Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Türkiye-Çad Güvenlik İşbirliği Anlaşması imzalandı

        İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Dünyanın bir bölgesindeki güvensizlik ve terör artık binlerce kilometre öteye taşınabiliyor. Deyim yerindeyse şiddet ve suç ihraç edilebiliyor. Bunun panzehiri olarak da terör mobilize oldukça devletlerin, aralarındaki mesafelere bakmaksızın, uzak yakın demeden karşılıklı işbirliği içerisinde olmaları gerekiyor." dedi.

        Türkiye ile Çad Cumhuriyeti hükümetleri arasında güvenlik alanında işbirliği anlaşması imzalandı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çad Cumhuriyeti Kamu Güvenliği ve Göç Bakanı Ahmed Mahamat Bachir arasında imzalanan anlaşma dolayısıyla İçişleri Bakanlığı Konferans Salonu'nda bir tören düzenlendi.

        Törende konuşan Soylu, emniyet ve güvenlik kadar hızın da yeni dünyada önemli olduğunu belirterek, ülkelerin haritalardaki yerleri sabit kalsa da yaşanan teknolojik gelişmelerin mesafeleri kısalttığını vurguladı. Mesafelerin seyahat ve ticaret için olduğu gibi asayiş ve terör suçları için de kısaldığını ifaden eden Soylu, "Dünyanın bir bölgesindeki güvensizlik ve terör artık binlerce kilometre öteye taşınabiliyor. Deyim yerindeyse şiddet ve suç ihraç edilebiliyor. Bunun panzehiri olarak da terör mobilize oldukça devletlerin, aralarındaki mesafelere bakmaksızın, uzak yakın demeden karşılıklı işbirliği içerisinde olmaları gerekiyor." diye konuştu.

        Boko Haram ile mücadele eden Çad Cumhuriyeti'nin terörle mücadelenin farkında olduğunu dile getiren Soylu, Türkiye'nin gerek Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) gerekse diğer terör örgütleriyle mücadelesine Çad Cumhuriyeti'nin destek verdiğinin altını çizdi. Soylu şunları kaydetti:

        "Çad Cumhuriyeti'ne, Avrupa ülkelerinden bize biraz daha uzak olmasına rağmen onların terör konusunda göstermedikleri hassasiyeti gösterdiği için özellikle çok teşekkür ediyorum. Çünkü Avrupa Birliği'nin ve Avrupa ülkelerinin bazı büyükelçilerinin, terör örgütüyle beraber maalesef arenada bulunan bir siyasi partinin grup toplantısında oturmalarındaki hassasiyetsizliklerini ve Çad Cumhuriyeti'nin bu konudaki yaklaşımını düşünürsek bu kıyaslamanın tarihi bir kıyas olacağını herhalde o koltuklarda oturan büyükelçiler ve Avrupa ülkeleri anlayacaklardır.

        Söz dünya insanlık tarihinin başladığı ilk günden itibaren var ama sözü ayıran unsur ise samimiyettir. Maalesef bu samimiyeti Avrupa Birliği'nin bazı ülkelerinden görememenin üzüntüsü içerisindeyiz. Türkiye ile Çad doğrudan sınır komşusu olmayan, aralarında ciddi mesafe bulunan, buna karşın ilişkilerini karşılıklı anlayış ve iş birliği temelinde güçlendirme gayretinde olan iki dost ülkedir."

        "TERÖR BİR GÜN HERKESİ VURABİLİR"

        Çad Cumhuriyeti Kamu Güvenliği ve Göç Bakanı Bachir ise Türkiye'de olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdiği konuşmasında, anlaşmanın Türkiye ile Çad arasındaki tarihi bağları güçlendireceğini ifade etti. Bachir, Çad'da doğduğu kasabada Türk mahallesi bulunduğunu anlattı.

        Çad hükümetinin de Türkiye gibi terörle mücadele ettiğini söyleyen Bachir, hiçbir şartta teröre destek verilemeyeceğini vurgulayarak, "Bunu yapanların unuttukları bir gerçek var ki; o da terör bir gün herkesi vurabilir." dedi.

        Terör örgütlerinin de sonuçta bir suç örgütü olduğunu ve devlet iradesinin suç örgütlerini yeneceğini belirten Bachir, iki ülke arasında imzalanan anlaşmanın uygulanması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

        Konuşmaların ardından iki bakan tarafından anlaşma metni imzalandı. Törene, Çad Cumhuriyeti Savunma Bakanı İssa Djadallah Bichara da katıldı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ