Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa İtalya'da referandum sonuçları belli oldu

        İtalya’da, anayasa değişikliğine ilişkin referandumda oy kullanma işlemi sona erdi ve oy sayım işlemine geçildi.

        Çift meclisli yasama sisteminin geçerli olduğu ülkede, parlamentonun üst kanadı Cumhuriyet Senatosunun yasama yetkilerini ciddi ölçüde törpüleyerek yasama sürecini hızlandırmayı hedefleyen anayasa değişikliğine ilişkin referandumda oy verme işlemi yerel saatle 23.00’da (TSİ 01.00) sona erdi.

        İçişleri Bakanlığı’nın açıkladığı ilk bilgilere göre, referanduma İtalyan halkının ilgisi yüksek oldu. Bakanlık, İtalya’da kayıtlı 46 milyon 714 bin 950 seçmenden yüzde 65'inin oy kullandığını açıkladı. Yapılan oylama sonucunda Anayasa değişikliğine onay çıkmadı. İtalyan halkının büyük çoğunluğu anayasa değişikliğine "Hayır" dedi.

        BAŞBAKAN RENZİ'DEN İSTİFA AÇIKLAMASI

        İtalya Başbakanı Matteo Renzi, anayasa reformuna yönelik yapılan referandumda aldığı yenilgi sonrası istifasını vereceğini açıkladı.

        Çift meclisli yasama sisteminin geçerli olduğu ülkede, parlamentonun üst kanadı Cumhuriyet Senatosunun yasama yetkilerini ciddi ölçüde törpüleyerek yasama sürecini hızlandırmayı hedefleyen anayasa değişikliğine ilişkin dün yapılan referandumun ardından Başbakan Renzi, başbakanlık sarayı Chigi’de bir basın açıklaması yaptı.

        Halk oylamasında “Hayır” oylarının resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 60 civarında olduğuna atıfta bulunan Renzi, “Hayır cephesi kazandı. İtalyan halkı, açık ve net şekilde konuştu. Bu net bir yenilgidir. Bu yenilgi benim. Sorumluluğu üstleniyorum” dedi.

        Kendisi ve hükümetinin sunduğu anayasa değişikliğini halka kabul ettiremeyen Renzi, “Yarın öğleden sonra bakanlar kurulunu toplayacağım ardından Cumhurbaşkanı’na çıkacağım ve istifalarımızı sunacağım” diye konuştu.

        REFERANDUM EURO'YU VURDU

        İtalya'da yapılan tarihi anayasa referandumundan 'hayır' sonucu çıkmasının ardından Başbakan Matteo Renzi'nin istifa etmesi, Euro'nun büyük değer kaybı yaşamasına neden oldu.

        Reuters'a göre; 1.0685 dolar ile açılan Euro, bir ara 1.0505 dolara kadar düşerek, son 20 ayın en düşük seviyesine indi. Ardından hafif bir yükselişle 1.0539 dolara çıktı. Bu, aynı zamanda Euro'nun Haziran'dan beri yaşadığı en büyük günlük düşüş oldu.

        İtalya'da yapılan referandumda, kritik anasaya değişiklikleri oylandı. En önemli maddesi, Senato'nun yetkilerinin azaltılması olan değişiklik paketinin referandumda reddedilmesi üzerine İtalya Başbakanı Renzi, daha önce söz verdiği gibi istifa kararı aldı. Yapılacak olası bir erken seçimde ise İtalya'nın Euro Bölgesi'nden ayrılmasını savunan popülist 5 Yıldız Hareketi'nin iktidara gelme ihtimali yüksek. 5 Yıldız Hareketi, iktidara geldiği takdirde, bu konuyu referanduma götüreceğini açıklamıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ