Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ABD Dışişleri Bakanlığı diplomatları Trump'ın mülteci kararına karşı not hazırlıyor

        Trump'ın hem ABD'de hem de dünyanın diğer tüm ülkelerinde büyük bir tepkiyle karşılanan '7 Müslüman ülkeden mültecilere karşı ABD'ye seyahat yasağı' kararnamesine, her an Dışişleri Bakanlığı'ndanABD'yi sarsabilecek bir yanıt gelebilir.

        ABC tarafından ilk kez bahsedilen ve en son CNN tarafından ele geçirilen bir nota göre ABD Dışişleri Bakanlığı diplomatları, ABD'de 'muhalefet kanalı' adı verilen bir sistemi devreye sokup, Trump'ın mülteci kararına karşı bir not hazırlamayı planlıyor.

        Onlarca diplomatın ortak imzasıyla yayınlanması beklenen notun günlerdir Dışişleri Bakanlığı'nda diplomatlar arasında dolaşımda olduğu ve her an yayınlanabileceği belirtiliyor.

        MUHALEFET KANALI İLK KEZ VİETNAM SAVAŞIYLA AÇILDI, OBAMA'YA KARŞI DA KULLANILDI

        İddialara göre notun içeriğinde, Trump'ın 'yasaklama' kararınınABD'yi güvende tutmaya yaramayacağı, aynı zamanda teröristlere karşı yapılan mücadelelere de zarar vereceği ifadeleri yer alıyor.

        Dışişlerinin 'muhalefet kanalı'na gönderilmesi beklenen iç yazışma şeklindeki notun ilk örneği 1960 yılında Vietnam Savaşı sırasında ABD'li dışişleri diplomatlarının savaşa yönelik alternatif politika önerilerini dile getirmek için kullanılmıştı.

        Geçen yıl ise 56 yıl önce kurulmuş olan bu kanalda 51 diplomat, ABD'nin Suriye politikasına karşı kazan kaldırmış ve yine bir iç yazışma notuyla "Amerikan politikasının Suriye’de azalmayan şiddetin altında ezildiği savunuldu. Suriye siyasetinden rahatsız olan diplomatlar Washington yönetiminin, ateşkes çabalarını ihlal etmeye son vermesi için Esad rejimine karşı güdümlü füze ve hava gücünün makul şekilde kullanılmasını öngören bir siyaset izlemesi gerektiği" vurgulanmıştı.

        Muhalefet kanalı diplomatların rahatsızlıklarını üst düzey bürokratlar nezdinde misilleme kaygısı olmadan ifade etmeleri için kullanılıyor.

        'AMERİKA'NIN ÖZ VE ANAYASAL DEĞERLERİNİN TAM KARŞISINDA'

        Notta, son yıllarda vize alarak ABD'ye giriş yapmış Suriye, Irak, İran, Somali, Libya, Sudan ve Yemen vatandaşlarının ülkede sıfıra yakın terör olayına karıştıkları vurgulanıyor ve bu uygulamanın kamu güvenliği için pratik bir fayda sağlamayacağı belirtiliyor.

        ABD Dışişleri Bakanlığı'ndaki diplomatların Beyaz Saray'a göndermeyi düşündüğü muhalefet raporunda ayrıca, Trump tarafından çıkartılan kararnamenin, 'Diplomatların savunmak için yemin ettikleri Amerika'nın öz ve anayasal değerlerinin tam karşısında durduğu' değerlendirmesi yapılıyor.

        Trump tarafından çıkartılan seyahat yasağı kararının, bahsi geçen ülkelerde görev yapan hükümetlerle ABD'nin ilişkilerini kötüleştireceğine dikkat çekilen raporda, bu hükümetlerin ABD'nin terörle mücadeledeki önemli müttefiklerinden olduğu ve bozulan ilişkilerin yurtdışında yürütülen mücadeleye zarar vereceği uyarısı yapılıyor.

        REKLAM
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ