Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Japonya'daki ABD üssünden gelen gürültü sebebiyle halka rekor tazminat!

        Japonya'da yerel mahkeme, Okinawa eyaletinde bulunan ABD'nin Kadena Hava Üssü'nden kaynaklanan gürültüden dolayı, hükümetin 22 bin bölge sakinine 268 milyon dolar tazminat ödemesine karar verdi.

        The Asahi Shimbun'un haberine göre mahkeme, gelecekteki hasar için tazminat ödemeyi ve gece saatlerinden sabaha kadar süren uçuşların askıya alınmasını ise reddetti.

        Mahkeme Başkanı Tetsuya Fujikura, Kadena'da askeri üsten gelen gürültü sebebiyle ilk açılan davadan 18 sene geçmiş olmasına rağmen, ABD ve Japonya hükümeti tarafından konuyla ilgili alınan önlemlerde hiçbir değişiklik yaşanmadığını söyledi.

        Mahkemenin davacıların lehine karar verdiği çünkü ses seviyelerinin, bölge sakinlerinin 'sabır eşiği'ni aşan düzeyde olduğunun tespit edildiği kaydedildi.

        REKLAM

        Okinawa şehri de dahil askeri üssün yakınındaki 5 belediyenin sakinleri, gürültüden kaynaklanan hasarlar için tazminat talep etmiş, gece ve sabah saatlerindeki uçuşların yasaklanmasını istemişti.

        Bölge sakinlerine verilecek olan rekor tazminatın, 1982 ve 2000 yıllarında aynı şikayet sebebiyle verilen cezayı neredeyse ikiye katladığı not edildi.

        Fakat eski davalarda olduğu gibi mahkeme yine ABD üssündeki uçuşlara limit getirilmesini reddetti ve Japonya hükümetinin ABD üssüne sınırlama getirecek otoritesi olmadığını ifade etti.

        Bölge sakinlerinin gelecekteki hasarlar için istediği tazminatın reddedilmesi ve uçuşlara sınırlama getirilmemesine dair kararı temyize götürmeyi planladığı bildirildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ