Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Donald Trump'ın mülteci kararı İngiliz siyasetini ikiye böldü!

        İngiltere'de, ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkeye resmi ziyarette bulunmasının yasaklanması talebiyle başlatılan imza kampanyası büyük rağbet görüyor.

        Bir saatte 80 bin imza toplanan kampanya, konunun parlamentoda tartışılmasını garantilemiş durumda.

        İmza kampanyasında "Donald Trump ülkeye ABD Başkanı olarak kendi imkanlarıyla gelebilir. Ancak Majesteleri Kraliçe'ye sıkıntı yaratacağı için resmi devlet ziyaretinde bulunmamalıdır" deniliyor.

        İŞÇİ PARTİLİ CORBYN DESTEK İSTEDİ

        İmza kampanyası, Trump'ın seçimleri kasım ayında kazanmasının ardından başlatılmıştı. Ancak Washington'ın cuma günü 7 Müslüman ülkeye ülkeye geçici giriş yasağı koymasının ardından kampanyaya ilgi çok büyük oranda arttı.

        REKLAM

        Bunda kuşkusuz muhalefetteki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'in kampanyaya Twitter üzerinden destek istemesinin etkisi de bulunuyor. Corbyn, yayımladığı mesajda "Başbakan Theresa May (Trump'ın) resmi ziyaretini erteleyip Trump'ın eylemlerini açıkça kınamazsa, Britanya halkını hüsrana uğratır" dedikten sonra, "Katılıyorsanız imzalayın" yazarak imza kampanyasını paylaşmıştı.

        ​Corbyn'in kampanyayı paylaşmasıyla birlikte imzalarda büyük artış kaydedilerek, bir saat içerisinde konunun meclis gündemine girip tartışılması için gereken sayıya ulaştı.

        İNGİLİZ BAŞBAKAN TRUMP'I KABUL ETMEK İSTİYOR

        İngiltere Başbakanı Theresa May'in ofsinden yapılan açıklamada, Trump'ın İngiltere'ye planladığı resmi ziyaretin gerçekleşeceğini kaydetti. Ancak imza kampanyasıyla birlikte mecliste yürütülecek tartışmanın bu planları bozması mümkün.

        CORBYN: TRUMP'IN ÜLKEYE GİRİŞİ YASAKLANSIN

        Öte yandan ITV1 televizyonuna konuşan İşçi Partisi lideri Corbyn, ABD Başkanı Trump'ın ülkeye girişini yasaklama çağrısında bulundu. Corbyn, Başbakan Theresa May'in Trump'a yönelik olumlu tavrını da eleştirdi.

        LONDRA BELEDİYE BAŞKANI'NDAN TEPKİ

        Londra Belediye Başkanı Sadık Han, ABD Başkanı Donald Trump’ın bazı Müslüman ülkeler için getirdiği ABD’ye giriş yasağını "utanç verici ve zalimce" diye nitelendirdi.

        Geçen yıl yapılan seçimle Londra’nın ilk Müslüman belediye başkanı olan Pakistan kökenli Han, Trump’ın 7 Müslüman ülkenin vatandaşlarının ABD’ye girişini yasaklama kararına yazılı bir açıklamayla tepki gösterdi.

        "Başkan Trump’ın belli ülkelerden sığınmacılara ve göçmenlere yönelik yasağı utanç verici ve zalimce." ifadesini kullanan Han, "Her ülke kendi göçmen politikasını belirleme hakkına sahipse de bu yeni politika ABD’nin temelinde yer alan özgürlük ve hoşgörü değerleriyle açıkça çelişiyor." görüşüne yer verdi.

        ABD’nin yasağının çifte vatandaşlığı olan İngiltere vatandaşlarını da etkileyeceğini belirten Han, İngiliz hükümetinin Trump’ın göçmen politikasını paylaşmadığını açıklamasından duyduğu memnuniyeti belirtti.

        Han, yasaktan etkilenen Londralılara yardım için hükümetle birlikte çalışacağını da kaydetti.

        TRUMP'A İNGİLTERE YASAĞI TEPKİSİ

        Öte yandan, Han’ın da üyesi olduğu ana muhalefetteki İşçi Partisinin lideri Jeremy Corbyn, bu sabah katıldığı bir televizyon programında, Müslümanlara yönelik yasak kaldırılana kadar Trump’ın İngiltere’ye yapacağı resmi ziyarete izin verilmemesi çağrısı yaptı.

        İngiltere'nin Trump'ı ağırlamak konusunda "aceleci davranmaması" gerektiğini belirten Corbyn, "Bu yasak kalkmadan (Trump'ın) buraya gelmesi çok yanlış olacaktır." dedi.

        İngiltere Başbakanı Theresa May ABD’ye yaptığı resmi ziyaret sırasında Trump’a Kraliçe 2. Elizabeth’in resmi davetini iletmişti. Trump’ın da daveti kabul ettiği ve bu yıl içinde İngiltere’ye resmi bir ziyarette bulunacağı açıklanmıştı.

        Trump’ın adaylık sürecinde de İngiltere'ye girişinin yasaklanmasını talep eden bir dilekçeye 500 bin civarında imza atılmıştı. Dilekçe İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarasında tartışılmış ancak yasaklama konusunda herhangi bir adım atılmamıştı.

        İNGİLİZ HÜKÜMETİNDEN TEPKİ

        İngiliz hükümeti dün gece yayımladığı yazılı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın bazı Müslüman ülkeler için getirdiği ABD’ye giriş yasağınının İngiliz vatandaşlarını etkilemesi halinde resmi girişimlerde bulunulacağını duyurmuştu.

        Başbakan May’in Trump ile bu konuda aynı görüşte olmadığı belirtilen açıklamada, ABD yönetiminin konuyla ilgili yasal düzenlemesinin özellikle İngiliz vatandaşları için muhtemel etkileri bakımından incelendiği vurgulanmıştı. Açıklamada, "Eğer İngiliz vatandaşları etkilenirse, ABD hükümetine bu konuda resmi şikayetimizi ileteceğimiz açıktır." ifadeleri kullanılmıştı.

        ABD Başkanı Trump'ın imzaladığı Suriyeli mültecilerin ABD'ye gelişini askıya alan ve Irak, İran, Suriye, Sudan, Libya, Somali ve Yemen vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklayan kararnamenin cuma günü yürürlüğe girmesinin ardından New York'ta John F. Kennedy Havalimanı'nda iki Irak vatandaşı göz altına alınmıştı.

        Son olarak ABD'de bir federal mahkeme 7 Müslüman ülkenin vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklayan başkanlık kararnamesini geçici süreyle askıya alarak, havalimanlarında gözaltına alınanların sınır dışı edilmemesine karar vermişti.


        New York federal mahkemesinde görülen duruşmada, Federal Hakim Ann Donnelly, sınır dışı kararının "onarılmaz bir zarara" neden olabileceği gerekçesiyle ABD'ye girişlerine sınırlama getirilen ülkelerin vatandaşlarının geçici olarak ABD'de kalması yönünde karar almıştı.

        İNGİLTERE HÜKÜMETİ HAREKETE GEÇTİ

        İngiltere Başbakanı Theresa May, ABD Başkanı Donald Trump’ın bazı Müslüman ülkeler için getirdiği giriş yasağından etkilenen İngiliz vatandaşlarının durumuyla ilgili olarak ABD mercileri nezdinde girişimde bulunulması talimatı verdi.

        İngiliz hükümeti, Trump’ın 7 Müslüman ülkenin vatandaşlarının ABD’ye girişini yasaklama kararınından çifte vatandaşlık sahibi veya başka ülkelerde doğmuş İngiliz vatandaşlarının etkilenmemesi için girişim başlattı.

        İngiliz basınının başbakanlık kaynaklarına dayandırdığı habere göre May, Dışişleri Bakanı Boris Johnson’a ve İçişleri Bakanı Amber Rudd’a ABD’li mevkidaşlarıyla konuyla ilgili olarak temasa geçmeleri talimatı verdi.

        Dışişleri Bakanı Johnson da Trump’ın kararını sosyal medya hesabında yayımladığı mesajla eleştirerek, "İngiliz vatandaşlarının haklarını içeride ve dışarıda koruyacağız. (İnsanları) Milliyetleri nedeniyle damgalamak yanlış ve bölücüdür." ifadelerini kullandı.

        İktidardaki Muhafazakar Parti'nin Irak doğumlu milletvekili Nadhim Zahawi ile Somali doğumlu Olimpiyat şampiyonu atlet Sir Mo Farah başta olmak üzere pek çok sayıda İngiliz vatandaşının ABD'nin getirdiği seyahat yasağından etkilenebileceği belirtiliyor.

        TRUMP'A KARŞI 600 BİN İMZA

        Ana muhalefetteki İşçi Partisinin lideri Jeremy Corbyn, Müslüman ülkelerin vatandaşlarına yönelik yasak kaldırılana kadar Trump’ın İngiltere’ye yapacağı devlet ziyaretine izin verilmemesi çağrısı yaparken, İngiliz parlamentosunun internet sitesinde ziyaretin önlenmesi için açılan kampanyada yaklaşık 600 bin imza toplandı.

        İngiltere Başbakanı Theresa May, ABD’ye yaptığı resmi ziyaret sırasında Trump’a Kraliçe 2. Elizabeth’in resmi davetini iletmişti. Trump’ın da daveti kabul ettiği ve bu yıl içinde İngiltere’ye bir devlet ziyaretinde bulunacağı açıklanmıştı.

        Trump’ın adaylık sürecinde de 500 binden fazla kişinin imza attığı bir dilekçeyle İngiltere’ye girişinin yasaklanması talep edilmişti. Dilekçe İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarasında tartışılmış ancak daha sonra yasaklama konusunda herhangi bir adım atılmamıştı.

        ELEŞTİRİLER ÜZERİNE HAREKETE GEÇTİLER

        İngiliz hükümeti dün gece yayımladığı yazılı açıklamayla, ABD Başkanı Donald Trump’ın bazı Müslüman ülkeler için getirdiği ABD’ye giriş yasağınının İngiliz vatandaşlarını etkilemesi halinde resmi girişimlerde bulunulacağını duyurmuştu.

        Başbakan Theresa May’in Trump ile bu konuda aynı görüşte olmadığı belirtilen açıklamada, ABD yönetiminin konuyla ilgili yasal düzenlemesinin özellikle İngiliz vatandaşları için muhtemel etkileri bakımından incelendiği vurgulanmıştı. Açıklamada, "Eğer İngiliz vatandaşları etkilenirse, ABD hükümetine bu konuda resmi şikayetimizi ileteceğimiz açıktır." ifadeleri kullanılmıştı.

        Cuma günü Trump’la görüşen May, ABD’nin yeni başkanıyla bir araya gelen ilk lider olmuştu. İngiliz kamuoyunda ve basınında May, Trump’ın açıklanan politikalarına net tepki göstermediği için eleştirilmişti.

        ABD Başkanı Trump'ın imzaladığı Suriyeli mültecilerin ABD'ye gelişini askıya alan ve Irak, İran, Suriye, Sudan, Libya, Somali ve Yemen vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklayan kararnamenin cuma günü yürürlüğe girmesinin ardından New York'ta John F. Kennedy Havalimanı'nda iki Irak vatandaşı gözaltına alınmıştı.

        ABD'de bir federal mahkeme 7 Müslüman ülkenin vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklayan başkanlık kararnamesini geçici süreyle askıya alarak, havalimanlarında gözaltına alınanların sınır dışı edilmemesine karar vermişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ