Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Depremden sonra Kolezyum'da çatlaklar...

        İtalya peşi sıra gelen depremlerle sarsılırken, uzmanlar ülkedeki tarihi eserler için endişeleniyor. Son 30 yılın en şiddetli depremini yaşayan İtalya'da, depremin ülkenin en popüler tarihi yapısı Kolezyum'da çatlaklar oluşturduğu gözlendi.

        Geçtiğimiz Pazar günü 6.5 şiddetinde depremle sarsılan İtalya'da 25 bin insan evsiz kalmış, 100'e yakın kasaba yerle bir olmuştu.

        Ağustos'ta 300 kişinin yaşamını yitirdiği 6.2'lik bir deprem yaşayan ve bu depremin ardından peşi sıra depremlerle sallanan Akdeniz ülkesinde, Antik Roma'dan kalan yaklaşık 5000 kilise, çan kulesi, tarihi bina ve antik duvar zarar gördü.

        Antik Roma üzerine çalışan ve Kolezyum'da incelemelerde bulunan bir İtalyan yetkili Corriere Della Sera'ya yaptığı açıklamada "Kolezyum'da bazı çatlaklar oluştuğu görülüyor. Pazar günkü depremin ardından titizlikle incelemeler yapıldı. Bir bölüm tepeden düşen bazı materyaller yüzünden zarar gördü. Burayı ziyaretçi girişine kapattık" dedi.

        Roma eserleri üzerine çalışan İtalyan arkeolog Alessandro D'Alessio, Romalıların yapılarını deprem gerçeğine uygun inşaa ettiklerini belirtirken; "Kolezyum'u ayakta tutan kemerler hareketleri ve titreşimleri emecek en iyi malzemeden yapılmış. Romalılar, İtalya'nın bir deprem bölgesi olduğunu biliyorlardı." ifadelerini kullandı.

        MS 80 yılında yapımı tamamlanan Kolezyum'da, imparatorlar Roma halkını eğlendirmek için gladyatör dövüşleri düzenliyordu. Gladyatör dövüşlerinin yanı sıra, halk gösterileri, infazlar, hayvan avcılığı, meşhur savaşların yeniden canlandırılması gibi etkinliklerin yapıldığı Kolezyum, 2007 yılında Dünyanın Yeni Yedi Harikası'ndan biri seçilmişti.

        HABERTURK.COM

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ