Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Dünyadan ABD seçimleriyle ilgili ilk açıklamalar

        ABD'deki başkanlık yarışında Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump'ın başkan seçilmesiyla birlikte dünyadan ilk yorumlar gelmeye başladı.

        ALMANYA

        Almanya Başbakanı Angela Merkel, başkanlık yarışını kazanan Trump'ı tebrik ederek, yakın iş birliği içinde çalışmayı teklif etti.

        Almanya Başbakanı Angela Merkel'in partisinden üst düzey bir üye, "ABD başkanı olarak Trump'ın ne yapacağı konusunda en ufak bir fikrimiz yok" dedi.

        Almanya Savunma Bakanı Ursula Von Der Leyen, ABD'deki seçimlerin gidişatıyla ilgili 'büyük şok' yorumunda bulundu. Leyen, bu oyların Trump için değil, kuruma karşı verildiğini ve bunun Trump'ın da farkında olduğunu düşündüğünü söyledi.

        GÜNEY KORE

        Güney Kore Dışişleri Bakanı Yun Byung-se, eğer başkanlık yarışını kazanırsa Trump'ın, Kuzey Kore'ye nükleer ve füze testleri konusunda baskı uygulayan mevcut ABD politikasını sürdüreceğine inandığını söyledi.

        FRANSA

        Fransa Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault, Fransa'nın ABD ile müttefik olmaya devam edeceğini ve ABD başkanının yeni politiklarının neler olacağını görmeleri gerektiğini söyledi. Ayrault ayrıca Avrupa ile ABD arasındaki ilişkilerin zayıflamaması gerektiğini de vurguladı.

        Fransa'da aşırı sağcı parti lideri Le Pen ise Donald Trump'ı tebrik ettiğini açıkladı.

        İRAN

        İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi, ülkesinin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) başkanlık seçimlerinden zaferle çıkan Cumhuriyetçi Partinin adayı Donald Trump döneminde yaşanacak her türlü gelişmeye hazır olduğunu belirtti.

        İranın yarı resmi haber ajansı Tesnime konuşan Kemalvendi, Trumpun seçim kampanyasında İran ile imzalanan nükleer anlaşmayı feshedeceğine ilişkin söylemlerine işaret ederek, Tahranın anlaşmanın devamından yana olduğunu dile getirdi.

        Kemalvendi, aksi bir durumda ise ülkesinin uzun vadeli planlara sahip olduğunu ifade ederek, "İran her türlü gelişmeye hazırlıklıdır." dedi.

        RUSYA

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Trump'a tebrik telegrafı gönderdi.

        Telgrafta Putin, Trump'la birlikte ABD-Rusya ilişkileri ve uluslararası konularda çalışmayı umduğunu söyledi.

        AVRUPA BİRLİĞİ

        ABD'de başkanlık seçimlerini Trump'ın kazanmasının arından Avrupa Birliği (AB) kurumlarının liderleri, "beraber çalışma" mesajları verdi.

        AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, sonuçların belli olmasından kısa süre sonra yayınladıkları ortak mektupla Trump'ı kutladı.

        AB ve ABD'nin yıllardır beraber çalıştığı belirtilen mektupta, "Bugün transatlantik ilişkileri güçlendirmek her zamankinden daha önemli. AB ve ABD, sadece yakın iş birliği yaparak DEAŞ, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğü, iklim değişikliği ve göç gibi benzeri görülmemiş zorluklarla başa çıkmada bir fark yaratabilir." ifadesi kullanıldı.

        Mektupla Trump ayrıca özel bir AB-ABD zirvesi için Avrupa'ya davet edilerek zirvenin gelecek 4 yıl için AB-ABD arasındaki ilişkilerin seyrini konuşma olanağı sağlayacağı ifade edildi.

        AVRUPA PARLAMENTOSU

        Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, "ABD’de seçmenler konuştu. Donald Trump’ın galibiyeti tartışmasız ve saygı duyulmalı. Trumpı ve Cumhuriyetçi Partiyi zaferlerinden ötürü tebrik ederim." ifadelerini kullandı.

        Trump'ın milyonlarca Amerikalı'nın korku ve sıkıntılarının bayraktarı olmayı becerdiğini belirten Schulz, "Bu kaygılarla, güvenilir politikalar ve tekliflerle ilgilenilmek zorunda. Bu kampanya, Amerika’nın en iyisi olarak anımsanmayacak. Sert eleştiri ve kutuplaşma bu seçimle ilgili çekişmenin yakıtı oldu. Başkan Trump’ın bölünmüş bir milleti bir araya getirmek gibi göz korkutucu bir vazifesi olacak." ifadesini kullandı.

        NATO

        NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD başkanı seçilen Donald Trump’ı tebrik ederek, "ABD başkanlığına seçilen Trump ile çalışmayı dört gözle bekliyorum." dedi.

        Hibrit savaşlar, siber saldırılar, terörizm tehdidi gibi zorlu yeni bir güvenlik ortamıyla karşı karşıya olunduğunu anımsatan Stoltenberg, "ABD liderliği her zamanki gibi önemli. Bizim ittifakımız, Amerikanın en yakın dostlarını barışta ve çatışmada yaklaşık 70 yıldan beri bir araya getirdi. Güçlü NATO, hem ABD hem de Avrupa için iyidir." değerlendirmesinde bulundu.

        İNGİLTERE

        İngiltere Başbakanı Theresa May, ABDde başkan seçilen Donald Trumpı kutlayarak, ülkesi ile ABDnin ticaret, güvenlik ve savunma alanlarında yakın ve güçlü ortaklar olmayı sürdüreceğini belirtti.

        Başbakan May yaptığı yazılı açıklamada, "Zorlu geçen bir kampanya sürecinin ardından, Donald Trumpı, ABDnin yeni başkanı seçilmesinden dolayı kutluyorum. Britanya ve ABDnin, özgürlük ve demokrasi değerlerine dayanan sağlam ve özel ilişkileri var. Ticaret, güvenlik ve savunma alanlarında yakın ve güçlü ortaklar olmayı sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

        May ayrıca Trump ile iki ülkenin güvenlik ve refahını gelecek yıllarda daha da sağlamlaştırmak yönünde çalışmayı sabırsızlıkla beklediğini kaydetti.

        HABERTURK.COM/AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ