Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Trump'a destek verdi yükselişe geçti

        ABD'de alternatif sağcı haber sitelerinden Breitbart'ın eski Yönetim Kurulu Başkanı Steven Bannon'ın ABD Başkanı Donald Trump'a başstratejist olması, Breitbart'ın hem Beyaz Saray yönetimi hem de Trump taraftarları nezdindeki itibarını artırdı.

        Amerikan kamuoyunda Trump ile medya arasındaki mücadelenin dozu artarken, Trump'ın Başstratejisti ve Ulusal Güvenlik Konseyi üyesi Bannon'ın geçen yıla kadar yönettiği Breitbart daha fazla bilinir ve takip edilir hale gelmeye başladı.

        Washington Posta'ta yer alan ve ünlü haber sitesinin son günlerdeki Trump destekçisi çıkışlarını örneklendiren haberde, Bannon'ın Breitbart'ı nasıl ABD Başkanı ve Beyaz Saray nezdinde itibarlı hale getirdiği anlatıldı.

        REKLAM

        Mevcut sağ-muhafazakar yaklaşımları yetersiz bulan ve kendilerine "alternatif sağ" adını veren ekibin sözcüsü konumundaki Breitbart, kısa süre içinde Trump yönetiminin en önemli medya destekçilerinden biri haline geldi.

        Trump'ın seçimi kazandıktan sonra ilk kez 11 Ocak'ta düzenlediği basın toplantısında en ön sırada Breitbart yazarı Matthew Boyle'u oturtan yeni yönetim, alternatif sağcı haber sitesine verdiği önemi ilk kez somut olarak gösterdi.

        Breitbart editörü Milo Yiannopoulos'un 2 Şubat'ta California Üniversitesinin Berkeley kampüsünde yapacağı konuşma, protestolar ve çıkan olaylar sebebiyle iptal edilmiş, Trump da konuyla ilgili, "Eğer Berkeley ifade özgürlüğüne izin vermiyor ve farklı görüşteki masum insanlara şiddet uyguluyorsa (üniversitenin) federal fonlarını keselim mi?" şeklinde twit atarak Breitbart'a güçlü destek vermişti.

        Gazetenin haberinde, Trump'ın doğrudan desteğini alan (Yahudi ve eş cinsel) Yiannopoulos'un, Bannon'ın öne çıkardığı isimlerin başında geldiği de kaydedildi.

        20 Ocak'ta Trump'ın başkanlık görevini devralmasıyla Trump taraftarlarının buluşma noktası haline gelen Breitbart'ın önümüzdeki süreçte daha etkin bir rol oynayabileceği değerlendirmesi yapılıyor.

        REKLAM

        Breitbart birçok kurum ve kişi gözünde "ırkçı", "Müslüman karşıtı", "göçmen karşıtı", "Yahudi karşıtı" ve "beyaz ırkın üstünlüğüne inanan" bir buluşma noktası olarak tanımlanıyor.

        Cumhuriyetçilerin Amerikan halkına "ihanet" ettiğini ve "establishment" denen kurumsal parti yapılanmasının değiştirilmesi gerektiğini savunan Breitbart'ın, eski Yönetim Kurulu Başkanının Ulusal Güvenlik Konseyinde söz hakkına sahip güçlü bir figür haline gelmesiyle iyice önünün açıldığı değerlendirmesi yapılıyor.

        Breitbart haber portalının editörü Milo Yiannopoulos'un, California Üniversitesinin Berkeley kampüsünde 2 Şubat'ta yapacağı konuşma, protesto gösterileri nedeniyle iptal edilmişti. Yiannopoulos'un konuşmasını yapacağı salonun dışında toplanan 2 bine yakın eylemci, sis bombası atarak binanın camlarını kırmıştı. Protestocular ile polis arasında arbede yaşanmasının ardından üniversite yönetimi, Yiannopoulos'un konuşmasının güvenlik gerekçesiyle iptal edildiğini açıklamıştı.

        Yiannopoulos'un 21 Ocak'ta Washington Üniversitesindeki konuşmasında da olaylar çıkmış, olaylarda bir kişi vurularak yaralanmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ