Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Amerika Başkanlık Seçimi ne zaman? İşte ABD Başkanlık seçimi tarihi

        Amerika Birleşik Devletleri'nde Demokrat Parti adayı Hillary Clinton ve Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump arasındaki Başkanlık seçimi ne zaman yapılacak? İşte ABD Başkanlık Seçimi tarihi..

        ABD BAŞKANLIK SEÇİMLERİ NE ZAMAN YAPILACAK?

        ABD'nin geleceğini doğrudan etkileyen Başkanlık Seçimi 8 Kasım 2016 tarihinde başlayacak. Şimdiki başkan Obama, iki kez başkan seçildiği için, üçüncü bir defa başkan olamıyor. ABD'nin 58. Başkanlık seçimi olacak olan bu seçimde favori iki aday Donald Trump ve Hillary Clinton kıyasıya yarışacak.

        EN ÇOK OYU ALAN DEĞİL, SEÇİCİ DELEGELERİ KAZANAN BAŞKAN OLACAK

        ABD seçim sistemine göre seçimde en fazla oyu almak başkan olmak için yetmeyebiliyor.

        Ülkedeki seçim mantığı, her eyaletin, başkanı ayrı ayrı seçmesi üzerine kurulu. Federal yönetim yapısının bulunduğu ülkede halk, her eyalette partilerin başkan adayına bağlı olan "seçici" grubuna oy veriyor. Eyaleti kazanan başkan adayı, eyaletlerin nüfus yoğunluğuna göre belirlenen seçici delegelerin tamamını da kazanmış oluyor. Dolayısıyla seçici delegelerde çoğunluğu alan, ülkenin de başkanı oluyor.

        Bu nedenle yarın gözler Hillary Clinton ile Donald Trump’ın halkın ne kadarının oyunu aldığında değil, hangi eyaletleri kazandığında olacak.

        Başkanın seçilmek için 50 eyalet ve özel statüsü bulunan başkent Washington DC'deki 538 seçici oyun mutlak çoğunluğunu, yani 270'ini alması gerekiyor.

        California, 55 kişi ile en çok seçici kurul üyesi barındıran eyalet. İkinci sırada 38 üyeyle Teksas geliyor.

        Seçimlerde Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasında gidip gelen "salıncak eyaletler" (swing states), başkan adaylarının kazanmak için çok çaba sarf ettiği yerler olarak biliniyor.

        Bu yılki seçimlerde oy dağılımının en çok merak edildiği eyaletler arasında Ohio, Florida, Kuzey Carolina, Virginia ve Pensilvanya gösteriliyor.

        Adaylar arasındaki çekişmeden dolayı “savaş alanı” olarak da nitelendirilen bu eyaletlerden Virginia’da Demokrat Clinton, anketlere göre yarışı önde götürüyor. Ohio, Florida, Kuzey Carolina ve Pensilvanya’da ise baş başa giden bir yarış görülüyor.

        Florida, California ve Teksas gibi oy ağırlığı yüksek olan eyaletler seçimlerde belirleyici olurken, "kazanan hepsini alır" kuralı gereği salıncak eyaletlerin hangi adaya oy vereceği de başkanlık için önemli hale geliyor.(AA)

        ANKETLER CLINTON'U GÖSTERİYOR

        Ülke genelinde yapılan anketler Demokratların yarışı önde tamamlayacağını gösteriyor.

        NBC News ile Wall Street Journal tarafından 3-5 Kasım'da yapılan ankete göre, Clinton yüzde 44 ile Trump’ın dört puan önünde. Liberteryan (Özgürlükçü) Parti adayı Gary Johnson yüzde 6, Yeşil Parti adayı Jill Stein ise yüzde 2 desteğe sahip.

        Seçimlerde “kazanan hepsini alır” kuralı nedeniyle zaten Johnson ve Stein’e şans tanınmıyor.

        Washington Post ile ABC News’in 1-4 Kasım arasında yaptığı ankette de Clinton, rakibinin önünde yer alıyor. Araştırmaya göre Clinton, yüzde 48 ile Trump’ın beş puan önünde bulunuyor. (AA)

        ABD BAŞKANLIK SEÇİMİNDE SİBER GÜVENLİK TEHDİDİ

        ABDde 8 Kasımda düzenlenecek 58. başkanlık seçimine sayılı günler kala seçimlerde oy kullanma ve sayma işlemleriyle ilgili siber güvenlik endişeleri artıyor.

        ABDnin Iowa Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Douglas Jones, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABDde en yaygın olarak kullanılan elektronik oy verme sisteminin açıklarının olduğunu söyledi.

        Jones, geçmişte, Rusya, Çin, Kuzey Kore ve İran gibi ülkelerden ABDye siber saldırıların yapıldığı iddialarını hatırlatarak, ABD seçim sisteminde kullanılan teknolojinin açıklarına işaret etti.

        Elektronik oy verme işleminde kullanılan makinelerin çoğunun "korsan saldırıya" maruz kalabileceğinin, uzmanlar tarafından yapılan araştırmalarla ispatlandığının altını çizen Jones, seçimlerde siber güvenlik önlemleriyle ilgili tavsiyelerde bulundu.

        OBAMA HILLARY CLINTON İÇİN OY İSTEDİ

        ABD Başkanı Barack Obama, eyaletin Chapel Hill kentinde Demokrat Parti'nin seçim mitingine katıldı. Çekişmeli eyaletlerin arasında yer alan Kuzey Carolina’daki seçimi Demokratların kazanması halinde Hillary Clinton’ın başkanlığı kazanacağını ifade eden Obama, bu kritik seçimde eyaletteki seçmenlerin oylarını muhakkak kullanmasını istedi.

        OBAMA: EĞER SEÇİMİ KAYBEDERSEK, BAŞARMAYI PLANLADIĞIMIZ GELİŞİM YOK OLACAK

        "Ülkenin kaderinin sallantıda" olduğunu ifade eden Obama, eyaletteki seçmenlerin 8 Kasımda yapacakları tercihin bu noktada önemli olacağını dile getirdi ve "Eğer Hillary Kuzey Carolinayı kazanırsa, başkanlığı kazanır. Bu nedenle halkın geleceği size bağlı dedim, şaka yapmıyordum." diye konuştu.

        Obama konuşmasında Cumhuriyetçi Partinin başkan adayı Donald Trumpa da yüklendi. Cumhuriyetçi adayın "başkumandan" olacak nitelikleri bünyesinde bulundurmadığını ileri süren Obama, Trump’ın "büyük planların adamı" olmadığını kaydetti.

        Trumpın başkan seçilerek Oval Ofise girmesi halinde davranışlarını değiştirmeyeceğini savunan Obama, "Trumpın davranışlarının normal olduğunu düşünmeyi bırakmalıyız." ifadesini kullandı.

        BAŞKANLIK ADAYLIĞINDAN ÇEKİLEN ADAYLAR

        ABD'de Başkanlık Seçimi öncesinde adaylığını duyurmuş, fakat daha sonradan adaylığından vazgeçen adaylar;

        Ted Cruz,John Kasich, Marco Rubio,Ben Carson, Jeb Bush,Carly Fiorina,Chris Christie, Rand Paul,George Pataki,Lindsey Graham,Bobby Jindal, Jim Gilmore,Rick Perry,Mike Huckabee,Rick Santorum, Scott Walker

        ANALİSTLER: TRUMP KAZANIRSA BAZI ÜLKELER OLUMSUZ ETKİLENİR

        Analistler, 8 Kasım Salı günü gerçekleştirilecek ABD başkanlık seçimlerini Cumhuriyetçi Donald Trumpın kazanması durumunda Türkiyenin de içerisinde bulunduğu gelişmekte olan ekonomilerin olumsuz etkilenebileceğini ve böyle bir sonucun risk oluşturabileceğini belirtti.

        Tüm dünyada gözler, ABD başkanlık ve kongre seçimlerine odaklandı. 2 gün sonra sandık başına gidecek Amerikalılar, hem ülkenin yeni liderini hem de yeni kongre üyelerini belirleyecek.

        ABDnin iç ve dış politikaları açısından büyük önem taşıyan seçimlerin küresel ekonomiye etkileri de merakla bekleniyor.

        ABDde başkanlık için yarışacak Demokrat Hillary Clintonın ekonomi politikaları genel olarak Obama yönetiminin devamı niteliğini taşırken, Cumhuriyetçi Trump ise popülist söylemleriyle dikkati çekiyor. Küresel piyasalarda seçim sonuçlarının finansal piyasaları etkileyeceğine ilişkin endişeler yer alırken, gelişmekte olan piyasalara yönelik olası etkiler de tartışılmaya devam ediyor.

        Analistler, seçimleri Donald Trumpın kazanması durumunda Türkiyenin de içerisinde bulunduğu gelişmekte olan ekonomilerin bundan olumsuz etkilenebileceğini ve böyle bir sonucun risk oluşturabileceğini belirtiyor. (AA)

        HILLARY CLINTON'A FBI'DAN İYİ HABER

        Amerikan Federal Araştırma Bürosu (FBI), Demokrat Parti’nin başkan adayı Hillary Clinton’ın e-postalarında herhangi bir yeni suç unsuruna rastlanmadığını açıkladı.

        FBI Direktörü James Comey, Kongreye gönderdiği bilgilendirme mektubunda, Clinton’ın e-postalarıyla ilgili araştırmanın tamamlandığını belirterek incelenen yazılarda herhangi bir yeni suç unsurunun bulunmadığını bildirdi.

        Clinton’ın e-postalarına ilişkin daha önce temmuz ayında verdikleri kararı değiştirecek yeni bir bulgunun tespit edilmediğini ifade eden Comey, mektubunda, “Temmuz ayında açıkladığımız pozisyonumuzda herhangi bir değişiklik yok.” ifadesini kullandı.

        Kongreye gönderilen bugünkü mektupla FBI, özel e-posta hesabını kullanmasıyla ilgili Clintona suçlamada bulunmayacağını duyurmuş oldu.

        Hillary Clinton cephesi FBIın kararını memnuniyetle karşıladı. Clinton’ın seçim kampanyasında iletişim direktörlüğünü yürüten Jennifer Palmieri, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Bu sorunun çözülmesinden memnuniyet duyuyoruz.” ifadesini kullandı.

        Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Donald Trump ise karara tepki gösterdi. Seçim kampanyası için bulunduğu Minnesota’da, gazetecilere açıklama yapan Trump, rakibi Clinton’ın hileli bir sistem tarafından korunduğu iddiasını yineledi. Trump, “Onun başkanlık için yarışmasına dahi müsaade edilmemeli.” dedi.

        FBI, Clinton’ın 2009-2013 yıllarını kapsayan Dışişleri Bakanlığı döneminde resmi yazışmaları kendi özel hesabından yaptığı gerekçesiyle Ağustos 2015’te soruşturma başlatmıştı. Bu yazışmalarda herhangi bir güvenlik açığı olup olmadığı araştırılırken, FBI Clintonın yargılanmasına gerek olmayacak şekilde soruşturmanın kapatılmasına temmuzda karar vermişti.

        Ancak FBI Direktörü Comey, geçen ayın sonunda ABD Kongresine gönderdiği mektupta Clintonın e-posta "skandalı" ile ilgili yeni bilgilere ulaştıklarını ve bu kapsamda soruşturmayı yeniden açacaklarını bildirmişti.

        Adalet Bakanlığından aldığı izinle FBI, Clintonın en yakın danışmanlarından Huma Abedinin eşi eski Kongre üyesi Anthony Weinera ait bir bilgisayarda ortaya çıkan yaklaşık 650 e-postayla ilgili araştırma yapacağını duyurmuştu.

        Başka bir soruşturma kapsamında bilgisayarları incelenen Weinerin bir bilgisayarında Clinton ile Abedin arasındaki yazışmaların da yer aldığı e-postalara rastlayan FBI, bunu yeni bir belge olarak değerlendirip yeniden araştırma kararı almıştı. (AA)

        RAKAMLARLA ABD SEÇİMLERİ

        - ABD'de yaklaşık 230 milyon seçmen bulunuyor.

        - Erken oy verme işleminde yaklaşık 40 milyon kişi oy kullandı.

        - Ülkede 150 milyona yakın seçmenin oy kullanması bekleniyor.

        - Seçimlerde başkanlık için 4 aday yarışıyor.

        - "Dolaylı demokrasi"nin geçerli olduğu ülkede seçmenler doğrudan başkan adayı yerine 538 Seçiciler Kurulu üyesini oyluyor.

        - Seçiciler Kurulunda mutlak çoğunluğu, yani 270i alan aday zaferini ilan edecek.

        - ABDde başkanla birlikte 435 sandalyeli Temsilciler Meclisinin tamamı da yenilenecek.

        - Kongrenin Senato kanadında ise toplam üyenin 3te birine denk düşen 34 senatör seçilecek.

        - Başta Clinton ve Trump olmak üzere başkanlık için yarışan tüm isimlerin harcamaları yaklaşık 2,5 milyar dolara ulaştı.

        - Toplamda 6,5 milyar doları aşması beklenen seçim harcamalarının üçte birlik bölümünü, adayların reklam kampanyaları oluşturdu.

        - Demokrat Clinton, kampanyası için 610 milyon dolar harcarken, Cumhuriyetçi Trump 285 milyon dolar harcadı

        - Televizyon ve sosyal medya reklamlarına Clinton 157 milyon dolar, Trump 44 milyon dolar harcadı.

        - Clintonın kampanyasında 4 bin 200 kişi, Trumpın kampanyasında ise 880 kişi görev yaptı.

        - Clintona yarış boyunca 687 milyon dolar bağış yapılırken, Trumpa yapılan bağışlar 307 milyon dolarda kaldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ