Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Obama APEC Liderler Zirvesi'nde konuştu

        ABD Başkanı Barack Obama, Donald Trump'ın göreve seçilmesiyle Latin Amerika ile ülkesi arasındaki ticaret anlaşmalarının akibetiyle ilgili endişeler konusunda, "En kötüyü düşünmeyin. Sonuç çıkarmadan önce yönetimin göreve gelmesini bekleyin." dedi.

        Peru'nun başkenti Lima'da başlayan Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Liderler Zirvesi'nde konuşan Obama, Birleşik Devletler ile Latin Amerika ülkeleri arasındaki ticaret anlaşmalarının Trump döneminde değişikliğe uğrayabileceğini ancak yeni yönetimin anlaşmaların işe yaradığını gördükçe tavrının netleşeceğini belirtti.

        Obama, "Bunun hem Birleşik Devletler hem de ticaret ortaklarımız için iyi olduğu kararına varacaklardır." ifadesini kullandı.

        Zirvede kendilerini yoğun bir gündemin beklediğini anlatan Obama, "Fakat bu vesile ile bir araya gelip ülkelerimize nasıl daha fazla refah, iş imkanı ve fırsat yaratabileceğimizi değerlendirme imkanı buluyoruz." diye konuştu.

        Obama, Yunanistan, Almanya ve Peru'yu kapsayan yurtdışı ziyaretlerinin son ayağında APEC Zirvesi'ne katılıyor.

        Zirvenin açılış konuşmasını yapan Peru Devlet Başkanı Pedro Pablo Kuczynski, ABD'deki başkanlık seçimlerine değinerek, "Korumacılık yanlısı eğilimler zemin kazanıyor." değerlendirmesinde bulunmuştu.

        PUTİN İLE CİNPİNG BİR ARAYA GELDİ

        APEC Liderler Zirvesi nedeniyle Lima'da bulunan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi.

        Şinhua haber ajansı, ikili ve bölgesel konuların ele alındığı Şi-Putin görüşmesinde, iki ülke arasındaki işbirliği ve stratejik ortaklık konularına yer verildiğini duyurdu.

        Çin Devlet Başkanı Şi, Çin ve Rusya'nın APEC çerçevesinde işbirliklerini derinleştirmesinin önem taşıdığını kaydederek, Serbest Ticaret Alanlarının Asya-Pasifik bölgesinde teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.

        Rusya Devlet Başkanı Putin ise iki ülke ilişkilerinin bölgesel ve küresel istikrara katkı sağladığına dikkati çekerek, ülkesinin Çin'in "Bir Kuşak Bir Yol" projesini desteklediğini kaydetti. Putin, Çin-Rusya ikili ilişkilerin çok taraflı olarak güçlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

        Pasifik Okyanusu'na kıyısı olan ülkeleri kapsayan serbest ticaret bölgesi oluşturulmasına dair raporun kabul edildiği zirve, bugün sona erecek.

        Zirveye Şi, Putin ve ABD Başkanı Barack Obama'nın yanı sıra birçok lider katılıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ