Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Moldova halkı 20 yıl aradan sonra cumhurbaşkanını seçiyor

        Moldova'da halk 20 yıl aradan sonra ilk defa cumhurbaşkanını seçmek için bugün sandık başına gidiyor.

        Cumhurbaşkanı Nikolay Timofti'nin görev süresinin bitmesi nedeniyle yapılan seçimlerde altı siyasi partinin adayları ve üç bağımsız aday yarışıyor. Moldova basınına göre seçimlerin Batı yanlısı Eylem ve Dayanışma Partisi'nin adayı Mayya Sandu ile Rusya yanlısı Sosyalist Parti lideri İgor Dodon'un yarışına sahne olması bekleniyor.

        Moldova Anayasa Mahkemesi, cumhurbaşkanını parlamentonun seçmesini öngören yasayı geçen mart ayında iptal etmişti. Böylece ülkede Aralık 1996'dan sonra ilk defa cumhurbaşkanı doğrudan halk tarafından seçiliyor.

        Moldova'da anayasaya göre bugün başbakan, cumhurbaşkanına göre daha fazla yetkiye sahip. Ancak bu seçimlerin ardından cumhurbaşkanının iç ve dış politikada etkisinin artabileceği tahmin ediliyor.

        Moldova'da Batı yanlısı partilerin oluşturduğu koalisyon hükümeti Ekim 2015'te güvenoyu alamayarak dağılmış ve Batı yanlısı yeni koalisyon hükümeti kurulmuştu. Erken seçim talepleri kabul edilmeyen Rusya yanlıları günlerce başkent Kişinev'in caddelerinde protesto gösterileri düzenlemiş, muhalif partilerin yandaşları parlamento binasına saldırmıştı.

        Bazı analistler, Moldova'da komşu Ukrayna'da olduğu gibi Rusya ve Batı yanlılarının karşı karşıya geleceği bir kriz yaşanabileceğini öngörüyor.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ