Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avustralya'da ateş karıncaları tehlike saçıyor
        1

        Avustralya'daki ABC televizyonu tarafından yayımlanan, Ulusal Kırmızı Ateş Karıncalarını Yok Etme Programının raporuna göre, 2001'de Güney Amerika'dan gelen gemilerle ülkeye giren kırmızı ateş karıncaları, ülke için vahşi tavşanlar, dev kara kurbağaları ve tilkilerden daha fazla tehlike arz ediyor.

        2

        Raporda, ölümcül ısırığa sahip istilacı ateş karıncalarının yok edilmesi için zamanın hızla daraldığına işaret edilerek, Queensland'ın güneydoğusu ve Yeni Güney Galler eyalet sınırına 50 kilometre mesafeye kadar yayılan kırmızı karıncalara karşı önlem alınmadığı takdirde bu türün ülkenin tümüne yayılabileceğine dikkat çekildi.

        3

        Ülkede her yıl ateş karıncalarının ısırığına maruz kalan 3 bin kişinin ölümcül sonuçları olan anafilaktik şoka girebileceği uyarısında bulunulurken, federal hükümetin kırmızı karıncalarla mücadele için gelecek 10 yılda 380 milyon Avustralya doları bütçe ayırması gerektiği belirtildi.

        4

        Yayılmacı Türler Konseyi Başkanı Andrew Cox, söz konusunu sorunla mücadele için yetkililerin daha fazla bütçe ayırmaması durumundada önce güneydoğu Queensland sonra Avustralya genelinde kırmızı karıncalarla mücadelenin kaybedileceği belirtti.

        5

        Cox, "Eğer şimdi harekete geçmezsek ateş karıncaları ekonomimize, çevremize, sağlık sitemimize ve dışarıdaki yaşam tarzımıza çok büyük darbe vuracak. Yok etmek hala mümkün ve bu hepimizin yararına olacaktır fakat zaman hızla daralıyor." ifadelerini kullandı.

        6

        Bu arada, Tarım Bakanı Barnaby Joyce da, federal ve eyalet hükümetlerinin söz konusu tehditle mücadele planlarının, Mayıs 2017'de yapılacak tarım bakanları toplantısının gündeminde olduğunu belirterek, kırmızı karıncaların yok edilmesinin ulusal çıkarlar açısından da uygun olduğuna karar verildiğini söyledi.