Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Donald Trump'ın seyahat yasağı kararında ikinci raunt!

        ABD'de Başkan Donald Trump'ın çıkardığı 7 Müslüman ülkenin vatandaşlarına ABD'ye seyahat yasağını öngeren kararnameye karşı yürütülen yargı süreci devam ediyor. ABD Adalet Bakanlığı'nın yasağın yeniden uygulamaya konulması yönündeki talebinin Temyiz Mahkemesi 9. Dairesi tarafından reddedilmesinin ardından, davayı açan Washington ve Minnesota eyaletleri ile yasağın yeniden uygulamaya konmasını isteyen Adalet Bakanlığı karar için savunmalarını dosyaya sundu. Adalet Bakanlığı, San Francisco 9. Temyiz Mahkemesi'ne bilgi notu göndererek yasağın yeniden uygulanmasını istedi.

        Mahkeme Salı günü tarafları sözlü olarak dinleyecek. Hakimler tarafların savunmalarını telefonda dinleyecek ve bunun ardından 7 ülkenin vatandaşlarına uygulanan ABD'ye giriş yasağının yeniden uygulamaya konulup, konulmayacağının kararını verecek.

        REKLAM

        Washington ve Minnesota eyaletlerinin yanısıra, teknoloji firmaları, eski üst düzey Dışişleri çalışanları, insan hakları kuruluşları ve hukuk profesörleri, Trump'ın yasağına karşı mahkemeye görüş mektubu sundular. Massachusetts, New York ve Pennsylvania'nın başını çektiği 16 eyaletin başsavcısı da Washington ve Minnesota eyaletlerinin Başkan Trump'ın koyduğu yasağa karşı mücadelesini desteklediklerini duyurdu.

        "KAOSU YENİDEN SERBEST BIRAKMAK İSTİYORLAR"

        Washington ve Minnesota eyaletilerinin avukatları tarafından mahkemeye sunulan dosyada, yasağı durdurmanın etkilerine vurgu yapılırken; "Yasağın durdurulması anında pozitif etkiler gösterdi. Göçmenlik prosedürleri normale döndü, aileler yeniden birleşti, zorda kalan öğretmenler ve akademisyenler yeniden ABD'ye dönmeye başladı ve kalıcı oturum iznine sahip olanlar evlerine geri döndü. Şimdi ise davalılar (Trump ve Adalet Bakanlığı) mahkemeden, kaosu yeniden serbest bırakmasını istiyorlar." ifadeleri kullanıldı.

        97 TEKNOLOJİ FİRMASINDAN MAHKEMEYE MEKTUP

        İçlerinde Google, Apple, Facebook, Microsoft ve Twitter gibi önemli şirketlerinde bulunduğu 97 teknoloji firması, Temyiz Mahkemesi 9. Dairesi'ne sundukları görüş mektubunda Trump'ın yasağının ABD anayasasını ve göçmenlik kanunlarını ihlal ettiği görüşünü savundu.

        REKLAM

        "Bizler mültecilerden geliyoruz. Yeni mültecileri kucaklayacağız. Ve korumaya ihtiyacı olan mültecilere yuva olacağız." cümleleriyle başlayan mektupta Trump yönetiminin Amerika'nın göçmenlik kurallarını aniden değiştirmesinin, şirketlere ciddi zarar vereceği ve işe alım ve artan fiyatlar gibi konularda problem yaşanacağı anlatıldı.

        10 ÜST DÜZEY ESKİ DİPLOMAT DA MAHKEMEYE GÖRÜŞ SUNDU

        Trump'ın kararnamesinin yeniden uygulamaya konması talebini değerlendiren Temyiz Mahkemesi 9. Dairesi'ne sunulan görüş mektuplarından biri de 10 eski üst düzey diplomattan geldi. Aralarında eski Dışişleri Bakanları John Kerry ve Madeleine Albright ile eski CIA Direktörü Machael Hayden'ın da bulunduğu 10 diplomatın görüş mektubunda, seyahat yasağını meşrulaştıracak herhangi özel bir tehdit bulunmadığını görüşü savunuldu.

        Mektupta, "Profesyonel görüşümüze göre kararname, ulusal güvenlik ve dış politika alanlarında bir yarar getirmeyecek." ifadeleri yer aldı.

        Trump'ın 7 Müslüman ülkenin vatandaşlarının ABD'ye girişini engelleyen kararnamesini, "hastalıklıca düşünülmüş, zavallıca uygulanmış ve hastalıklıca açıklanmış" olaraka tanımlayan mektupta "Tüm bu endişelerin yanı sıra, bu kararname ulusumuzun yasalarına ve değerlerine saldırmaktadır." deniliyor.

        REKLAM

        SÜREÇ NASIL GELİŞECEK?

        Mahkemeye sunulan bu mektupların ardından, kararnamenin yeniden uygulamaya konulmasını isteyen Adalet Bakanlığı'nın da mahkemeye tezlerini sunması bekleniyor.

        Bunun ardından Temyiz Mahkemesi 9. Dairesi'nde 3 hakimden oluşan bir kurul sunulan tezleri ve mektupları incelemek için toplanacak. Bu kurul, kararnameyle ilgili yargı süreci devam ederken, ABD'ye giriş yasağının uygulamaya konulup konulmayacağına karar verecek.

        Uzmanlar, her iki tarafın da aleyhlerinde çıkacak bir karara itiraz edeceğini değerlendirerek yargı sürecinin en yüksek mahkemeye kadar taşınacağını düşünüyor.

        Bu arada Donald Trump'ın yasal olarak işleyen sürece ilişkin açıklamaları da devam ediyor. En son Trump, TSİ 05:24 civarında attığı tweet'te, "Radikal İslamcı terörün tehdidi oldukça gerçek, Avrupa ve Ortadoğu'da yaşananlara bakın. Mahkemeler elini çabuk tutmalı" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ