Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Kolombiya'da yeni barış anlaşması Temsilciler Meclisi'nden de geçti

        Kolombiya Senatosu'nun alt kanadı Temsilciler Meclisi, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile 24 Kasım'da imzalanan yeni barış anlaşmasını onayladı.

        Tarafların, Küba'nın başkenti Havana'da yaptığı uzun görüşmelerin ardından 12 Kasım'da sağlanan ve 24 Kasım'da Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile FARC lideri Rodrigo Londono arasında Bogota'da imzalanan yeni barış anlaşması Kolombiya Senatosunun alt kanadı Temsilciler Meclisi'nin de onayından geçti. 166 temsilciden 130'unun katıldığı oylamada, yeni barış anlaşması için karşı oy kullanan olmadı.

        Diğer yandan, Muhafazakar Parti'den 8, Demokratik Merkez Partisinden 19 milletvekili, Temsilciler Meclisi'nin söz konusu kararı alma meşruiyeti bulunmadığına inandıklarını beyan ederek oylamaya katılmadı.

        Kolombiya İçişleri Bakanı Juan Fernando Cristo, mecliste yaptığı konuşmada, 2 Ekim'deki referandumun ardından, çatışmanın kurbanları, kilise, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarıyla hükümet arasında yapılan görüşmelerin ülke için çok faydalı olduğunu ifade etti.

        Cristo, ortaya çıkan görüş ayrılıklarının yeni ve daha iyi bir barış anlaşması oluşmasını sağladığını da sözlerine ekledi.

        GÖZLER ARTIK FARC'TA

        Kolombiya Devlet Başkanı Santos, 24 Kasım'daki imza töreninde yaptığı konuşmada, yenilenen barış anlaşması çerçevesinde, FARC'ın bütün silahlarının 150 gün içinde Birleşmiş Milletler'e (BM) teslim edileceğini bildirmişti. Santos, anlaşma onaylandıktan hemen sonra FARC üyelerinin silah bırakmak için belirlenen alanlara gitmeye başlayacağını açıklamıştı.

        Yeni barış anlaşmasının, Kolombiya Senatosu'nun ardından, Temsilciler Meclisi'nden de onay alması sonrasında FARC'ın bugün itibariyle bu alanlara gitmeye başlaması bekleniyor.

        Kolombiya'da 2 Ekim'de FARC ile imzalanan barış anlaşması referanduma götürülmüş, yaklaşık 13 milyon Kolombiyalının oy kullandığı referandumda halkın yüzde 50,24'ü anlaşmaya "hayır" demişti.

        Hükümet referandum sonrası, çatışmanın kurbanları, kilise, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelerek, FARC ile tekrar müzakere edilecek talepleri not etmişti. Taraflarla yapılan 60'a yakın toplantı ve 100 saati bulan çalışma sonrası 57 konuda 500'e yakın teklif ortaya çıkmıştı.

        Nüfusu 48 milyonu aşan Latin Amerika ülkesi Kolombiya'da yarım yüzyıldan fazla süren iç savaş, 260 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine ve 6 milyondan fazla kişinin göç etmesine neden olmuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ