Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Türkiye'nin ABD'ye sunduğu iki 'Rakka planı'
        1

        Türk Silahlı Kuvvetleri kısa bir süre önce, DEAŞ'a karşı yürütülen El Bab operasyonunun sona yaklaştığını ve El Bab'da kontrolün büyük ölçüde sağlandığını duyurdu.

        2

        TSK'dan gelen bu açıklamanın ardından Türkiye'nin yeni hedefinin ne olacağı sorusu gündeme geldi. Nihai hedef DEAŞ'ın sözde başkenti Rakka olarak belirlenirken; Genelkurmay Başkanı Akar, ABD Genelkurmay Başkanı Dunford ile görüşmesinde masaya iki plan koydu.

        3

        İki plandan ilki, Özgür Suriye Ordusu'na bağlı güçlerin Akçakale karşısındaki Tel Abyad'dan Suriye'ye girip, PYD kontrolündeki bölgeden geçerek Rakka'ya ulaşmak.

        4

        İkinci plan ise El Bab'dan sonra rotayı Münbiç'e çevirmek ve sonrasında Münbiç üzerinden Rakka'ya uzanmak.

        5

        Ankara'nın önceliği olan ilk plana göre, Türk ve ABD özel kuvvetleri , komandolar ve ÖSO güçleri Tel Abyad'dan Suriye'ye girerek PYD bölgesinden Rakka'ya ulaşacak.

        6

        Ancak bu planın uygulanması için ABD'nin PYD'yi ikna etmesi gerekecek. Türkiye bu geçiş için enlemesine 20 kilometrelik bir hat talep ediyor.

        7

        Ankara'nın bu plana öncelik vermesinin en önemli nedenlerinden biri, arazi koşullarının yanısıra, planın PYD bölgesini ikiye bölmesi olarak gösteriliyor.

        8

        ABD'nin ise Ankara'nın bu talebine PYD ve Türkiye'yi orta noktada buluşturma çabasıyla karşılık vermesi bekleniyor. ABD'den bu tavrı bekleyen Ankara, böyle bir durumda, PYD'nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri içerisindeki Arap unsurlardan faydalanmaktan yana tavır alacak.

        9

        Ankara'nın B Planı olarak düşündüğü Münbiç üzerinden Rakka'ya harekata ise arazi şartları nedeniyle sıcak bakılmıyor. El Bab ile Rakka arasındaki 180 kilometrelik mesafenin dağlık olması ve bu bölgede PYD'nin yanısıra DEAŞ'ın da bulunması plana sıcak bakılmamasının en önemli nedenleri arasında gösteriliyor.

        10

        Ankara, Rakka için Türk ve ABD askerlerinin yanısıra 9-10 bin kişilik ÖSO gücünden faydalanmayı da planlıyor. El Bab'ta bulunan 2500 kişilik ÖSO gücünün 1000'i Rakka operasyonunda da kullanılacak.

        11

        Kalan 8-9 bin kişilik güç ise, eğit-donat programı kapsamında Kırşehir ve Hatay'da bulunan eğitim kamplarından sağlanacak. Ankara'nın bu konudaki şartı ise, eğitimden geçirilen ÖSO'cuların ABD tarafından donatılması olarak masaya konuldu.

        12

        Türkiye, Rakka operasyonunda ABD'nin yanısıra Rusya ile de işbirliği ve koordinasyona da sıcak bakıyor.