Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Gazze'de koyuna yapay kalp nakli

        Filistin'de kardiyolog ve makine mühendisi tarafından Gazze Şeridi'nde tasarlanan ilk yapay kalp, bir koyuna nakledildi.

        Eş-Şifa Sağlık Kompleksi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Muhammed Nassar, yaptığı açıklamada, Makine Mühendisi Muhammed Ebu Heybe ile ortak çalışmaları sonucu Gazze'de ilk yapay kalbi yaptıklarını ifade etti.

        Nassar, koyuna nakledilen yapay kalbin 6 saatlik deneme sürecinde etkin olduğunu, hayvanın tüm hayati fonksiyonlarının normal ve düzenli seyrettiğini dile getirdi.

        Yapay kalbin başarı oranını net bir şekilde öğrenmek için koyunun kalbini bütünüyle durduklarını aktaran Nassar, projelerinin yüzde 80 oranında başarılı olduğunu belirtti.

        Bir süre sonra koyundan çıkarılan yapay kalp ile ilgili araştırmalarının süreceğini bildiren Nassar, "Yapay kalbin hazırlığını elimizle yapmak zorunda kaldık. Bu 6 ayımızı aldı. İsrail, güvenlik gerekçesiyle cihazın Gazze'ye girişine izin vermiyor." dedi.

        Nassar, kalp nakli gereken Gazzelilerin bölgeden çıkamamaları ve Sağlık Bakanlığının yapay kalp ithal edememesi gibi imkansızlıkların kendilerini böyle bir çalışmaya sevk ettiğini belirtti.

        Sağlık Bakanlığı, Gazze'de 3 bin hastanın acilen tedavi için bölge dışına sevk edilmesi gerektiğini açıklamıştı. Ancak bölgeye İsrail tarafından 2006'dan bu yana uygulanan abluka nedeniyle Gazze'ye giriş ve çıkışlara çok kısıtlı durumlarda müsaade ediliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ