Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Rusya’nın küredeki etkisi artıyor

        GAZETE HABERTÜRK

        1. TRUMP’TAN MOSKOVA’YA 2 SICAK MESAJ

        ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump iki önemli pozisyona, seçim kampanyasında kendisine karşı tavır alan 2 kadını seçmesiyle şaşırttı. Trump, Güney Carolina Valisi Nikki Haley’yi Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçiliği’ne, kozmetik devi Amway’in vârislerinden olan milyarder işkadını Betsy DeDevos’u ise eğitim bakanlığına seçti. DeDevos’un Trump’la sıkı iş ilişkileri olduğu biliniyor. Hindistan asıllı genç vali Haley (44) tercihiyse, “Rusya’ya yeni bir zeytin dalı” olarak yorumlandı. Politico sitesinde çıkan haberde “Haley, ABD’yi Rusya’nın köşesine koyacak” dendi. Haley’yi “Hiçbir uluslararası veya diplomatik deneyimi olmayan bir uzlaşmacı” olarak niteleyen Politico’ya göre bu seçim, BM’de Rusya’yla Avrupa Birliği arasında gerilim istemeyen Trump’ın kararlarına uyacak bir elçi arayışının sonucu.

        ESAD YÖNETIMİ İLE İLK TEMAS

        Ayrıca Wall Street Journal Gazetesi, Trump’ın oğlu Donald Trump Jr’ın Fransa’nın başkenti Paris’te Suriyeli Esad rejimi taraftarı Randa Kasis’le görüştüğünü yazdı. Suriye’de sosyetenin önde gelenlerinden olan Kasis, Rusya’nın Suriye’ye müdahalesini desteklemiş, Rusya’da enerji işleri bulunan Fransız işadamı vasıtasıyla Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la da bir araya gelmişti. Donald Trump Jr’ın Kasis’le görüşmesi ABD’nin yeni yönetiminin Suriye politikasında Esad ve Rusya’yla daha sıkı işbirliği içinde olacağının işareti olarak yorumladı.

        2. PUTİN’İNTERCİHİ FİLLON

        ABD seçimleri öncesi Donald Trump’ı açıkça desteklediğini açıklayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa’da nisan ve mayıs aylarında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimindeki tercihini de açıkladı. Putin önceki gün Cumhuriyetçiler Partisi cumhurbaşkanlığı aday adayı François Fillon’u “Büyük bir uzman”, “Sıkı pazarlıkçı” ve “Doğru ve dürüst bir adam” olarak niteledi. Eski başbakan François Fillon, pazar günü Cumhuriyetçiler Partisi’nin başkan adaylığı için eski başbakan Alain Juppe’yle yarışacak. Fillon, AB’nin Rusya’ya ambargo uygulamasına karşı çıkıyor ve Moskova’yla sıcak ilişkiler geliştirilmesini savunuyor. Fillon, seçilmesi halinde cumhurbaşkanlığı seçiminin favorisi Ulusal Cephe Lideri Marine Le Pen’le yarışacak. Le Pen’in de Rusya’yla sıcak ilişkilerden yana olduğu biliniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ