Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Irak ordusu Kerkük'te kontrolün sağlandığını bildirdi

        Irak'ın Kerkük kentinde, terör örgütü DEAŞ militanları ile güvenlik güçleri arasındaki sokak çatışmaları tekrar başlamasının ardından, Irak ordusundan açıklama geldi.

        Irak ordusu, güvenlik güçlerinin Kerkük'te kontrolü sağladığını bildirdi.

        Örgütün, dün kent merkezine yoğun bir şekilde saldırı düzenlemesinden dolayı bölgeye sevk edilen güvenlik güçleri söz konusu mahalleri abluka altına aldı.

        Güvenlik güçleri zırhlı araçlarla militanların konuşlandığı sokak aralarına girip, sıcak çatışmaya girdi.

        IKBY Başkan Yardımcısı Kosret Resul dün yaptığı açıklamada "DEAŞ'ın kent üzerindeki tehlikesi yüzde 90 oranında ortadan kalktı. Kent sakinleri rahat uyusun." demişti.

        DEAŞ'ın, dün gece yarısı Kerkük kent merkezi ve Dibis ilçesine intihar eylemcileriyle saldırması sonucu 17 kişi hayatını kaybetmiş, 40'tan fazla kişi ise yaralanmıştı.

        KENTTE HAYAT DURDU

        Kerkük'te gizlenen DEAŞ'ın keskin nişancıları nedeniyle halk dışarı çıkamıyor. Sahadaki gazeteciler de sokaklarda mahsur kaldı.

        Nereye gizlendiği bilinmeyen ve hareketlilik gördüğünde hemen ateş eden DEAŞ'ın keskin nişancıları nedeniyle sokaklar bomboş. Dışarıda mahsur kalan vatandaşlar, bulundukları yerden çıkmak için anti terör timlerinin gelmesini ve DEAŞ militanlarının etkisiz hale getirilmesini bekliyor.

        Kentin kuzeyi ve doğusundaki Kürt mahalleleri ise en güvenli bölgeler konumunda. Şu ana kadar söz konusu bölgede herhangi bir çatışma yaşanmadı. Sokağa çıkma yasağından dolayı hayatın durduğu kent merkezindeki sakinler, fırsat bulduğu takdirde Erbil ve Süleymaniye kentlerine geçiyor.

        Öte yandan yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre Dumiz semtindeki bir okulda saklanan 11 DEAŞ militanından 3ü öldürüldü. Diğerleri kuşatma altına alındı. Zırhlı araçlarla sokak sokak DEAŞ militanları aranıyor.

        YARALILAR SÜLEYMANİYE VE ERBİL'E YÖNLENDİRİLİYOR

        Kent merkezinde iki gündür yoğun sokak çatışmaların yaşanmasından dolayı siviller başta olmak üzere çok sayıda güvenlik görevlisi yaralandı. Söz konusu yaralılar daha iyi ve güvenli bir ortamda tedavi edilmesi için 1 saatlik mesafede yer alan Erbil ve Süleymaniye kentlerine sevk ediliyor.

        HAVİCE İLÇESİ KENTİN GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDİYOR

        Kerkük kent merkezinin batısında ve 60 kilometre mesafede yer alan Havice ilçesi yaklaşık iki buçuk yıldır terör örgütü DEAŞın elinde. İlçe, Irak ordusu, Şii milis gücü Haşdi Şabi ve Peşmerge güçleri tarafından kuşatılmış durumda ancak militanlar ilçeden kaçan sivillerin arasına sızıp, güvenli bölgere geliyor.

        Kent merkezi başta olmak üzere birçok bölgede uyuyan hücrelerle temasa geçen militanlar daha sonra topyekün saldırıya geçiyor.

        Terör örgütü DEAŞ en son 30 Ocak tarihinde Kasr otelini ele geçirmek için bu denli yoğun bir şekilde kent merkezine saldırmıştı.

        KENTE GİRİŞ GÖRÜNTÜLERİ ORTAYA ÇIKTI

        Hem dışarıdan hem de Kerkük içindeki uyuyan hücreleri harekete geçiren DAEŞ militanları Kerkük'te ortamı savaş alanına çevirirken, sıcak çatışmalar yaşandı. Kerkük'teki bir elektrik santralini havaya uçuran ve kente canlı bombalarla saldıran DAEŞ militanlarının gece yarısı Kerkük'e yaptıkları giriş güvenlik kameralarına yansıdı. DAEŞ militanlarının gece saat 03.00 sıralarında bir pikapla girdikleri görülüyor. Dışarıdaki grubun içeriye girmesiyle birlikte içerideki uyuyan hücrelerin de sokağa çıktığı görülüyor.

        "PKK'LI TERÖRİSTLER KERKÜK'E GİRDİ"

        Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği, PKK'lı teröristlerin Kerkük'e girdiğini açıkladı. TKÜUGD Başkanı ve Kerkük Sesi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Güngör Yavuzaslan, 21 Ekim günü PKK'lı teröristlerin başta Kerkük Kalesi olmak üzere kente girdiklerini kaydetti. Yavuzaslan, "21 Ekim günü sabaha karşı DEAŞ militanlarının kente saldırması üzerine oluşan kaos ortamından faydalanan PKK'lı teröristler kente girdi. Başta Kerkük Kalesi olmak üzere birçok kritik noktada peşmergenin izin vermesiyle PKK'lı militanlar konuşlandı" ifadelerini kullandı.

        Yavuzaslan, Irak'ta DEAŞ'e karşı mücadelede PKK'lıların yer almasının örgütü legalleştirme için yapıldığını söyledi. TKÜUGD, bazı medya organlarında PKK'lılarla ilgili haberlerde örgüt üyeleri için bilinçli olarak kampanya yürütüldüğünü açıkladı. Dernekten yapılan açıklamada, "Son günlerde Suriye ve Irak'ta DEAŞ'la mücadele sırasında PKK'lı teröristlerin haberleri yürütülen kampanya ile taraflı yapılmaktadır. Terör örgütü üyelerinin foto ve görüntüleri sözde teröre karşı mücadele eden savaşçılar algısı oluşacak şekilde yapılmaktadır" denildi.

        HABERTURK.COM/AA/İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ