Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer AB Bakanı Çelik Habertürk TV'de gündemi değerlendirdi

        Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Habertürk TV ile Bloomberg HT'nin ortak yayınında Ali Can Türkoğlu'nun sorularını yanıtladı.

        Çelik'in açıklamalarından satır başları şu şekilde;

        BEŞİKTAŞ'TAKİ TERÖR SALDIRISI

        "Bir egemen devlet olarak üstümüze düşeni yapmamız, terörle mücadele konusunda kararlı olmamız konusunda bir şüphe yok. Şöyle bir haksızlık yapmayalım: Geçmişte terör paradigmasının haliyle bugünkü hali arasında fark var. Çok yönlü bir terör tehdidiyle karşı karşıyayız. Türkiye'nin içerde-dışarda politikalarının neticesi olarak bunların yapıldığı söyelniyor. Teör örgütlerinin amacı Türkiye'yi bazı politikalarından vazgeçirmek."

        "Gelişmiş demokrasilerden gelişmemişlere kadar dünyanın her yeri terör tehdidiyle karşı karşıya."

        "Demokrasinizi korumak için ilk yapmanız gereken terörle mücadele. 10 yıl evvel terörle mücadele etmek için demokrasiyi geliştirmek konusudnaki refleksler öncelik arz ediyordu. Şimdi demorkasiyi korumak için terörle mücadele ediyorsunuz."

        "Barış kelimesini kirletiyorlar. Barış, iki egemen devlet arasındaki mücadelede söz konusu olabilir. TC ile terör örgütünü eşit kefeye koyarak bu şeye barış diyemezsiniz."

        "Büyük resme baktığımızda Türkiye'yi Irak ve Suriye'deki etkinliklerinden alıkonmak isteniyor. Siz Suriye ve Irak içinde derinlik yaratmazsınız terör örgütleriyle komşu olacaksınız. Suriye'ye kapılarınızı kapatsanız, teröre kapılarınızı mı kapatmış olacaksınız?"

        "ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, İspanya terör tehdidiyle karşı karşıya, Türkiye de. Türkiye'yle diğer ülkelerin politikası arasında ayrımlar var ama onlar da terör tehdidiyle karşı karşıya kalıyor."

        "Ortada bir durum var. Büyük şehirlerimize ulaşabilecek şekilde, devlet egemenliklerini yatay kesen yeni bir durumla karşı karşıyayız. Avrupa'dakilere düşen, Türk demokrasisi ve Türk halkıyla kayıtsız şartsız dayanışma içinde olmaktır."

        "Zaman zaman bazı teröristlerin kimliklerine; bir terörist yıllar evvel PKK içindeymiş, son bir kaç yıl içinde ise DAEŞ'le birlikte mücadele etmiş. Melez terör dediğim durumla ilgili bişey. Bazı devletlerin terörü vekalet unsuru olarak kullanma stratejisi hep var. Yeni terör paradigması artık devletlerin desteğine ihtiyaç duymayacak bir statüde."

        "Doğrudan kendilerine kazanç sağlayabilecekleri ve kendi kendilerini küçük devletçikler halinde yaşatabilecek imkanlara kavuşuyorlar. Bir terör örgütü için belli yerlerde yerleşmek onun için bir tehdit aslında. Ama kendi kendilerini besleyen bir robotik yapıya dönüştü terör örgütleri."

        "Maalesef Afganistan'da yapılan hataların hiç ders çıkarılmadan aynen devam ettirilmesi. Eski Afganistan'dan 10 kat daha tehlikeli bir Afganistan Suriye'de oluşturulmak üzere."

        "Halep'te herkesin gözünün önünde son yüzyılın en büyük katliamı gerçekleştiriliyor. Türkiye'den başka sesi çıkan yok. DEAŞ'la mücadele etmek için fiili olarak orada bir takım duvarlar oluşmuş. Rejim orada katliam meydana getirecek, sonra uluslararası hukuktan bahsedeceğiz. Arap baharıyla birlikte dünya halkların demokrasi talebine anlamlı bir karşılık vermedi. Demokrasi, insan hakları diyip bu gençlere ne vaat ediyorsunuz?"

        "İkinci Dünya Savaşı öncesi koşullara dönüyor dünya. Srebrenitsa'ya sessiz kalanlar bugün Halep'tekine sessiz kalıyor."

        "Üçüncü dünya savaşı, dünyanın daha karamsar bir yere gittiği konusunda bir tez olarak değerlendiriliyor ama fiilen bu var zaten. Herkesin herkesle savaştığı bir tablo var. Halep'tekilere üçüncü dünya savaşı var mı yok mu desek çok anlamsız gelir onlara."

        AB Bakanı Ömer Çelik, Ali Can Türkoğlu'nun sorularını yanıtladı.
        AB Bakanı Ömer Çelik, Ali Can Türkoğlu'nun sorularını yanıtladı.

        AVRUPA'DA AŞIRI SAĞIN YÜKSELİŞİ

        "Çok önemli seçimler olacak. Her birinin anketlerini günlük takip ediyorum. Aşırı sağcılar ırkçılar yükseliyor. AB dağılıyor şeklinde tezler ortaya çıkıyor fakat bu sevinilecek bir durum olarak önümüze gelmemeli. AB'nin aşırı sağa teslim olması Türkiye'nin milli çıkarları açısından uygun değildir bu."

        "Berlin Duvarı'nın yıkılması Avrupa'daki ırkçılık kompartmanlarının yıkılması bakımından pozitif. Aşırı sağcılığın yükselmesi negatif bir dönüm noktası."

        AB-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ

        "15 Temmuz sonrasında yaptıklarının yanlış olduğunu anlatıyoruz. AB Bakanlığı oalrak gazetecilere, akademisyenlere, iş adamlarına anlatılması için insiyatif başlattık. İtidal tavsiye eden açıklama dolaylı olarak darbeye destek vermektir. Charlie Hebdo saldırısından sonra bütün Avrupa oraya gitti, Türkiye de oradaydı. Fakat Türkiye bu saldırıyla ilgili terör örgütünün boyutlarına benzer boyutlarla son bir sene önce defalarca karşı karşıya geldi. Bütün AB liderlerinin Ankara'ya gelip dayanışma içerisinde olması gerekirdi. Bunun büyük mesajı olacaktı."

        "Terör konusunda şu ifadelerine katılmıyoruz: PKK ile mücadelede orantılılıktan bahsetmelerini kabul etmiyoruz. Bize kimse PKK ile konuşurken ortantılılıktan bahsetmesin. Nasıl DAEŞ'le mücadele ederken bahsedilmiyorsa. Barış kelimesini kabul etmiyoruz. Bizim yaptığımız terörle mücadeledir."

        "Bütün temasların neticesinde İstanbul'daki alçak saldırıdan sonra AB'den gelen tepkilerin daha dengeli, doğrudan terör ifadesi içeren yaklaşımlar olduğunu görüyorum. Özenin gösterildiğini gördük, memnuniyet duyduk."

        AB İLE VİZE SERBESTİSİ

        "Vize serbestisiyle ilgili adım atamayacağımız konu terör mevzuatının değiştirilmesidir. 1295 km sınırında terör örgütü var, 20 büyük terör saldırısıyla ve FETÖ darbe girişimiyle karşı karşıya kalmış. Gözünüzün önüne getiren, Almanya'da 3 milyon mülteci olsa, Alman parlamentosu bombalanmış olsa, bunu yapanlar Alman ordusunun generalleri olsa, 1295 km Irak ve Suriye ile sınırı olsa ve bu saldırılara maruz kalsa, onlara birisinin 'Siz terörle mücadele mevzuatını değiştirin' diye bir ifade kullanması mümkün olmaz. Biz Fransa'da OHAL var dediğimizde, ki olmasa nolur, şu yüzden örnek veriyoruz; KHK yetkisi orada yok diyorlar. Fransa'da OHAL yetkisi veren kanunun içine baksalar, orada doğrudan o kanunla toptan verildiğini görecekler."

        "AB'de de standart bir terör mevzuatı yok. Terör sık sık nitelik ve nicelik değiştiren bir yapı. Devletlerin yeni yasal değişikliklere gittiği görülüyor. Hiçbir devlet durduk yere yapmıyor bunu. PKK'ya terör örgütü diyemeyenler, biz kınasak ne olacak diyor. Bunun yerine tutup, arkasından bizim önümüze OHAL'de kullandığınız şu yetkiler denildiği zaman bunların ciddi alınacak yanı yok. Avrupa'daki gelişmeleri çok iyi bilmeyenler bunlardan zaman zaman etkilenebiliyorlar."

        "Hiçbir milletvekilinin, görevinden dolayı tutuklanması söz konusu olamaz. Biz bunun dışında oluşan bir faaliyetle karşı karşıyayız. Biri milletvekili sıfatını taşıyarak 'PKK'nın öyle bir gücü var ki' diyerek tehdit ediyorsa, bu şahsın milletvekilliği sıfatının içinde olduğunu söylüyorsa yalan söylüyor."

        "Türkiye-AB ilişkilerib dondurulacak dondurulmayacak meselesinin dışındayız. AP'nin kararı tarihin en vizyonsuz kararıdır. AP'ye birileri şöyle bir akıl veriyor sanki: Bunu yaparsanız muhalefetin eli güçlenir. Tam tersi."

        "İfade özgürlüğünü gerçekçi olarak konuşmak istiyorsanız gelin 23-24. fasılları açalım diyorum. Her bir konunun kendi içerisinde değerlendirilmesi lazım. İngiltere, Almanya, Fransa yargısı şunu kabul ediyor mu: Bir milletvekili soruşturma için çağrıldığında ben bu makamları tanımıyorum dediğinde bu bir hürriyettir diyorlar mı?"

        "Demokrasiler arasında ontolojik standartlar koyduğunuzda, burası terörü hak etmiyor, burası hak ediyor gibi terör örgütlerine alan açan bir yaklaşım olur."

        ANAYASA

        "Dün bütçe konuşmasını bitirirken Nazım Hikmet'ten şiir okuyorum. Siz okuyamazsınız, yaşasaydı bu şiiri yazmazdı diyorlar. Bir siyasi parti ne işe yarar? Ne üretilirse üretilsin 'hayır' pozisyonunda duran ama heyecan yaratacak hiçbir şey üretmeyen bir pozisyon. Biz yeni bir anayasa için CHP ile temas ettiğimizde, meseleyi başkanlık sistemi tartışmasına sokuyorsunuz, yanlış yapıyorsunuz dedim. Bir yandan başkanlık sistemi istemiyorum parlamenter sistem istiyorum diyor. Türkiye'de parlamenter sistem hiçbir zaman uygulanmadı. İlk defa AK Parti döneminde uygulanmaya çalışıldı, kapatma davası açıldı. Parlamento birikimi var. Ama parlamenter sistem birikimi yok. Başkanlık sisteminde kuvvetler birliği olacak, ayrılığından yanayız diyorlar. Şu anda gerçek manada kuvvetler ayrılığı yok ki. O zaman sizin ilk önce savunmanız lazım bu değişikliği."

        "CHP hiçbir işin içine girmiyor, alternatif koymuyor. Bir teklif koyamıyorsun. Tartışmayı gerçekçi bir zeminde yapalım. Devletin işlevsel bir hale sokulması için sistem değişikliğine ihtiyaç var."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ