Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Musul için "erken" diyalog çağrısı

        Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, DEAŞ sonrası Musul için şimdiden toplum kesimleri arasında diyaloğun başlaması gerektiğini söyledi.

        Masum, Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jan Kubis ile görüştükten sonra yayınladığı açıklamasında, DEAŞ sonrası dış müdahaleler ile terörist ve "tekfirci" grupların ülkeye geri gelmesini engellemek için ulusal birliğin sağlanmasına ihtiyaç duyulacağını kaydetti.

        Açıklamasında, "DEAŞ çetelerinin bıraktığı yıkım izleri ve zararın onarımı için Musul'un tüm renkleriyle gerçek diyaloğa başlanmalı." ifadesine yer veren Masum, BM'den tüm alanlarda daha fazla destek istedi.

        Masum, Musul'da hayatın DEAŞ sonrası hızlıca normale dönmesi, toplumsal barışın sağlanması, kentteki ekonomik ve kültürel kalkınmanın gerçekleşmesi için Musullu bazı kültürel ve sosyal şahsiyetlerin ortaya attığı proje ve fikirlere önem verilmesi çağrısı da yaptı.

        Başbakan Haydar el-İbadi'de dün Musul'a bağlı Hristiyanların çoğunlukta yaşadığı Sehl-i Ninova bölgesindeki acil ihtiyaçların tespit edilmesi ve hizmetin geri dönmesi için talimat vermişti.

        Irak güçleri yaklaşık 6 haftadır sürdürdüğü operasyonda Musul'un doğusunda ilerleme kaydederken, kentin güney ve kuzeyinde ise DEAŞ saldırıları bu güçlerin ilerleyişini engelliyor.

        Musul, DEAŞ'ın ülkedeki son kalesi olarak biliniyor. Irak güçleri, örgütün daha önce ele geçirdiği Tikrit, Ramadi ve ona bağlı Felluce gibi önemli yerleri örgütten geri almıştı.

        Koalisyon güçlerinin hava desteğiyle 17 Ekim'de başlatılan Musul operasyonu, 51. gününde devam ediyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ