Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Dünyayı sarsan siyasi skandallar!
        1

        Dünya, ABD'de başkanlık seçimlerine damgasını vuran Hillary Clinton'ın e-posta skandalını konuşurken, bir skandal da Güney Kore'de yaşanıyor.

        2

        Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, 2012'deki başkanlık seçimleri öncesinde resmi devlet belgelerini bir arkadaşına sızdırmakla suçlanıyor.

        3

        Park, yaptığı açıklamada olayı kabul ederken; başkanlık seçimleri için arkadaşından danışmanlık hizmeti aldığını ve belgeleri de arkadaşının fikrini almak için yolladığını söyledi.

        4

        Çok üzgün olduğunun altını çizen Park, "Çok şaşkınım ve böylesi bir endişeye yol açtığım için kalbim kırılmış durumda. Bunu tamamen iyi niyetle yaptım ve belgeleri göndermeden önce dikkatlice gözden geçirdim." şeklinde konuştu.

        5

        Güney Kore'de büyük yankı uyandıran skandalın ardından, binlerce insan sokağa çıkarak Park'ın istifasını istedi.

        6

        Dünyanın dikkatle izlediği bir diğer ABD seçimlerinde de Hillary Clinton'ın e-posta skandalı FBI'ın açıklaması ile yeniden alevlenmiş görünüyor.

        7

        FBI, başkanlık seçimlerine 11 gün kala Clinton'ın e-postalarında yeni bir bulguya ulaşıldığını ve konunun araştırılacağını açıkladı.

        8

        Clinton, daha önce dışişleri bakanlığı yaptığı dönemde Bingazi operasyonu ile ilgili belgeleri kişisel e-postasında tutmuş, belgeler kamuya sızınca bir FBI soruşturması geçirmişti.

        9

        FBI, Clinton'ın oldukça ihmalkar davrandığını belirtmiş ancak herhangi bir kötü niyet taşımadığı için yargılanmasına gerek olmadığına karar vermişti.

        10

        ABD ve Güney Kore'de yaşanan skandallardan yola çıkarak yakın geçmişte dünyayı sarsmış politik skandallardan birkaçını sizler için derledik.

        11

        WATERGATE: Watergate skandalı, 1972-1974 yılları arasında ABD'nin başkenti Washington'da yer alan Watergate İş Merkezi'nde gerçekleşmiştir.

        12

        Skandala adını veren Watergate İş Merkezi'nde bir ofise 17 Haziran 1972 günü girmeye çalışan 5 hırsız polis tarafından yakalandı.

        13

        Hırsızların girmeye çalıştığı ofisin o dönem muhalefette olan Demokrat Parti'nin ofisi olduğu anlaşıldı. Soruşturmalar derinleştikçe, hırsızların Başkan Nixon'ın partisi de olan Cumhuriyetçi Parti ile alakalı oldukları ve Demokrat Parti ofisine dinleme cihazı yerleştirmek amacında oldukları anlaşıldı.

        14

        Şoruşturmayı yürüten savcı, başkan Nixon dahil bir çok kişinin telefon görüşme kayıtlarını istedi ancak Nixon bu isteğe direndi. Hatta telefon kayıtlarını vermemek için Adalet Bakanı'nı bile görevden aldı.

        15

        Yüksek Mahkeme, Nixon'ı telefon kayıtlarını vermeye zorladı. Skandalla bağlantılı olduğu anlaşılan Nixon, görevinden istifa ederek ABD'nin istifa eden ilk ve tek başkanı oldu.

        16

        BUNGA BUNGA: Dünyanın en çok konuştuğu skandallardan biri olan Bunga Bunga skandalının baş aktörü, İtalyan lider Silvio Berlusconi idi.

        17

        Berlusco'ninin Bunga Bunga adını verdiği seks partileri düzenlediği ve en az 30 kadınla para ve hediyeler karşılığında birlikte olduğunun anlaşılması İtalyan lideri zor duruma sokmuştu.

        18

        WIKILEAKS: 2010 yılında dünya gündemine bomba gibi düşen Wikileaks, yeni çağın ilk elektronik skandallarından biri olma özelliği taşıyor.

        19

        Julian Assange önderliğindeki Wikileaks organizasyonu, ABD Dışişleri Bakanlığı ve dünya genelindeki ABD büyükelçilikleri arasındaki ayrıntılı yazışmalardan oluşan 251.287 gizli belgeyi yayınladı.

        20

        Wikileaks belgeleri, El País, Le Monde, Der Spiegel, The Guardian ve The New York Times gibi 5 büyük gazeteyi kullanarak dünyaya yaydı.

        21

        Wikileaks'in ardından ABD dış siyasetinin bütün kirli çamaşırları ortalığa saçıldı.

        22

        MONICA LEWINSKY: Hafızlardan silinmeyen bir diğer skandal da şimdi Demokratların başkan adayı olan Hillary Clinton'ın eşi Bill Clinton'ın başkanlık döneminden.

        23

        Clinton, 15 Kasım 1995'te Beyaz Saray'da memur olarak çalışan Monica Lewinsky ile ilişkiye girdiği ortaya çıkmış, konu ABD ve dünya gündemine bomba gibi düşmüştü.

        HABERTURK.COM

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ