Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Kıbrıs müzakereleri İsviçre'de başladı

        Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde sürdürülen müzakereler, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis'in katılımıyla İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında başladı.

        Beş gün sürecek müzakereler öncesi basın toplantısı düzenleyen BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Mont Pelerin'de olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, İsviçre hükümetine ev sahipliği için teşekkür etti.

        Ban, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum lider Anastasiadis'e adada çözüm için verdikleri çabadan dolayı övgüde bulunarak, "Son 18 ayda iki liderin yürüttüğü süreçte önemli aşama kaydedildi." dedi.

        Ban, Kıbrıs sorununda hala çözüm bekleyen hassas ve önemli konular olduğuna dikkat çekerek, "Her iki liderin de güçlü taahhüt ve kararlılıkla bu konuları çözmek için burada olduklarını biliyorum. İki lider de müzakerelerde kritik bir noktaya geldiler. " ifadesini kullandı.

        Kıbrıs'ta her iki toplumun bekletilerinin de yüksek olduğuna işaret eden Ban, Akıncı ve Anastasiadis'in liderlik vasıfları ve cesaretlerinin müzakerelerde daha önce hiç olmadığı kadar ilerleme kaydedilmesine neden olduğunu söyledi.

        "KIBRIS İNSANLARA UMUT VERİYOR"

        Ban, Kıbrıs'ta her iki toplumun da beklentilerinin yüksek olduğunun altını çizerek, çözüme giden yolun liderlerin elinde olduğuna vurgu yaptı.

        "Kıbrıs, dünyada uzun zamandır süregelen çatışmalara barışçıl yoldan müzakerelerle çözüm bulunacağına dair insanlara muazzam umut veriyor." diyen Ban, kendisinin iki lidere de BM adına desteğini ve taahhütünü göstermek için görüşmelere katıldığını dile getirdi.

        Ban, görüşmelerde toprak konusunun en önemli gündem maddelerinden biri olacağına dikkati çekerek, "Özellikle başta garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere ile birlikte uluslararası toplumun tamamına adadaki bölünmüşlüğe son vermek için her iki liderin de çabalarını destekleme çağrısında bulunuyorum." dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ