Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Kuzey Dakota boru hattı projesine karşı protestolar sürüyor
        1

        ABD'nin Kuzey Dakota eyaletinde tartışmalara yol açan ham petrol boru hattı projesine karşı gerçekleştirilen protestolar sürüyor.

        2

        ABD Ordusu Mühendislik Birimi (USACE) önceki gün yeni rotanın belirlenmesi amacıyla Kuzey Dakota boru hattı projesinin durdurulmasına karar verildiğini duyurmuştu.

        3

        Fakat yapımının durdurulduğu açıklanan projenin, ABD'nin yeni seçilen başkanı Donald Trump tarafından desteklendiği bildirilmişti.

        4

        Protestocular ise dondurucu soğuk ve yoğun kar yağışına rağmen gösterilerine ara vermedi.

        5

        Yüzlerce kişi soğuğa aldırış etmeden protesto yürüyüşü gerçekleştirdi.

        6

        Öte yandan Pazartesi ve Salı günü devam eden kar yağışı ve fırtına ile bölgedeki hava sıcaklıklarının sıfırın altında 15 dereceye kadar düştüğü bildirildi.

        7

        Boru hattı projesiyle mücadele eden bazı protestocuların çevredeki casino ve sığınaklara yöneldiği, ancak büyük çoğunluğun Kuzey Dakota'da kurdukları kamplarda kalmaya devam ettiği aktarıldı.

        8

        Aylardır protesto gösterilerine devam eden Standing Rock Sioux yerlileri boru hattı projesinin içme suyunu tehdit ettiğini, hattın geçeceği alanlarda kutsal saydıkları mezarların olduğunu ve çevrenin de büyük zarar göreceğini vurguluyor.

        9

        Kuzey Dakota petrol boru hattının yapımını üstlenen Energy Transfer Partners adlı şirket ise bunu reddederek boru hattının güvenli olduğunu savundu.

        10

        Şirkette hisse sahibi olan Trump'ın boru hattını destekleme kararının ise kişisel yatırımlarıyla ilgisinin olmadığı ifade edildi.

        11

        Kararın bütün Amerikalılara fayda sağlayacak politikaları teşvik etmekle ilgili olduğu belirtildi.

        12

        Yaklaşık bin 886 kilometre uzunlukta ve 3 milyar 700 milyon dolara mal olması beklenen proje sayesinde, Kuzey Dakota'nın petrol kaynaklarıyla zengin Bakken bölgesinden çıkarılan ham petrolün ABD'nin Güney Dakota ve Iowa eyaletlerinden geçerek Illinois eyaletine taşınması amaçlanıyor.