Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika ABD Başkanlık seçimleri devam ediyor! 2016 ABD Başkanlık seçimleri son durum ne?

        ABD halkı, aylar süren seçim kampanyalarının ardından yeni başkanını seçmek üzere sandık başındaydı.

        ABD'nin 45'inci başkanının Demokrat Parti adayı eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın mı yoksa Cumhuriyetçi Parti adayı iş adamı Donald Trump'ın mı olacağı, bugün sabah saatlerinde netleşti.

        ABD halkı, Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ı yeni başkan olarak seçti.

        Halk, başkanlık seçimlerinin yanı sıra Kongre için de oy kullandı.

        ABD Kongresinin 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi kanadının tamamı, 100 üyenin bulunduğu Senato'nun üçte biri ve bazı valilikler için de halk tercih yaptı.

        OY VERME İŞLEMİ TSİ 14.00'DA BAŞLADI

        Ülkedeki farklı saat dilimlerinden dolayı, oy verme işlemlerinin başlayışı ve bitişi eyaletlerin yer aldığı dilime göre değişiyor.

        Doğu yakasının saat dilimi göz önünde bulundurulduğunda, oy verme işlemleri doğudaki eyaletlerde yerel saatle 06.00'da (TSİ 14.00) başladı.

        CLINTON'DAN AÇIKLAMA: "NASIL SONUÇLANIRSA SONUÇLANSIN..."

        Hillary Clinton, Twitter hesabından bir açıklama yaptı: "Bu gece nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, herkese teşekkürler"

        TRUMP'A ŞOK! ILLINOIS'DE SENATÖR KOLTUĞUNU KAPTIRDILAR!

        ABD Senatosu'nda Demokratlar bir koltuğu Cumhuriyetçilerden kaptı. Illinois'de DemokratTammy Duckworth, Cumhuriyetçi Mark Kirk'ün yerine seçildi.

        Öte yandan Trump ile başkan adaylığı için yarışan Marco Rubio, Florida'da yeniden senatör seçildi.

        MÜSLÜMANLARDAN TRUMP'A İMALI TEŞEKKÜR

        Müslüman Organizasyonları Konseyi (USCMO) Genel Sekreteri Usame Cemal, “olumsuz” değerlendirmelerde bulunarak ABD’deki Müslümanların başkanlık seçimine daha aktif şekilde hazırlanmalarını ve Amerikalılar arasında İslam’a yönelik sempati oluşmasını sağladığı için Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump’a teşekkür etti.

        SÜPER SEÇİMDE SÜPER REZALET!

        Oy kullanma sırasında oluşan çok uzun kuyruklar, elektronik oylamada bozulan ve ancak iki saat sonra tekrar düzeltilebilen oylama altyapısı aylardır hazırlığı yapılan seçim hazırlıklarına rağmen ABD seçimlerinin hayal kırıklıkları oldu.

        KADINLAR SENATO'YU ZORLUYOR

        ABD'de de 22 eyalet daha önce ABD Senatosu'na daha önce hiç kadın senatör göndermemişti. 6 eyalet ise ABD Meclisi'ne daha önce hiç kadın temsilci göndermedi. Fakat bu durum bu gece değişebilir.Arizona, Nevada, Pennsylvania ve Utah'da kadın adaylar senato için yarışıyor.Delaware ve Iowa'da ise kadın adaylar Meclis için şanslı gözüküyor.

        ABD BAŞKANINI SEÇERKEN OBAMA...

        ABD Başkanı Obama, seçim günü ritüelini bu seçimde de bozmadı. Obama, her seçim gününde olduğu gibi bu seçimlerde de sabah saatlerini arkadaşlarıyla basketbol oynayarak değerlendirdi.

        TRUMP'IN SİTESİHACKLENDİ

        Cumhuriyetçi aday Trump'ın internet sitesi hacklendi...

        BUSH, TRUMP'A OY VERMEMİŞ

        ABD'nin eski Cumhuriyetçi başkanlarından Georghe W. Bush ve eşinin Cumhuriyetçi aday Trump'a oy vermedikleri açıklandı. Çiftin sözcüsü Freddy Ford, Bush çiftinin oy pusulasını boş bıraktığını belirtti.

        İLK SANDIK BAŞI SONUÇLARI AÇIKLANDI

        CNN'in sandık başında yaptığı ankete göre, seçmenlerin yüzde 54'ü Obama'nın başkan olarak yaptığı işleri onayladığını söyledi. Ancak seçmenlerin sadece yüzde 40'ı yeni başkandan umutlu olduklarını belirtti.

        Seçmenlerin yüzde 38'i yeni başkandan değişim getirmesini bekliyor. Seçmenlerin yüzde 22'si adayın karar yeteneğine ve tecrübesine bakıyor. Yüzde 15'lik bir dilim ise adayın seçmeni düşünüyor olmasını önemsiyor.

        Seçmenlerin yüzde 59'u Trump'ın cinsiyet ayrımcısı olduğunu düşünüyor.

        30 yaş altı seçmenlerin yüzde 54'ü Clinton'ı yüzde 34'ü ise Trump'ı seçerken, seçmenlerin yüzde 65'i kararını yapılan münazaralar sonrası verdi.

        Seçmenin yüzde 52'sine göre en önemli konu ekonomi. Seçmenin yüzde 58'i adalet sisteminin adil olmadığını düşünüyor,yüzde 25'i tepki oyu verdiğini belirtti, yüzde 52'si DAEŞ'le mücadeleyi başarısız buluyor.

        MEKSİKALILAR KUTLAMAYA HAZIRLANIYOR

        Meksikalılar, ABD seçimlerini Trump'ın kaybetmesi halinde kutlama yapmaya hazırlanıyor. Facebook'ta organize edilen ve Mexico City'deki Bağımsızlık Meleği heykelinin önünde yapılması planlanan kutlamaya 5000 kişinin katılması bekleniyor.

        Trump, seçim kampanyası süresince ABD'deki Meksikalıların suçlulardan ve tecavüzcülerden oluştuğunu söylemiş ve iki ülke arasına duvar örmeyi önermişti.

        AMERİKALILAR BUNU İSTİYOR

        Reuters/Ipsos'un 10.000 kişiyle yaptığı ankete göre, ABD'lilerin yüzde 75'i Amerika'nın gücü zengin ve güçlülerden alacak bir lidere ihtiyacı olduğunu düşünüyor.

        TRUMP'TAN TWEET

        Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump, kişisel Twitter hesabından yaptığı paylaşımda; "Seçim sonuçlarını ailem ve arkadaşlarımla Manhattan'daki Trump Tower'da izleyeceğim. Çok heyecanlı!" ifadelerini kullandı.

        CLINTON'IN RAKİBİ OY KULLANDI!

        Başkan adaylığı için Hillary Clinton'la yarışan Vermont senatörü Bernie Sanders oyunu kullandı. Oyunu kullandıktan sonra tweet atan Sanders, "Umarım bugün Trump'ı yeneceğiz. Onu çok fena yeneceğiz." dedi.

        TRUMP'IN İTİRAZINA RED!

        Donald Trump, Nevada eyaletinde seçimlerde hile olduğu gerekçesiyle sonuçlara itiraz edeceğini açıkladı. Trump, elektronik oylamada hata olduğunu belirterek oyların yeniden sayılmasını isteyeceğini söyledi.İtirazın bir seçim ofisinde erken oy verme işleminin olması gerekenden 2 saat uzun sürdüğü gerekçesiyle olduğu belirtildi.

        Cumhuriyetçi aday, Fox News canlı yayınında 'Seçimin bu gece sonuçlanacağını düşünmüyor musunuz?' şeklinde gelen soruya, "Neler olduğuna bakmak zorundayım. Umarım her şey iyi gider, umarım endişe edilecek bir şey yoktur. Umarım kazanırız." şeklinde yanıt verdi.

        Nevada mahkemesi Donald Trump'ın yaptığı itirazı reddetti.

        Nevada, iki adayın başa baş gittiği 'salıncak eyaletler'den biri olarak görülüyor.

        TRUMP'IN OĞLU OY PUSULASINI PAYLAŞTI

        ABD başkan adaylarından Donald Trump'ın oğlu Eric Trump, babasına oy verdiği seçim pusulasını twitter hesabından paylaşması üzerine, seçim kurallarını ihlal ettiği için tepki gördü.

        Paylaştığı mesajda Eric Trump, oy pusulasının fotoğrafının yanı sıra 'Babam için oy vermek inanılmaz bir onur. Kendisi ABD için müthiş işler yapacak' yazılı mesajı paylaşan Eric Trump, kamuoyunda tepki çekti. New York yasalarına göre, seçmenlerin herhangi bir aday adına sandık başında propaganda yapmaları yasak. Yasalara göre, adaylardan biri adına sözlü, yazılı şekilde ya da herhangi bir simgeyle propaganda yapabilmek için sandık bölgesinden en az 30 metre uzaklıkta bulunmak gerekiyor.

        ADAYLAR OYLARINI KULLANDI

        Demokrat Parti adayı Hillary Clinton, eşi Bill Clinton ile birlikte New York'ta Douglas G. Grafflin okulunda oyunu kullandı. Cumhuriyetçi aday Donald Trump ise eşi Melenia Trump ile birlikte yine New York'ta oyunu kullandı.

        Donald Trump oyunu kullandıktan sonra, "Gergin değilim, heyecanlıyım. Bu büyük bir fırsat. Dünyadaki herkeste görebileceğiniz büyük bir heves. Bu harika bir duygu." şeklinde konuştu.

        SONUÇLARI AÇIKLAYACAK İLK RESMİ YETKİLİ

        Genel Hizmetler İdaresi'nin (GSA) yöneticisi Denise Roth'un görevi, son sandık da kapandıktan sonra seçimleri Donald Trump'ın mı yoksa Hillary Clinton'ın mı kazandığını belirlemek.

        Washington Post'un haberine göre, medya çoktan yarışın kazananını açıklayacak olsa da, Roth bunu yapacak ilk resmi yetkili olacak.

        GSA'nın Washington'daki merkezinde küçük bir seremoni ile Roth'un kazananı açıklamasının ardından, görevin Başkan Obama'dan yeni başkana geçiş süreci de başlamış olacak.

        BAŞKAN SEÇİLEBİLMEK İÇİN 270 DELEGE GEREKİYOR

        • 55 delegeyle en fazla delegeye sahip olan California'da Hillary Clinton'ın seçimi kazanmasına kesin gözüyle bakılırken, 39 delegeyle en fazla delegeye sahip ikinci eyalet olan Teksas, Cumhuriyetçilerin kalesi olarak görülüyor.

        HANGİ EYALETTE KİM ÖNDE?

        Seçim sistemine göre, daha fazla oy alan isim ABD Başkanı olarak seçilmeyebilir. Çünkü 'electoral vote' denilen delegeleri kazanma odaklı seçimde 'kazanan hepsini alır' kuralı işleyecek. Örneğin, 55 delegeyle en fazla delegeye sahip olan California'da seçimi kazanan başkan adayı 1 oy farkla bile kazansa 55 delegenin tamamını alacak.

        En fazla delegeye sahip olan California'da Hillary Clinton'ın seçimi kazanmasına kesin gözüyle bakılırken, 39 delegeyle en fazla delegeye sahip ikinci eyalet olan Teksas, Cumhuriyetçilerin kalesi olarak görülüyor.

        ANKETLER CLINTON'I İŞARET EDİYOR

        Ülke genelinde yapılan anketler Demokratların yarışı önde tamamlayacağını gösteriyor.

        ABC ve Washington Post'un seçimden bir gün önce yaptıkları ankette yüzde 48'lik bir oy oranına sahip olan Hillary Clinton, Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump'ın 4 puan önünde gözüküyor.

        Haziran ayından bu yana yapılan anketlerin sonuçları
        Haziran ayından bu yana yapılan anketlerin sonuçları

        KRİTİK EYALET FLORIDA

        Amerika Birleşik Devletleri'nin 45. başkanını belirleyecek seçimlerde Florida eyaleti kritik bir öneme sahip. 29 seçici delege çıkartacak olan Florida'da anketler iki adayın başa baş gittiğini gösteriyor. Donald Trump seçimleri kazanmak istiyorsa, 29 delegeli Florida'nın yanı sıra sonuçların başa başa gittiği diğer eyaletlerin de bir çoğunu kazanmak zorunda.

        Sonuçların iki aday arasında gidip geldiği ve ABD politik jargonunda 'salıncak eyalet' olarak adlandırılan bu eyaletlerden Florida dışında kalanlar, 18 delegeli Ohio, 15 delegeli North Carolina, 13 delegeli Virginia, 10 delegeli Wisconsin, 6'şar delegeye sahip olan Nevada ve Iowa ile 4 delegeli New Hampshire.

        SONUÇLARI NEW YORK'TA İZLEYECEKLER

        Bu arada Clinton ve Trump seçim kampanyalarının merkezleri olan New York şehrinde seçim sonuçlarının netleşmesini bekleyecek. İki aday da seçim sonunda, zafer veya yenilgi mesajlarını buradan verecek.

        ABD'liler, 9 Kasım sabahına birbirinden farklı iki gelecek vaadinden biriyle uyanacak.

        Clinton, seçilmesi halinde selefi Obama'nın politikalarını büyük oranda sürdürme vaadinde bulunurken, Trump kampanyası boyunca başta sağlık ve göçmenlik politikaları olmak üzere eğitimden ekonomiye varıncaya kadar mevcut yönetimin politikalarından farklı, hatta zıt görüşleri dile getirdi.

        20 OCAK'TA GÖREVE BAŞLAYACAK

        ABD'nin 45'inci başkanı 20 Ocak'ta yemin ederek görevine başlayacak.

        Başkanların yemin törenleri, ABD Kongresi'nin bahçesinde halka açık törenle yapılıyor.

        HABERTURK.COM - AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ