vereceği propagandası yapıyor. Herkes güvenlik güçlerinin sadece militanları vuracağını çok iyi biliyor. Kenti kurtarmaya gelen güçlere erkeklerimiz destek vermezse, biz kadınlar elimize silah alıp savaşmaya hazırız."

        "MUSUL'UN DIŞINDA NE OLUP BİTTİĞİNDEN HABERİMİZ YOK"

        Irak ordusunda görevli olduğu için öldürülme riskinden dolayı yaklaşık 2 buçuk yıldır evinden çıkamayıp gizlendiğini aktaran bir asker ise, "Musul'un dışında ne olup bittiğinden haberimiz yok. Son dönemlerde militanların kent merkezindeki varlığının ciddi bir şekilde azaldığını fark ettik." dedi.

        DEAŞ'a karşı misilleme eylemleriyle adını duyuran "Ketaib Grubu'nun" son dönemlerde saldırılarının arttığına da dikkati çeken Musullu asker, "Halk sprey boya ile Arapça direniş anlamına gelen "mukaveme"nin baş harfini duvarlara yazarak terör örgütü militanlarına mesaj veriyor. Bazen kent içerisinde çatışmaların meydana geldiği bilgisini alıyoruz." diye konuştu.

        Militanların daha önce uzun sakallı olduğunu hatırlatan asker, "Cadde üzerindeki militanların sakallarını kestiğini gördük." bilgisini paylaştı.

        "DEAŞ'IN SİVİLLERDEN İNTİKAM ALMASI ARTACAK"

        Radyo programına katılan bir başka Musullu kız öğrenci ise, kentin DEAŞ'tan kurtarılmasının her şeyden çok önemli olduğunu, okula gitmeyi özlediğini söyledi.

        Halk arasında ordunun sivillere zarar vermesi endişesi var diyen kız öğrenci, "Sivillere zarar verilmeden en kısa zamanda kentin geri alınmasını bekliyoruz. Kentin alınması uzadıkça, DEAŞ'ın sivillerden intikam alması da artacaktır." yorumunu yaptı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ