Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Avrupa'nın burnunun dibine nükleer füze!

        Rusya devlet başkanı Vladimir Putin, NATO'nun Rusya sınırındaki Baltık ülkelerine askeri birlik kaydırmasından kaygı duyduklarını açıkladı. Putin, bu hamleye karşılık hava savunma füzesi S-400'lerin ve nükleer Iskander füzelerinin Kaliningrad'da konuşlandırılacağını açıkladı.

        Putin verdiği röportajda, "NATO'nun hamlesine neden bu kadar duygusal yanıt veriyoruz? Çünkü bu hamle bizi kaygılandırıyor. Ne yapmalıyız? Bizi ve faaliyetlerimizi tehdit eden bu hareketlere karşı önlemlerimizi almalıyız." ifadelerini kullandı.

        Pazartesi günü İstanbul'da konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg konuyla ilgili gelen bir soruya, "NATO'nun yaptığı her şey savunma amaçlıdır. Rusya, Ukrayna'ya girmeden önce NATO'nun Doğu Avrupa'ya asker göndermek gibi bir planı yoktu." şeklinde yanıt vermişti.

        NATO, bu ay başında 300 binden fazla askeri birlikte alarm vermiş ve Rusya sınırına 4000 bin askeri birliğe ev sahipliği yapacak bir üs kurma hazırlığında olduğunu açıklamıştı.

        Putin'in karşı hamle olarak hava savunma ve nükleer füzeleri yerleştireceklerini açıkladığı Kaliningrad şehri tamamen AB ülkeleriyle çevrilmiş durumda. Baltık Denizi'ne kıyısı bulunan ve Rusya'nın ana topraklarından ayrı bir bölgede bulunan şehir bu özellikleriyle stratejik bir öneme sahip. Batısında Baltık Denizi bulunan şehrin kuzeyi ve doğusunda Litvanya, güneyinde ise Polonya bulunuyor. Rusya'nın bu şehre konuşlandıracağı füzeler, Avrupa'nın büyük bir kısmı için tehdit oluşturuyor.

        Harita
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ