Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika ABD Başkanı Barack Obama, Donald Trump'ın başkanlığından kaygılı

        ABD Başkanı Barack Obama, ABD'nin 45'inci başkanı seçilen Donald Trump'ın başkanlığına dair kaygıları olduğunu söyledi.

        Obama, Yunanistan, Almanya ve Peru'yu kapsayan yurt dışı seyahati öncesi Beyaz Saray'da basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

        Başkanlık seçimlerinin sonuçlanmasının ardından yönetimin devir sürecinin pürüzsüz bir şekilde gerçekleşmesine yönelik ekibinin her türlü yardımı ve kolaylığı gösterdiğini vurgulayan Obama, "Bu ofis herhangi bir kişiden daha büyüktür. Bu nedenle pürüzsüz bir geçişin sağlanması çok önemli." dedi.

        Obama, başkanlığa geldiği 8 yıl öncesine göre ABD'nin bugün daha güçlü bir durumda olduğunu kaydetti. ABD'nin hala dünya için bir örnek teşkil ettiğini anlatan Obama, ülkesinin dünya genelinde "büyük bir ağırlığı" bulunduğunu dile getirdi.

        ABD başkanlığının çok önemli bir görev olduğuna dikkati çeken Obama, seçilmiş başkan Trump'la geçen çarşamba Oval Ofis'te "samimi" bir görüşme yaptığını hatırlattı.

        "Trump ile olabildiğim kadar dürüsttüm." ifadesini kullanan Obama, Trump'ın "ideolojikten ziyade pragmatist" olduğunu belirtti.

        Obama, Trump'ın başkan olarak alacağı kararların kendisine bağlı olacağını söyleyerek, seçim kampanyası yürütmekle ülke idare etmenin aynı şey olmadığına değindi. Barack Obama, "Seçilmiş başkana görüşmemizde tavsiyem yönetimin seçim kampanyasından farklı olduğu şeklindeydi. O da bunun farkında." diye konuştu.

        Bir soru üzerine, Trump'ın başkanlığına dair kaygıları bulunduğuna ve bu noktada ABD'nin sorumluluklarına işaret eden Obama, "Kaygılarım var mı? Kesinlikle. Tabii ki endişelerim var. O ve ben bir dizi konuda aynı fikirde değiliz. Federal hükümetimiz ve demokrasimiz sürat botu değil, okyanus gemisi. Başkanlığa geldiğimde ben bunu fark ettim." değerlendirmesini yaptı.

        ABD-NATOİLİŞKİLERİ

        Obama, ABD ile NATO arasındaki ilişkilere de değindi.

        ABD'nin, Donald Trump başkanlığında NATO ile stratejik bağlılığında bir değişiklik olmayacağını kaydeden Obama, "ABD'nin, NATO ile güçlü ve sağlam ilişkisini korumaya yönelik niyetinde herhangi bir zayıflama yok. Bu müttefiklikler sadece Avrupa için değil, ABD ve dünya için de çok önemli." açıklamasında bulundu.

        SURİYE'DEKİ İÇ SAVAŞ

        ABD Başkanı Obama, Suriye'de 6 yıldır devam eden iç savaşın başkanlığı süresince sonlandırılamadığına dair bir soru üzerine, bu ülkede vekalet savaşlarıyla "karmaşık bir durum" olduğunu vurguladı.

        Obama, şu ifadeleri kullandı:

        "Bunu bir an önce durdurmayı isterdim. Bu meseleye siyasi bir çözüm bulmak için her türlü çabayı gösterdik. Dışişleri Bakanı John Kerry Ruslarla, İranlılarla, Körfez ülkeleriyle ve diğer taraflarla Suriye'deki ölümleri durdurabilmek için muazzam bir zaman harcadı. Libya'da yaptığımız gibi Suriye'de de aynı türde askeri eylemler yapma kapasitemiz var mı diye soruyorsanız, durum açıkçası orada farklı. Bu seçeneğe sahip değiliz. Elimizden geldiği kadar siyasi bir çözüm için baskı kurmaya devam edeceğiz."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ