Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Suudi Arabistan kemer sıkıyor

        Suudi Arabistan'ın kemer sıkma politikaları kapsamında yaklaşık 267 milyar dolar değerindeki çok sayıda projeyi durdurmasının ülke ekonomisini "olumsuz" etkilemesinden endişe ediliyor.

        Uzmanlar, küresel piyasalarda petrol fiyatının gerilemesi nedeniyle ekonomik önlemler almayı sürdüren Suudi Arabistan'ın proje sözleşmelerini askıya almasının olası etkilerini AA muhabirine değerlendirdi.

        AMAC Investment Şirketi Genel Müdürü Muhammed el-İmran, "Ülkede devam eden çok sayıda projenin durdurulması, ekonominin büyümesine zarar verecektir." dedi.

        Suudi Arabistan'ın "açık olmayan" vizyonunun, bütçenin açıklanmasının ardından netleşmesini beklediklerini belirten İmran, tahminlerine göre uzun yıllardır geç kalınmış ve genişleyen projelerin sözleşmelerinin durdurulmuş olabileceğini söyledi.

        İmran ayrıca, "Söz konusu projelerin iptalinin, hükümet harcamalarının düşmesi, dolayısıyla bu yılki bütçe açığının azalması gibi olumlu yansımaları da olabilir." diye konuştu.

        "EKONOMİK BÜYÜMEYE OLUMSUZ YANSIYACAK"

        Alistithmar Capital Şirketi Araştırma Bölümü Başkanı Mazin es-Sudeyri ise Suudi Arabistan hükümetinin ülkedeki inşaat şirketlerine geciken ödemelerinin yaklaşık 21,3 milyar dolar olduğunu söyledi.

        Sudeyri, hükümetin inşaatın yanı sıra sağlık gibi birçok sektöre daha borcu bulunduğunu ancak geciken ödemelerden "aslan payının" inşaat sektörüne ait olduğunu ifade etti.

        Özel sektöre ödeme yapılmasının, başta bankacılık sektörüne likitide akışı sağlamak gibi birçok olumlu etkisi olacağını kaydeden Sudeyri, "Projeler için yapılan sözleşmelerin durdurulması, ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyecek." ifadesini kullandı.

        Ekonomisi büyük ölçüde petrole dayanan Suudi Arabistan, dünya petrol fiyatlarındaki düşüşten kaynaklanan bütçe açığını kapatabilmek için, uluslararası piyasalarda 17,5 milyar dolarlık devlet tahvili satarak borçlanmıştı.

        Geçen ağustos sonu itibarıyla 63 milyar doları iç, 10 milyar doları dış olmak üzere kamu borcu yaklaşık 73 milyar dolar seviyesine ulaşan Suudi Arabistan, bu ay başında 266 milyar 600 milyon dolar değerinde pek çok proje sözleşmesini durdurduğunu duyurmuştu.

        Belirlenen 2030 vizyonu çerçevesinde petrole dayalı ekonomisini yeniden yapılandırmayı ve gelirlerini çeşitlendirmeyi amaçlayan Suudi Arabistan, geçen sene 98 milyar dolar olan bütçe açığının 2016'da 87 milyar dolara çekileceğini açıklamıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ