Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya AB Bakanı Ömer Çelik: Tablo değişmezse anlaşmayı feshederiz

        Yunanistan’a resmi bir ziyarette bulunan Avrupa Birliği Bakanı (AB) Ömer Çelik, HABERTÜRK Gazetesi’nin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Ömer Çelik şöyle konuştu:

        GERİ KABUL ANLAŞMASI DA BİTER:

        AB’nin mali anlamda söz verdiği 3 milyar dolarlık yardımın sahaya yansıyan kısmı 182 milyon Euro’dan ibaret. Anlaşmayı inceliyoruz. AB, terörle mücadele yasasının değişmesi konusunda katı pozisyonunu korursa bunu kabul etmeyeceğiz. 65 ülkenin kurduğu koalisyon DEAŞ ile mücadele edemezken Türk ordusu NATO sınırlarını bu örgütten temizledi. (Güney) Sınırlarımızın ötesinde bir ulusal ordu yok. Bu tabloda terör yasası değişikliği istemek çok absürt. Bu anlaşmaların sona ermesi Türkiye’ye bir zarar vermez. Asıl AB açısından problem olur. Yeni bir tablo ortaya çıkmazsa bu senenin sonunda bu süreç ölür. Bundan sonra geri kabul anlaşmasını da feshederiz.

        AB FELAKETE SÜRÜKLENİRSE BİZ ENGELLEMELİYİZ:

        Türkiye- AB ilişkisinin ne olacağı artık Türkiye’nin meselesi olmaktan çıktı. Avrupa’nın kendi geleceği meselesi haline geldi. Peki biz ilerleme sağlanamasa da bunda neden ısrar ediyoruz? Çünkü biz bir Avrupa ülkesiyiz, Avrupa’nın güvenliği ve geleceği bizi ilgilendiriyor. Avrupalılar Avrupa Birliği projesini bir felakete doğru sürükleme eğilimine girerlerse buna karşı bizim onlara bir çıkış yolu göstermemiz lazım. Kim ne derse desin biz bir Avrupa gücüyüz.

        ÇİPRAS, FETÖ’CÜLERİ TERÖRİST OLARAK GÖRÜYOR:

        Yunanistan siyasi çevreleri, (15 Temmuz darbesinin ardından Yunanistan’a kaçan) bu adamları asker değil terörist olarak görüyor. Teröristlerin 7’sinin iltica başvurusu reddedildi. Teslim edilmeleri biraz vakit alacak. Mesele memnuniyet verici yönde ilerliyor.

        FETÖ’NÜN KÖKÜ KAZINANA KADAR OHAL:

        Olağanüstü Hal’in süresi tartışmalarında mesele “Hâlâ darbe tehdidi olup olmadığı” değildir. Biz hiç kimsenin hesap edemediği bir girişimle karşı karşıya kaldık. Türkiye’deki generallerin üçte ikisi bu darbenin bir parçası haline geldiler. Hâlâ tutuklamalar sürüyor. OHAL bu nedenle uzatılmıştır. Türkiye’yi bazı Afrika ülkeleri gibi 3. sınıf bir lige iten son derece barbar işlerin yapıldığı bir görünüme soktular. Dolayısıyla bizim herhangi bir risk alacak lüksümüz yok. Bunun (FETÖ’nün) kökünün kazındığına kani oluncaya kadar gitmemiz lazım. OHAL bunun için gerekli.

        ATİNA’YA CAMİ SÖZLEŞME AŞAMASINDA

        Bakan Çelik, Atina’ya cami yapılmasına ilişkin şu bilgileri paylaştı: “İlk caminin açılması konusunda önemli ilerleme sağlandı. Bir yasa geçirdiler. İnşaat şirketi de sözleşme aşamasına gelmiş. Bir Avrupa başkentinde bir cami olmaması doğru bir durum değil. Biz her zaman asimilasyonu reddettiğimizi ama entegrasyonu desteklediğimizi ifade ettik. İnsanların anadilini rahatlıkla öğrenebilecekleri bir ortam olması lazım. İkincisi de buradaki azınlıkların seçilmiş müftülerine otoritelerin saygı duyması gerekli. Bunlar temel değerlerdir. Azınlıklara hoşgörüde Avrupa’da bizim standartlarımızda bir ülke yoktur. En son Fransa’da bir kadının plajda kıyafetinin zorla çıkartılmasını düşünün, böyle bir şey Türkiye’de akla gelmez.”

        Özcan TİKİT/ATİNA - GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ