Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Japonya Başbakanı Abe'den Trump yorumu

        Japonya Başbakanı Şinzo Abe, ABD başkanı seçilen Donald Trump ile dün New York'ta yaptığı görüşmeden sonra kendisini "güvenilir bir lider" olarak niteledi.

        Abe, Trump'ın seçim kampanyası sırasındaki bazı söylemlerinin Japonya'da yarattığı kaygı üzerine kendisiyle görüşmek istemişti.

        Trump Japonya'nın nükleer silah edinmesi ihtimalinden söz etmiş ve müttefiklerinin topraklarındaki Amerikan birliklerinin masraflarını karşılamaları gerektiği, aksi halde ABD askerlerinin çekilebileceğini söylemişti.

        Trump ayrıca Abe'nin ekonomik politikasının temel dayanaklarından biri olan Trans Pasifik Ortaklık (TPP) adlı ticaret anlaşmasına da karşı olduğunu açıklamıştı.

        Abe görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, "Görüşmemiz, aramızda güvene dayalı bir ilişki kurulabileceği konusunda beni tatmin etti" dedi. "İttifaklar güven olmadan işleyemez. Başkan seçilmiş olan Sayın Trump'ın güvenilir bir lider olduğundan artık eminim."

        Ancak diplomatlar ve analistler, göreve başlayacağı 20 Ocak'tan sonra yapacağı atamaların, Trump'ın denizaşırı ülkelerde Amerikan askeri konuşlandırılması, Çin'in artan deniz hakimiyeti ve Kuzey Kore'nin nükleer tehdidi gibi konulardaki politikalarını belirleyeceğini söylüyorlar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ