Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Papa Franciscus: Katolik Kilisesi'nde kadınlar papaz olamayacak

        Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Şehir Devleti Başkanı Papa Franciscus, Katolik Kilisesi'nde kadınların asla papaz olamayacağını belirtti.

        İsveç‘te Luteryenler ile birlikte Reform'un başlangıcının 500. yıl dönümü törenlerine katılan Papa, bu ülkeden dönüş yolunda uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

        İsveç Protestan Kilisesi Başepiskoposu Antje Jackelen ile bir araya geldiği ve onun bir kadın olduğu hatırlatılan Papa'ya, "Önümüzdeki 10 yıl içinde Katolik Kilisesi'nde de kadın papazların varlığını düşünmek gerçekçi olur mu? Yoksa Katolik papazlar, kadınlarla rekabet etmekten korkuyor mu?" sorusu yöneltildi.

        Uzun yıllardır tartışılan bu konuya ilişkin görüşlerini bir kez daha açıklayan Papa, kadınlara papaz olmayı yasaklayan kuralın kalkmayacağını belirtti.

        "İSA'NIN HAVARİLERİ DE ERKEKTİ"

        Gazetecinin, "Yani sonsuza kadar hiç kadın papaz olmayacak mı?" yönündeki ısrarlı sorusuna karşılık Papa, 2005 yılında ölen 2. Jean Paul'un 1994'te kadın papazlara tamamen kapıları kapatan deklarasyonunu hatırlatarak, "Bunu dikkatle okursak, kararın bu yönde kesin olduğunu görürüz. Onun bu konudaki açık kararı hala geçerlidir" dedi.

        Kadınların, birçok şeyi erkeklerden daha iyi yaptığını söyleyen Papa, "Kilise tasavvufu ve teolojide kim daha önemli, diye kendime soruyorum: Pentakost gününde havariler mi Meryem Ana mı? Tabii ki Meryem Ana! Ayrıca Kilise, İsa ile evlidir. Kadın boyutu olmadan Kilise olamaz."

        Papa 2. Jean Paul, 1994 yılındaki deklarasyonunda Kilise'nin, kadınlara papazlık hakkı tanımaya yetkin olmadığını, Tanrı'nın bu konuda herhangi bir izni bulunmadığını belirtmiş ve bunu, "İsa Peygamber'in tüm havarileri erkekti" teziyle pekiştirmişti.

        KATOLİK KİLİSESİ, MASKÜLİST OLMAKLA SUÇLANIYOR

        Kadınlara da papaz veya daha üst düzey din görevlisi olabilme hakkı tanınmasını savunan yenilik yanlıları, Katolik Kilisesi'ni "maskülist" olmakla suçlarken, muhafazakâr kanat buna sert bir şekilde karşı çıkıyor.

        Mart 2013'te bu göreve seçilen Papa Franciscus ise, kadınların kiliseden azından diyakoz (3 yüksek ruhban derecesinin ilk basamağı) rütbesine getirilip getirilemeyeceğinin anlaşılması için geçtiğimiz aylarda bir komisyon kurdurabileceğini duyurmuştu.

        Papa'nın açılım yanlısı mesajları, değişim yanlılarınca umutla karşılanmıştı. Ancak Papa Franciscus'un yaptığı bu son açıklama, en azından kendi yönetimi döneminde kadınlara kilisede herhangi bir rütbe verilmeyeceğini ortaya koymuş oldu.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ